Strona 6 z 21 PierwszyPierwszy ... 23456789101116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 120 z 407

Wątek: Nasze poczynania z ARTĄ

  1. #101
    Projektant Awatar ir0nhide
    Dołączył
    25.01.2009
    Skąd
    Barlinek
    Posty
    1,705
    Cytat Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    no to czas się za niego zabrać (oczywiście nie mówię o palcu ) może tu pójdzie łatwiej
    zaryzykuje i powiem że na pewno nie łatwiej... a poza tym to nie brał bym się za SW jak taki HI np. nie działa poprawnie może (albo i raczej na pewno) to nie wina programu...

    Cytat Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    wszystko fajnie... ale ja nadal nie wiem co robię źle i dlaczego wychodzą mi takie takie kwiatki...
    Ale jakie kwiatki? Pokaż lklukasz co jak wygląda i napisz jak to mierzysz...


    Cytat Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    SW nie jest zły, choć ja mam z nim problem, zawsze coś się pieprzy.
    A co dokładnie? jeśli można wiedzieć

    Cytat Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    Najpierw okazało się, że moja karta muzyczna ma stałe opóźnienie tylko pod WinXP.
    To nie wina karty, u mnie też jest stała latencja na XP a na W7 skaczę (na 90% uważam że to wina wew.- systemowych sterowników dźwięku) ale da się to unormować

    Cytat Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    Jak myślałem, że wszystko skonfigurowałem to okazało się, że system się skopsał i mikrofon ma sam z siebie echo, więc każdy pomiar z użyciem mikrofonu to jakaś porażka.
    Echo ? a nie masz czasem włączonego "monitoringu" wejścia ? (taki przycisk/znaczek pod lub nad suwakiem line-in/mic, w mikserze)


    Cytat Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
    Ja miałem takie schody na wyściu Audigy 2. I od paru lat się zastanawiałem, czemu ona gra metalicznie w porównaniu do np. Sansa Clip lub zintegrowanej HD Audio na płycie. Na szczęście A2 już jest w koszu
    Miałem kiedyś audigi (nie pamiętam jakie dokładnie ) to też poleciała nie do kosza, ale na półkę w kąt.

  2. #102
    Moderator Globalny Awatar LuSzTi
    Dołączył
    28.12.2008
    Skąd
    Łódź
    Posty
    3,751
    Cytat Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    A co dokładnie? jeśli można wiedzieć
    większość wymieniłem, choć nie ukrywam, że nie jestem zwolennikiem tego programu. Ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

    Cytat Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    To nie wina karty, u mnie też jest stała latencja na XP a na W7 skaczę (na 90% uważam że to wina wew.- systemowych sterowników dźwięku) ale da się to unormować
    Może i da się unormować, ale np karta w lapku ma nie stałe opóźnienie na każdym systemie. Ta pomiarowa na USB też potrafi na XP czasami skoczyć. Taka loteria.

    Cytat Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    Echo ? a nie masz czasem włączonego "monitoringu" wejścia ? (taki przycisk/znaczek pod lub nad suwakiem line-in/mic, w mikserze)
    Nie, nie mam, przerabiałem to już parę razy, z różnymi sterami i prawdopodobnie to wina mieszaniny sterowników. Niedługo postawię nowy system i sprawdzę czy coś się poprawiło. Ciekawostką jest to, że z ARTĄ działa bez problemu. Czary...
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

  3. #103
    Pan Paweł Awatar Yoshi_80
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Zielona Góra
    Posty
    3,250
    Cytat Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    To nie wina karty, u mnie też jest stała latencja na XP a na W7 skaczę (na 90% uważam że to wina wew.- systemowych sterowników dźwięku) ale da się to unormować
    Te opóźnienie jest bardzo istotnym parametrem przy pomiarach, szczególnie jak ktoś chce być bardzo dokładny. Nawet jeżeli na oko wydaje się, że każdy pomiar jest wykonywany z jednakowym opóźnieniem to może tak nie być.
    Ja mierząc głośniki osobno, do projektu zwrotnicy, chcę mieć pewność, że przebieg fazowy będzie poprawnie symulowany. W tym celu przy pomiarze OnAxis otwieram sobie również plik measurement.in.l . Strzelam pomiar pierwszego głośnika i patrzę w którym miejscu dokładni wypadł pik sygnału referencyjnego. Przy pomiarze drugiego głośnika powtarzam go tak długo aż pik ponownie pojawi się w tym samym miejscu.
    Zwykle różnice czasu pików pomiędzy pomiarami nie są wielkie ale w skrajnych przypadkach może to być całkiem spora wartość.

  4. #104
    Ja też mam skaczącą latencje, ale zawsze robię nawet 10, a czasami więcej pomiarów jednego głośnika - są to tylko te które wyjdą ładnie. I potem sprawdzam je w symulacji. Czasami jak jest za duże opóźnienie to sygnał znajduje się poza bramką i są krzaki. Szczerze to zbytnio nie brałem pod uwagę tej latencji, tylko w miarę czyste charakterystyki. Chyba trzeba będzie się temu bliżej przyjrzeć. Porównam sobie fazy głośnika z różną latencją.

  5. #105
    Pan Paweł Awatar Yoshi_80
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Zielona Góra
    Posty
    3,250
    Cytat Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
    Chyba trzeba będzie się temu bliżej przyjrzeć. Porównam sobie fazy głośnika z różną latencją.

    Też nie mam jeszcze ostatecznej pewności ale mam przeczucie, że pływanie latencji może wpłynąć na fazę. Z drugiej strony miewałem już pływajacy impuls zarówno referencyjny jak i pomiarowy więc być może efekt ten się kompensuje i nie ma problemu.

  6. #106
    Są lekkie odchyły, wydaje się że są to bardzo znikome różnice. Pewnie różnice w latencji też były niewielkie. Jak jest w praktyce to nie wiem.
    Niebieski (a fioletowa charakterystyka)ma największy odchył, z powodu bardzo krótkiego czasu pomiaru - możliwe że spowodowanego dużym opóźnieniem sygnału.
    Dodatkowo ładny efekt wpływu obudowy w postaci dziury - 4dB

    Pięć pomiarów:


    Ostatnio edytowane przez jamess8 ; 22.04.2011 o 15:19

  7. #107
    Znawca Awatar mbar
    Dołączył
    06.10.2009
    Skąd
    Żyrardów
    Posty
    1,363
    Cytat Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
    Są lekkie odchyły, wydaje się że są to bardzo znikome różnice.
    To zastanów się, jaki może być błąd pomiaru i dlaczego właśnie wyciąganie jakichkolwiek wniosków z obrazka 1 jest bez sensu.
    Tam są tylko kolorowe kreski i nic więcej.
    Jakbyś coś takiego dał w sprawozdaniu z 1 laboratorium miernictwa na 1 semestrze, bez szacunków/obliczeń błędu pomiaru, to bania murowana z miejsca

  8. #108
    Cytat Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    Ale jakie kwiatki? Pokaż lklukasz co jak wygląda i napisz jak to mierzysz...
    na razie sobie daruję...
    odpalę starego blaszaka i będzie lepiej to wtedy pokaże wyniki testów
    na mojej aktualnej karcie dźwiękowej to bez sensu
    Juz mi sie nie chce...

  9. #109
    Użytkownik
    Dołączył
    04.03.2011
    Skąd
    Ostrołęka
    Posty
    88
    I jak się ma sprawa UniJiga? Z niecierpliwością czekam na jakieś informacje

  10. #110
    Cytat Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
    To zastanów się, jaki może być błąd pomiaru i dlaczego właśnie wyciąganie jakichkolwiek wniosków z obrazka 1 jest bez sensu.
    Tam są tylko kolorowe kreski i nic więcej.
    Jakbyś coś takiego dał w sprawozdaniu z 1 laboratorium miernictwa na 1 semestrze, bez szacunków/obliczeń błędu pomiaru, to bania murowana z miejsca
    Ok, nie ma sprawy, przepraszam wszystkich odwiedzających Diyaudio.pl za wstawienie tych obrazków. Nie popełnię już tego błędu. Przepraszam za dzielenie się moimi pomiarami. Nie podzielę się już tutaj moimi wnioskami i moją wiedzą na temat pomiarów. Dziękuję. Nie musisz mnie pouczać jak jest na studiach inżynierskich, bo to właśnie przerabiałem przez 5 lat. Dalszego komentarza sobie podaruję bo wiem z praktyki, że to nic dobrego nie przyniesie.

    ---------- Post dodany o 00:57 ---------- Poprzedni post o 00:26 ----------

    A jeżeli jesteś chociaż w temacie, to wnioski wyciągnij sam z tych pomiarów, tak jak Cię uczyli na studiach.
    Ostatnio edytowane przez jamess8 ; 23.04.2011 o 00:51

  11. #111
    Znawca Awatar mbar
    Dołączył
    06.10.2009
    Skąd
    Żyrardów
    Posty
    1,363
    Kurcze, nie musisz się od razu obrażać, bo nigdzie nie napisałem, że się nie znasz.
    Chciałem tylko zwrócić uwagę, że odchyłki na poziomie 0,1 - 0,2 dB mieszczą się pewnie w granicy błędu pomiaru i nie bardzo da się coś więcej na ten temat powiedzieć. Biorąc pod uwagę te wyniki, to one wszystkie są po prostu takie same.
    Poza tym obrazki ktoś już ukradł

  12. #112
    Użytkownik
    Dołączył
    04.03.2011
    Skąd
    Ostrołęka
    Posty
    88
    Ponawiam pytanie: Co z tym UniJigiem? Jestem zainteresowany kupić go od ręki.

  13. #113
    Moderator Globalny Awatar LuSzTi
    Dołączył
    28.12.2008
    Skąd
    Łódź
    Posty
    3,751
    Piszesz do irka i kupujesz. Było już nie raz o tym mówione na forum.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

  14. #114
    Użytkownik
    Dołączył
    04.03.2011
    Skąd
    Ostrołęka
    Posty
    88
    Z tego co się orientuję to miało być jakieś większe zamówienie. Spory czas temu zaczęły się testy tego urządzenia i jak na razie nie wiadomo jakie są tego wyniki. Irek nie zabrał głosu w tej sprawie.

  15. #115
    Moderator Globalny Awatar LuSzTi
    Dołączył
    28.12.2008
    Skąd
    Łódź
    Posty
    3,751
    Tutoriale się tworzą, niestety mam problem z kartą. Generalnie działać działa i nie ma powodu, dla którego by nie miało działać. Jak zamówisz to zanim dostaniesz swojego tutoriale już pewnie będą. Moje wszystkie pomiary są za pomocą UniJig'a, możesz je zobaczyć w wątku o TL. Irek zabrał głos, napisał ile kosztują i tyle. Każdy kupuje we własnym zakresie.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

  16. #116
    Użytkownik
    Dołączył
    04.03.2011
    Skąd
    Ostrołęka
    Posty
    88
    W takim razie dzięki za informacje, bo tutaj nie znalazłem żadnej wypowiedzi Irka. Napiszę do niego i czekam na tutoriale.

  17. #117
    Witam,

    najnowsza wersja ma wsparcie dla ASIO. Bawię się 1.6. Proszę o informacje czy warto ją ściągać i instalować ASIO4ALL?

    Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

  18. #118
    Projektant Awatar ir0nhide
    Dołączył
    25.01.2009
    Skąd
    Barlinek
    Posty
    1,705
    sprawdź sam a się dowiesz
    Ja używam i nie narzekam... (o może tak to właśnie ujmę)


    Nie na temat...
    bufer = 64 semp.
    In: 1024
    Out: 1024
    Kernel 4
    chyba tak mam...

  19. #119
    Konstruktor Awatar Marios
    Dołączył
    25.08.2010
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    2,280
    Czy ktoś próbował pracować z Artą na tej karcie: SigmaTel High Definition Audio CODEC ?
    Jes to karta w Dellu Latitude 620.

  20. #120
    Znawca Awatar mbar
    Dołączył
    06.10.2009
    Skąd
    Żyrardów
    Posty
    1,363
    Ja -- mam dokładnie taką w Dell Studio 17. Pomiary w Holmimpulse i ARTA wychodzą bez najmniejszego problemu pod Windows 7.

    Sent from my Milestone using Tapatalk

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •