Strona 3 z 44 PierwszyPierwszy 123456781328 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 60 z 864

Wątek: Karta muzyczna do pomiarów.

  1. #41
    Najwazniejsze jest to, zeby nie bylo zmienne

  2. #42
    probowalem robic jakies tam pomiary na Toshiba Multimedia Center ktora ma w srodku audigy 5.1, na poczatku bylo wszystko ok, kalibrowalo sie, opoznienie ok 18ms, mierzylo dobrze cewki i rezystory ale jak nastepnym razem probowalem, to kalibrowac nawet sie nie dalo, ujemna impedancja itp.
    na zintegorwanej dzwiekowce z laptopa opoznienie ok 1,5ms

  3. #43
    Czołem,

    kupiłem tego SB Live 24 PCI, siedzi w slocie, sinus 20 kHz na oscyloskopie wygląda Ok, nie to co z tego podłego Realtec-a. Teraz proszę o poradę, jak bazując na Arcie upewnić się, że wszystko jest Ok ?

    Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

  4. #44
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,883
    Cytat Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
    na zintegorwanej dzwiekowce z laptopa opoznienie ok 1,5ms
    masz wejscie liniowe? czy na mikrofonowym?

  5. #45
    Znawca Awatar scythe1123
    Dołączył
    21.08.2009
    Skąd
    Trójmiasto
    Posty
    1,425
    miałem tą live 24 external, opóźnienie nie było stałe, ale pod xp dało się kalibrować JIG, bo na win 7 nie chciało chodzić

  6. #46
    Pan Paweł Awatar Yoshi_80
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Zielona Góra
    Posty
    3,249
    Spróbuję doczytać w orginalnym manualu od SW co można zrobić z tym opóźnieniem. Wiem, że można ten parametr dodatkowo wprowadzić w ustawienia ale nie wiem co to daje. Na ucho tego nie stwierdzimy co się dzieje, czy jest to lag związany ogólnie ze sprzętem czy lag pomiędzy sygnałem odtwarzania a nagrywania. Drugi przypadek byłby gorszy bo powodowałby całkowitą niemożność przeprowadzenia pomiaru. Przecież impuls z głośnika do mikrofonu biegnie ok 3-4ms a jakby karta nagrywała po 20ms to już nagrałaby wspomnienie po impulsie.

    Ta karta USB wygląda obiecująco. Problem mocy wyjściowej możnaby załatwić jakimś małym wzmacniaczykiem.

  7. #47
    Cytat Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
    Drugi przypadek byłby gorszy bo powodowałby całkowitą niemożność przeprowadzenia pomiaru. Przecież impuls z głośnika do mikrofonu biegnie ok 3-4ms a jakby karta nagrywała po 20ms to już nagrałaby wspomnienie po impulsie.
    Opóźnienie 20ms to nie jest opóźnienie po jakim karta zaczyna nagrywać. Karta nagrywa natychmiast tylko potrzebuje określoną ilość czasu na przetworzenie i przesłanie danych do komputera. (przynajmniej ja to tak rozumiem)

  8. #48
    Projektant Awatar ir0nhide
    Dołączył
    25.01.2009
    Skąd
    Barlinek
    Posty
    1,705
    No co wy Panowie, przecież my tj. ja z Irkiem; kwestie latencji a raczej uwzględnienia jej przez program SW przerabialiśmy chyba ze 4 raz już na forum....

    Pokrótce mówiąc: Badamy jakie jest opóźnienie dla przykładu 20ms (istotne by było ono stałe) i taką lub zbliżoną (np. 18ms) wartość wpisujemy w program i wszystko hula jak trza
    PS wartość opóźnienia wpisujemy doświadczalnie taką, by latencja wypadkowo wyszła satysfakcjonująca nas np. 2ms (czy tam kto jaką lubi ) - jeszcze raz przypomnę tylko, iż ważne by to było stałe!



    Cytat Zamieszczone przez trójkąt Zobacz posta
    (przynajmniej ja to tak rozumiem)
    Cytat Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
    impuls z głośnika do mikrofonu
    Yoshi mówi chyba o impulsie (czasie) akustycznym, a nie elektronicznym....
    Ostatnio edytowane przez ir0nhide ; 27.04.2011 o 17:18

  9. #49
    Cytat Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    ..Yoshi mówi chyba o impulsie (czasie) akustycznym, a nie elektronicznym....
    Yoshi obawiał się raczej że karta nie zdąży zacząć nagrywać zanim impuls dotrze do mikrofonu. Stąd porównanie "czasu akustycznego do elektronicznego".

  10. #50
    Pan Paweł Awatar Yoshi_80
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Zielona Góra
    Posty
    3,249
    No własnie o to mi chodziło czy jest to tylko zwłoka pomiędzy sprzętem a programem, stała zarówno dla odtwarzania jak i nagrywania czy zwłoka po której dostajemy cokolwiek na wejściu a odtwarzanie juz sobie leci jakiś czas.

  11. #51
    Użytkownik
    Dołączył
    10.04.2005
    Skąd
    Koszalin
    Posty
    398
    Sorki za tak banalne pytanie, ale to całe opóźnienie top już w kalibracji jiga wychodzi. Czyli robię sygnał test, i record i to co wychodzi po jakim opóźnieniu to to latancy?

    Sent from my GT-I5800 using Tapatalk

  12. #52
    Znalazłem swoje rozwiązanie jeśli chodzi o kartę do pomiarów na USB. Nazywa się Behringer UCA200 (okrojona o parę elementów takich jak dodatkowe wejście jack i jakiś potencjometr w porównaniu do UCA202). Zapłaciłem za ten interfejs 50zł. Ze sterownikami Behringera ma stała latencję ok 23ms (pod XP, pod win7 x64 niestety nie), przechodzi kalibrację w SW (u mnie akurat z UniJig'iem irka). Zbudowane to jest na PCM2902, więc można próbowac zrobic to sobie samemu. Poniżej printscreeny z measurment.calib i przykładowy pomiar impedancji spiętych równolegle Fostexów.



    Ostatnio edytowane przez LuSzTi ; 07.05.2011 o 18:14
    Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + PRE Ravlus Preamplifilo + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

  13. #53
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,883
    Cytat Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    Zapłaciłem za ten interfejs 50zł
    za uzywke czy nowa?

  14. #54
    Cytat Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    za uzywke czy nowa?
    Nówka z Allegro, z tym, że UCA200 nie jest oficjalnym modelem Behringera, jest on dodawany w zestawie do innych urządzeń tej firmy. Oficjalnym modelem (bardziej rozbudowanym) jest UCA202. UCA200 bywa na Allegro, właśnie w cenie 50-70zł bo ludziska kupując zestaw Behringera często mają już bardziej zaawansowany interfejs.
    Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + PRE Ravlus Preamplifilo + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

  15. #55
    tylko, że kosztuje teraz tyle co kartra usb, którą proponował trójkąt
    http://allegro.pl/listing.php/search...rom=&price_to=
    Juz mi sie nie chce...

  16. #56
    Trzeba szukać na Allegro, ostatnio UCA200 poszło za 61zł, ja swoje kupiłem za 56zł z przesyłką, więc można. Trzeba tylko (albo aż) poszukać i poczekać.
    Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + PRE Ravlus Preamplifilo + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

  17. #57
    jeszcze ciekawe czy chodzi pod vistą bo z nią to zawsze dziwne problemy są
    Juz mi sie nie chce...

  18. #58
    Moderator Globalny Awatar raven1985
    Dołączył
    24.08.2009
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    4,784
    pcm2902 chodzi pod vistą

  19. #59
    Ja mam Win 7 x64 i działać działa, choć o pomiarach można zapomnieć, latencja skacze jak chce...minimum to ok 50ms, czyli tragedia, na Win XP 32b nie ma z nią problemów. Generalnie na Viscie i 7 są problemy.
    Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + PRE Ravlus Preamplifilo + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

  20. #60
    Cytat Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    Generalnie na Viscie i 7 są problemy.
    no to chyba podziękuję

    trójkąt na jakim systemie pracujesz?
    Juz mi sie nie chce...

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •