Strona 23 z 23 PierwszyPierwszy ... 13181920212223
Pokaż wyniki od 441 do 458 z 458

Wątek: Zbig MOSFET 3.0 - SyMOS

  1. #441
    Początkujący
    Dołączył
    10.11.2013
    Skąd
    Częstochowa
    Posty
    3
    Na mocy mi jakoś bardzo nie zależy. Obecnie mam około 120W RMS na kanał. Tak czy siak będę potrzebował drugiego wzmacniacza dlatego własnie pytałem jaka jest różnica pomiędzy tymi wersjami bo albo zbuduję wersje 3.0 albo kupię jakiegoś gotowca (wolał bym jednak sam coś poskładać) jeśli nie będzie opłacać mi się budować. Płytka zaprojektowana przez Zbiga jest pod dwie pary mosfetów i to by mi w zupełności wystarczyło, trafo mam w wersji audio 2x36V 400VA.

  2. #442
    Początkujący
    Dołączył
    26.06.2017
    Skąd
    Tarnowskie Góry
    Posty
    9
    Tez mam takie trafo ze wzmacniacza "Pioneer",o identycznym napieciu zasilania koncowych wzmacniaczy mocy czyli 2x36v ac bez obciazenia,po mostku prostowniczym i elektrolicie 22.000uf wychodzi 48 volt napiecia stalego.
    Tu moja propozycja dla Ciebie, zrob wersje zbiga 3.0 ale,nie montuj 3par tranzystorow tylko dwie pary,zauwaz ze w wersji 2.0 masz az 3 tranzystory w stopniu sterujacym,a w wersji 3.0 tylko dwa, czyli pare elementow mniej a efekt wspanialy.
    Mam zrobiony obraz plytki pod dwie pary, ale nie moge tego wkleic do postu, moge jedynie przeslac na maila, obraz plytki jest w formacie jpg i w formacie pdf, do wyboru.
    Jest to oryginalny projekt zbiga w wersji 3.0, ja tylko okroilem go do dwoch par tranzystorow, poszerzylem sciezki zasilania jak i masowe te gnd i agnd.
    I co osiagnolem?,moc 220wat na 4-ech omach i 170wat na 8-miu omach obciazenia,do tych mocy co podalem napiecie zasilania nie siadlo wiecej jak 0.5 volta,ale to chyba zasluga elektrolitu 22.000uf.
    Wykonalem dwa wzmacnacze projektu zbiga,pierwszy na tranach irfp 540 i 9540,oraz na tranach irfp 240 i 9240,oba ruszyly z kopyta bez zadnych problemow, oczywiscie po ustawieniu odpowiednich pradow spoczynkowych,ja ustawilem 100 miliamper na dwie pary.
    Teraz kilka uwag co ja zmienilem w moim przypadku, na wejsciu dalem zamiast kondensatora 1uf na 2.2uf tantalowy (mniejsze szumy wlasne o ok.20%),kondensator c-15 100pf obcinajacy radiowke (wysokie czestotliwosci) dalem 200pf (przy tescie palucha nie dymi zobel),zrezygnowalem z goldpinow na wejsciu tylko wlutowalem bezposrednio kabelek ekranowany do plytki w miejsce goldpina.
    Reasumujac polecam wersje 3.0 zbiga ale bez "ostatniej pary tranzystorow",zostana dwie pary.
    Jezeli wystepuja problemy z napieciem stalym na wyjsciu,to ja stosuje oporniki o tolerancji 1%,i nigdy nie mialem wiekszego napiecia dc na wyjsciu jak 17miliwoltow, tak ogolnie to projekt zbiga jest bardzo udany a przedewszystkim powtarzalny,czyli montujesz wg.schematu musi odpalic za pierwszym razem!,pod jednym warunkiem ze, kazdy ale to kazdy element ktory montujesz na plytce sprawdzasz miernikiem, dotyczy zwlaszcza tranzystorow!,zeby nie byly to jakies malowanki chinskie!.
    w razie pytan to prosze na maila beatab100@op.pl.

  3. #443
    Początkujący
    Dołączył
    10.11.2013
    Skąd
    Częstochowa
    Posty
    3
    Osiągnąłeś aż 170W przy 8R? Ja na wersji 2.0 osiągnąłem miedzy 110 a 120W, nie pamiętam dokładnej wartości ale mniej więcej pokrywało się to z tabelką którą Zbig zamieścił w poście #7. Jak tylko będę miał możliwość to z ciekawości pomierzę jeszcze raz swój wzmacniacz przy obciążeniu obu kanałów bo wtedy pomiary robiłem na obciążonym tylko jednym kanale.

  4. #444
    Początkujący
    Dołączył
    29.02.2016
    Skąd
    Buszkowiczki
    Posty
    16
    Witam. Wykonałem końcówkę mocy na dwóch parach tranzystorów . Problem jest w tym że nie mogę ustawić prądu spoczynkowego i końcówka gra cicho i z dużymi zniekształceniami .

  5. #445
    Jaki masz prąd spoczynkowy w takim razie?

  6. #446
    Początkujący
    Dołączył
    29.02.2016
    Skąd
    Buszkowiczki
    Posty
    16
    mierni wskazuje 0 , gdy chcę ustawić prąd spoczynkowy kręcenie potencjometrem nic nie powoduje

  7. #447
    Miernik czego? Gdzie wpięty?

  8. #448
    Początkujący
    Dołączył
    29.02.2016
    Skąd
    Buszkowiczki
    Posty
    16
    Mierzę woltomierzem tam gdzie rezystory łączą się z tranzystorami Q2 i U$1

  9. #449
    Początkujący
    Dołączył
    01.09.2009
    Skąd
    Swidnica
    Posty
    21
    Czy ktoś zrobil uklad wyciszania wzmacniacza ? Zbig we wszystkich wersjach sygnalizował taki układ, ale nigdy w 100% nie był dokończony.

  10. #450
    Początkujący
    Dołączył
    15.07.2013
    Skąd
    Pruchnik
    Posty
    2
    Po pierwsze witam serdecznie wszystkich.
    Mam pewien problem, który mam nadzieję jest do rozwiązania. Mianowicie, kolega chciał zrobić wzmacniacz więc poleciłem mu projekt Ps Zbiga dlatego że sam wykonałem taki wzmacniacz tylko wersję 2.0 który ruszył od razy i obecnie gra z głośnikami Tonsil Zeus (zwiększony litraż do 140) ale nie o tym mowa. Kolega wykonał płytkę użytkownika "niebieski09" w wersji dla czterech par, niestety brak reakcji na ustawienie prądu spoczynkowego ( w ogóle nie chce pobierać prądu) jedynie jakiś bardzo mały. Postanowiłem sam wykonać taką płytkę i sprawdzić na własnej skórze bo nie wierzyłem że nie działa. W płytce użytkownika "niebieski09" zauważyłem pewne zmiany mianowicie zmianę diod zenera z 5,6V na 8,2V oraz zmianę tranzystorów z BC557 na 2SA970 oraz BC547 na 2SC2240 (czytając posty doczytałem się że zw względu na mozliwość zastosowania wyższego napięcia) i zmainę rezystancji 4,3k/1W na 5,6k/1W, oraz zmiana rezystorów z 18 ohm na 47 ohm. Płytkę wykonałem zgodnie z elementami użytkownika "niebieski09" niestety układ nie ruszył (nie pobiera prądu spoczynkowego). Postanowiłem wymienić wyżej wymienione elementy na te które są w oryginalnym schemacie ( oczywiście zwracając szczególną uwagę na rozmieszczenie nóżek w tranzystorach BC557 i BC547) niestety taki sam efekt. Mierzyłem napięcie na diodach zenera D1 i D10 i na D1 jest 10V natomiast na D10 jest 10.73V kręcąc potencjometrem precyzyjnym nie zmienia się napięcie Ugs na IRF530. W oryginalnym schemacie oczywiście uwzględniłem źle podłączoną diodę D3 która powinna być skierowana katodą w kierunku podłączenia źródła ujemnego napięcia. Proszę o pomoc w uruchomieniu układu.
    https://ssl.diyaudio.pl/i/24444/1123...1516829163.jpg
    https://ssl.diyaudio.pl/i/24444/df8d...1516829160.jpg
    https://ssl.diyaudio.pl/i/24444/a74c...1516829155.jpg
    https://ssl.diyaudio.pl/i/24444/c8f2...1516829152.jpg
    https://ssl.diyaudio.pl/i/24444/23b2...1516829148.jpg
    https://ssl.diyaudio.pl/i/24444/6388...1516829143.jpg

  11. #451
    Pewnie coś jest źle przylutowane (zimny lut?), elementy są źle wlutowane (nie w to miejsce albo zamienione), pomylone wartości elementów (rezystorów) itp. Tego niestety zdalnie przez internety nie da się zdiagnozować.
    https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

  12. #452
    Początkujący
    Dołączył
    15.07.2013
    Skąd
    Pruchnik
    Posty
    2
    Problem rozwiązany. Jeśli ktoś miałby podobny problem to proszę zwrócić uwagę na ustawienie tranzystorów 2SA970 oraz 2SC2240 w płytce "niebieski09". Obrys tranzystorów rozmieszczenia elementów źle podpowiada jak wlutować element. Prąd sterowania nie był podawany na bazę lecz na emiter w moim przypadku.

  13. #453
    Czyli tak jak myślałem
    https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

  14. #454
    Początkujący
    Dołączył
    16.11.2015
    Skąd
    Łódź
    Posty
    6

    Brak basu i średnich

    Witam
    Z dnia na dzień zniknęły niskie i średnie tony, wysokie są, ale cicho....ktoś ma może jakieś propozycje.
    Zasilanie sprawdzone, sygnał i głośniki podmienione na inne.
    Grało wszystko pięknie chyba ze dwa lata.

  15. #455
    Użytkownik
    Dołączył
    08.01.2010
    Skąd
    Wodzisław Śląski
    Posty
    146
    Witam.Ma ktoś na zbyciu płytki na dwie pary,dwie sztuki? lub ktoś mógłby zrobić? chętnie przetestowałbym wzmacniacz ,ale nie zbyt potrafię wytrawiać płytki jakby ktoś coś to dziękuję z góry.

  16. #456
    Początkujący
    Dołączył
    27.04.2019
    Skąd
    Koszalin
    Posty
    2
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Temat już dawno zakończony lecz wciąż zapewne wielu amatorów korzysta ze schematów i porad. Ja również do tej grupy przynależę.
    Pokusiłem się o wykonanie tego wzmacniacza. Wykonałem go w dwóch wersjach. Pierwsza wykonana zgodnie z oryginalną płytką twórcy tematu i drugą już swoją, skorygowaną o poprawki zaczerpnięte z forum i ilość tranzystorów mocy.
    No cóż muszę przyznać, że niestety ale wzmacniacz potrafi się wzbudzić (w obu wersjach). Pali się Zobel i jedynie co udało mi się zmierzyć to częstotliwość tego wzbudzania. To ok. 92kHz. Co ciekawe samo wzbudzenie nie następuje po bezpośrednim dotknięciu palcem wejścia lecz po wykonaniu tej czynności zwykłym wkrętakiem trzymanym w palcach (kontakt palców z metalową końcówką wkrętaka był ).
    Wzbudzenie występuje pomimo zmiany kondensatora wejściowego na 270pF. Wzmacniacz zasilany +/- 56V, 2x15000uF na szynę. Prąd spoczynkowy ustawiony na 150mA (trzy pary IRF240/9240). Poza wzbudzaniem się, wzmacniacz działa. Moc osiągnąłem ok.156W/1kHz sin (na szt. obc. 8 Ohm). Lecz niestety występujące wzbudzanie dyskwalifikuje go do domowego użytku.
    Nie poddawałem się. Nowa konstrukcja.
    Trochę zmian w układzie wejściowym z elementów dyskretnych na SMD. No i niestety znów to samo.
    Nawet nie wiem, w której części szukać rozwiązania. Na razie muszę chyba "odpocząć" od tego wzmacniacza... może na coś wpadnę lub znajdę rozwiązane w sieci.
    Ostatnio edytowane przez wrobeleczek ; 02.07.2020 o 17:22

  17. #457
    Witaj.
    Niedawno przy okazji zabawy nowym oscyloskopem wyciągnąłem ten wzmacniacz z szuflady. Wzbudzał się momentalnie, ale tylko gdy dotykałem też radiatora z tranzystorami. Jako że nie jest umieszczony w żadnej obudowie postanowiłem połączyć przewodem masę zasilania z radiatorem. Po tym zabiegu już nie udało mi się go wzbudzić.
    Nie twierdzę, że jest to rozwiązanie problemu ale może warto sprawdzić co się będzie działo u Ciebie.
    Pozdrawiam.

  18. #458
    Początkujący
    Dołączył
    27.04.2019
    Skąd
    Koszalin
    Posty
    2
    Dzięki za odpowiedź.
    Masz rację z tym radiatorem. Zaobserwowałem to zjawisko w chyba 2 wersji wykonanej osobiście. Lecz mnie raczej chodzi o kwestię wzbudzania się wzmacniacza i jego przyczyny oraz oczywiście likwidacja problemu ale w sposób "cywilizowany" czyt. elektroniczny. A to raczej mi pasuje bo zamiarem moim było wykonanie wzmacniacza retro a'la vintage w obudowie z wysokiej jakości drewna bez żadnego metalowego widocznego elementu. A nie chce mi się (źle wygląda) oklejanie wewnątrz paskami miedzi czy też aluminium celem ekranowania. No jeszcze ekran na toroida ujdzie lecz reszta raczej odpada. Poza tym interesuje mnie dlaczego istnieje taka niestabilność wzmacniacza, gdzie wielu osobom nic takiego nie wyłazi lub nie umie/nie ma możliwości sprawdzenia tego zjawiska.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •