Strona 3 z 20 PierwszyPierwszy 1234567813 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 60 z 392

Wątek: Lutownice i stacje lutownicze

  1. #41
    Użytkownik
    Dołączył
    25.10.2008
    Skąd
    Myślibórz
    Posty
    179
    Cytat Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
    Przeczyść styki, może drut ma słaby kontakt. Mój ojciec ma transformatówkę rok produkcji 76 i śmiga bezproblemowo, tam nie ma zabardzo co się zapsuć.
    Czyściłem, wiem że w te oldskule niby nie zajeżdzalne, ale zwyczajnie przestała grzać".

  2. #42
    Cytat Zamieszczone przez Mamusa Zobacz posta
    Czyściłem, wiem że w te oldskule niby nie zajeżdzalne, ale zwyczajnie przestała grzać".

    Słychać buczenie transformatora jak naciskasz włącznik?

  3. #43
    Użytkownik
    Dołączył
    25.10.2008
    Skąd
    Myślibórz
    Posty
    179
    Słychać. Oczywiście nie za głośno

  4. #44
    Sprawdź oporność uzwojenia trafo wewnątrz i przy śrubach (zaciskach) mocowania grota, różnica nie powinna być większa jak 0.5 - 1 Ohm.

  5. #45
    Użytkownik
    Dołączył
    25.10.2008
    Skąd
    Myślibórz
    Posty
    179
    Jest większa. Spróbuję wymienić ten materiał izolujący między tymi płaskownikami, nie wiem co tam można zastosować i jeszcze raz poczyszcze. Bo rozumiem że nic lepszego do takich zastosowań za małą kasę nie dostanę

  6. #46
    Materiał to pewnie coś w rodzaju tekstolitu lub czegoś na bazie azbestu jeżeli to stara lutownica. Moim zdaniem przyczyną złej pracy nie jest okładzina.
    Sprawdź jeszcze styki wyłącznika i jeżeli jest rozbieralny to je przeczyść. Podłącz na próbę inny nawet na przewodach poza lutownicą (uważając by nie poraził Cię prąd).

  7. #47
    Znawca
    Dołączył
    02.09.2012
    Skąd
    Poznań
    Posty
    1,315
    Cytat Zamieszczone przez bibson3 Zobacz posta
    Osobiście dysponując takim budżetem pomyślałbym o czymś "markowym" z grzałką ceramiczną. Zobacz na tą:

    http://www.gotronik.pl/stacja-lutown...mon-p-558.html
    W takim razie pozostaje sprawdzić w praktyce ile to będzie wartę, ale dzięki za poradę .

  8. #48
    Użytkownik Awatar SowaZ
    Dołączył
    06.01.2015
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    428
    Trochę odkopie, skopiowalem mój temat bo jest juz taki...


    Witam, przymierzam się do kupna porządnej stacji lutowniczej. Zrezygniwalem z stacji 2w1(z hot airem) bo mój budrzet pozwala tylko na chinole, które różnią się praktycznie tylko producentem (niekiedy nawet obudowa ta sama). Chciałbym się was spytac jakie wy macie stacje, jakie polecacie. Mój budrzet to okolice 300zł zastanawialem sie nad xytronicami (np LF 389), salomonami (SL-20/30) oraz cos z grubszej półki, czyli Weller (w Polsce nie kupie stacji tej firmy poniżej 400-500zl, na eBay można kupić za 90$ tyle ze one są an 120V , np http://m.ebay.com/itm/141291544640?nav=SEARCH) Głównie oczekuje mocy 50W lub więcej do bezołowiowych, żywotności i niezawodności. Moze polecicie sprzęt, który wy macie? Bardzo mnie ciekawie czym lutuja Ci bardziej zaawansowani Ja chodzę do technikum i czuje ze moja lutola z PRLu nie da rady przy większych płytkach (w szkole trochę thd polutowalem to z kolegą się zmienialem żeby stygła ) Dobrze by było gdyby nowy sprzęt wytrzymał tyle co ona... Trudno mi powiedzieć co będę nią lutowal, przyszłość przedemną a kierunek elektronik. No troszkę się rozpisalem, z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi
    Ostatnio edytowane przez SowaZ ; 08.01.2015 o 21:29

  9. #49

  10. #50
    Zaawansowany
    Dołączył
    25.11.2014
    Skąd
    Rzeszów
    Posty
    519
    Co do lutownic, to w cenie do 300zł, według mnie najlepiej zrobić sobie stację z praktycznego elektronika. Jeszcze kasy zostanie. Ogółem rączka solomona i do roboty.

    Z tańszych można by atakować solomona.
    Z wellerem miałem do czynienia tylko zaczepnie, ogółem spoko lutownice.
    Wolał bym używanego wellera, albo diy niż bezpańskie chińczyki.
    Nie z uwagi na to że są jakoś bardzo awaryjne, ale w ayoutach znajomym leciały grzałki, kable, groty niedługo wytrzymywały. Wiem że to nie zawsze zasada, ale moje doświadczenia tak wyglądają.

    Lata pracowałem na diy stacji 60W, czasami grzała całymi dniami i zero problemów.

    Fajne są stacje z grzałkami w.cz. przesiadka na nie to super zmiana.
    Od niedawna siedzę na używanym Goot RX-802AS, nagrzewa się szybko, wystudzić grot to praktycznie niewykonalne, dopiero w płytach UPS (dwuwarstwowe na grubej miedzi, rozległe pola, bezołowiowe luty) widać problemy.
    Największa zaleta to ultralekka rączka, kabel miękki jak sznurówka, odporny na wysokie temperatury.
    Bardzo łatwo się pracuje, dosłownie jak bym miał długopis w ręku.
    Szybka wymiana grotów to lekki bajer, ale czasami się przydaje, ciach i w 5s duży płaski grot zmienia się na szpilkę do SMD.
    Inna sprawa to że nie ma problemu z dostępnością grzałek, grot/grzałka/czujnik temperatury, to jeden element, w rączce jest tylko złącze dla grota. Groty jak na razie trzymają się bardzo dobrze.

    Co do Lutoli, to śmiem wątpić że te krągłe lutole z lat 70, łatwo da się zajechać, do puki rączka nie parzy to nic im mnie robi że za obudowę trafa nie da się złapać.
    Mam trzy takie w tym jedną 100W i żadna nie padła, jeśli styk grot – wyprowadzenia trafa jest czysty, śruba trzyma dobrze, to lutuje się jak marzenie.
    Zaletą też jest cena, normalnie po 30zł da się kupić.

    Choć od biedy da się lutować nawet stacją lutowniczą z casto, za 50zł. Jedną płytę główną ogarnąłem z braku alternatywy taką stacją i dało rady.

  11. #51
    Użytkownik Awatar SowaZ
    Dołączył
    06.01.2015
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    428
    A kolba solomona wystarczy na bezołowiowe? Zastanawiałem się trochę nad kupnem wellera z zagranicy i przerobieniu jej , ale oprócz napięcia na który pracuje jest też inna f czyli 60Hz, ktoś wie czy da sie coś takiego zmodyfikować pod europejskie napięcie? Drugą sprawą jest kupno samej grzałki wellera, wystrugam rączkę, grot i mocowanie kupie xD Ktoś robił coś podobnego? Czy może nie porywać się z motyką, bo wyjdzie jeszcze drożej..? Nie wiem czego ale jakoś tylko ten weller mnie przekonuje

  12. #52
    Zaawansowany
    Dołączył
    25.11.2014
    Skąd
    Rzeszów
    Posty
    519
    Zależy jaka kolba, 50W będzie słaba, zwłaszcza jak coś większego, do pojedynczych SMD nie ma znaczenia, 80W to tak standardowa moc pod bezołowiowe lutowanie, ale są silniejsze.
    Zależy co i ile masz robić.

    Problem jest bardziej z grotami, a dokładnie czy pod daną kolbę są groty do bezołowiówki.
    Normalnymi też da się lutować, ale szybko się utleniają.

    Dobra kolba to podstawa, nie wiem czy robienie jej ma jakikolwiek sens. Sama stacja ok, ale kolbę bym brał firmową.

  13. #53
    Użytkownik Awatar SowaZ
    Dołączył
    06.01.2015
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    428
    A da rade zrobić stacje pod ta kolbe (http://www.ebay.com/itm/Weller-WSP80...em35e34ae034)? Pytam sie bo słyszałem ze weller ma całkiem inny pinout bo nie ma termopary tylko pomiar temperatury napięciem.. coś takeigo
    Ostatnio edytowane przez SowaZ ; 10.01.2015 o 12:47

  14. #54
    Zaawansowany
    Dołączył
    25.11.2014
    Skąd
    Rzeszów
    Posty
    519
    Czy poświęcenie 10s na google, by zobaczyć że temat jest przeżuty do bólu, to jakiś szalony wysiłek.
    http://www.diyaudio.com/forums/blogs...g-station.html
    Pełno materiałów w sieci, nic tylko robić.

  15. #55
    Użytkownik Awatar SowaZ
    Dołączył
    06.01.2015
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    428
    Kupilem stacje Xytrinic lf-3000, z elfa za 270zl. Na razie jestem zadowolony, od pokojowej temp do 400st grzeje 16sek. Topi od 180

  16. #56
    Znawca Awatar ampli
    Dołączył
    06.10.2013
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    1,340
    A myślicie, że te Wellerki z Chin są oryginalne?
    Z USA np się nie opłaca zamawiać ze względu na dodatkowe koszty (w tym bardzo droga wysyłka), a u nas toto kosztuje sporo, nawet używana kolba.

    Zaś kolba z SL10 szału nie robi, szczególnie z tym fabrycznym grotem...

  17. #57
    Moderator Globalny Awatar marian
    Dołączył
    06.01.2007
    Skąd
    Bydgoszcz
    Posty
    5,968
    Panowie, wiecie jaki ze mnie "elektronik" ...żaden
    Muszę zakupić lutownicę ponieważ ta stara ruska już mnie wkurza

    Nie znam się na tym, ale wyczytałem że polecacie ZHAOXIN 936, z wyświetlaczem czy z pokrętłem, dla mnie nie ma różnicy, ważne żeby nie kosztowała majątku ponieważ będę ją odpalał raz na miesiąc.

    Mam rozumieć że ten sprzęt jest spoko i mam brać w ciemno?

    Czy REPRO 936 to to samo?
    http://allegro.pl/stacja-lutownicza-...034495975.html
    Ostatnio edytowane przez marian ; 06.02.2015 o 21:41

  18. #58
    Użytkownik
    Dołączył
    16.04.2012
    Skąd
    B-ca
    Posty
    262
    Cytat Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Panowie, wiecie jaki ze mnie "elektronik" ...żaden
    Muszę zakupić lutownicę ponieważ ta stara ruska już mnie wkurza

    Nie znam się na tym, ale wyczytałem że polecacie ZHAOXIN 936, z wyświetlaczem czy z pokrętłem, dla mnie nie ma różnicy, ważne żeby nie kosztowała majątku ponieważ będę ją odpalał raz na miesiąc.

    Mam rozumieć że ten sprzęt jest spoko i mam brać w ciemno?
    Marian ja ostatnio kupiłem w jakimś markecie zwykłą małą kolbę za 16 zeta. jedynie co to groty trza wymieniać (zrobić kilka z pręta 3,5mm i po krzyku) polutowała już dwie końcówki BG9, dwie E450. jakiś zasilacz i stopień lampowy do daca. Myślę, że na tych kilka zwrotnic na miesiąc gdzie masz kilkanaście lutów a nie kilkaset jak w końcówce mocy będzie ci służyć ładnych parę lat.
    Pozdrawiam.

    PS dopiero teraz spojrzałem w link no w sumie tania, jednak czy aż takie zaawansowane coś Ci będzie potrzebne?
    Ostatnio edytowane przez lokiec3 ; 06.02.2015 o 21:46

  19. #59
    Moderator Globalny Awatar marian
    Dołączył
    06.01.2007
    Skąd
    Bydgoszcz
    Posty
    5,968
    Raczej wolał bym ze stacją, stojakiem, gąbeczką itp. jeśli mam kupić coś nowego
    Kolbowa już mnie nie rajcuje.
    Ostatnio edytowane przez marian ; 06.02.2015 o 21:54

  20. #60
    Znawca Awatar ampli
    Dołączył
    06.10.2013
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    1,340
    Jak na tą cenę, to może warto spróbować, najwyżej jak padnie lub się nie spodoba wymienisz kolbę na lepszą.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •