Strona 5 z 20 PierwszyPierwszy 1234567891015 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 100 z 392

Wątek: Lutownice i stacje lutownicze

  1. #81
    Projektant
    Dołączył
    04.10.2012
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    1,598
    Bez przesady, jak ktoś lutuje 40h tygodniowo to tak, ale jak hobbystycznie, to mu na dłużej starczy. Ja kupiłem chińską stację rok temu, polutowany BG9, uni i pare innych drobiazgów i działa bez problemu. Nic nie wymieniałem poza grotem, bo mi oryginalny strasznie szybko się spalił (nawet jednego uniego nie zdążyłem zrobić), kupiłem 2szt za 9zł w castoramie (ch...we jak nieszczęście, mają opór cieplny jakby były ze styropianu, ale trochę dłużej czekam na rozgrzanie i działają, a jak coś grubszego to daję wyższą temperaturę) i lutuję dalej...

  2. #82
    Znawca Awatar gavron04
    Dołączył
    07.04.2013
    Skąd
    Koźmin Wlkp./ Poznań
    Posty
    1,249
    Albo kupić samą kolbę do 80zł, wykonać sterownik PID z porządną regulacją temp i innymi funkcjami
    iAMP OPS2+BG7 1.3 SMD+CapM 2.0B+SPK terminal > Scan Speak Illuminator + Satori MW13P + Scan Speak 22W Revelator

  3. #83
    Zaawansowany Awatar benek161
    Dołączył
    02.10.2008
    Skąd
    Mińsk Mazowiecki
    Posty
    980
    Cytat Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
    Jaka kupisz przyzwoita stacje za 300zl?
    A chociażby taką: http://allegro.pl/rt-24-80w-stacja-l...088367424.html

  4. #84
    Zaawansowany Awatar piotreq123
    Dołączył
    13.05.2010
    Skąd
    Płock
    Posty
    606
    I to niby nie w Chinach robione?

  5. #85
    Zaawansowany Awatar Bumpalump
    Dołączył
    08.04.2012
    Skąd
    Wałbrzych
    Posty
    818
    Podobna sprawa jest tez z chinskimi zasilaczami, ale z drugiej strony moze zbyt ofensywnie podszedlem do tematu, jesli ktos uruchamia jeden uklad na miesiac i lutuje tylko kilkanascie godzin w miesiacy to oczywiscie nie musi zwracac uwagi na trwalosc i bezawaryjnosc
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

    youtube.com/user/Mr1Raziel

  6. #86
    Zaawansowany Awatar benek161
    Dołączył
    02.10.2008
    Skąd
    Mińsk Mazowiecki
    Posty
    980
    Jakoś nie pamiętam żeby Elwik przenosił się z Warszawy do Chin

  7. #87
    Znawca Awatar ampli
    Dołączył
    06.10.2013
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    1,340
    Cytat Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
    Podobna sprawa jest tez z chinskimi zasilaczami, ale z drugiej strony moze zbyt ofensywnie podszedlem do tematu, jesli ktos uruchamia jeden uklad na miesiac i lutuje tylko kilkanascie godzin w miesiacy to oczywiscie nie musi zwracac uwagi na trwalosc i bezawaryjnosc
    Chińskie kolby na 230V to też szajs, jednemu podobna z innym grotem (na nakrętkę) padła może po kilku kabelkach, poza tym kupując stację zyskuje się w miarę stabilną temperaturę, co jest ogromnie ważne, no chyba że ktoś lubi wymieniać częściej groty, lub narażać druk.

  8. #88
    Użytkownik Awatar Jimy-Adi
    Dołączył
    17.08.2011
    Skąd
    Tarnowskie Gory
    Posty
    486
    Podpowie ktoś jaką lutownice warto obecnie kupić? Głównie elementy SMD. Zależy mi na dużej ilości dostępnych grotów o dobrej jakosci, ktore sa w relatywnie niskich cenach (do 50 PLN). Budzet na lutownice bez grotów 500-600.

  9. #89

  10. #90
    Użytkownik
    Dołączył
    11.03.2015
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    320
    brencik , wszyscy wiedzą że masz problemy z czytaniem i ze zrozumieniem tego co napisane
    Jimy-Adi pytał o lutownicę z przedziału 500-600 zł
    Gdzie w tym linku ( który pacnąłeś tylko żeby nabić post na licznik ) jest taka lutownica ?
    Ostatnio edytowane przez kolmen ; 25.07.2015 o 16:46

  11. #91
    Użytkownik Awatar SowaZ
    Dołączył
    06.01.2015
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    428
    Cytat Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
    Podpowie ktoś jaką lutownice warto obecnie kupić? Głównie elementy SMD. Zależy mi na dużej ilości dostępnych grotów o dobrej jakosci, ktore sa w relatywnie niskich cenach (do 50 PLN). Budzet na lutownice bez grotów 500-600.
    Jak smd to koniecznie hotair, Ja mam xytronica lf-3000 za 300zł i przylutowanie miniusb w smd to tragedia (poza tym to stacja b. dobra).. Kolba przyda sie do lutowania układów w obudowach które mają szerzej nóżki, producenci brną w minimalizacje, cokolwiek nowszego trafisz, to coraz mniejsze, że grot lutuje na raz 3 nóżki..

    Tu coś tańszego:

    http://allegro.pl/stacja-lutownicza-...249742092.html

    Tutaj lepszego:

    http://allegro.pl/stacja-lutownicza-...264245949.html

    Niestety w tych pieniądzach nie kupisz profesjonalnego sprzętu. Ja na twoim miejscu kupił bym

    http://xytronic.com.pl/pl/p/Stacja-lutownicza-LF2000/4 lub;
    http://xytronic.com.pl/pl/p/Stacja-lutownicza-LF1680/8

    lub wersje z lepszą kolbą (jak się nie mylę to groty są razem z grzałką, drogie ale profesjonalne)

    http://xytronic.com.pl/pl/p/Stacja-l...za-LF2000U/215

    I za stówkę hotaira z gotronik z allegro.
    Ostatnio edytowane przez SowaZ ; 25.07.2015 o 19:36

  12. #92
    Cytat Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
    Jak smd to koniecznie hotair,
    Ale tylko do zdejmowania elementów, lutuje se normalnie - dla Twojej informacji.
    Cytat Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
    brencik , wszyscy wiedzą że masz problemy z czytaniem i ze zrozumieniem tego co napisane
    Uzywana?

  13. #93
    Użytkownik Awatar Jimy-Adi
    Dołączył
    17.08.2011
    Skąd
    Tarnowskie Gory
    Posty
    486
    Cytat Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
    Uzywana?
    Nie wchodzi w gre.

    Cytat Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
    Jak smd to koniecznie hotair
    Nie lubie nakladac pasty.

    Te lutownice PACE wygladaja ciekawie nawet ostatnio je przegladalem. Troche drogie groty ale jesli warto to trzeba by to przemyslec. Wczoraj lutowalem SSOP28 lutownica za 15zł. Oczywiscie polutuje ale sprawilo to malo przyjemnosci...
    Cytat Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
    Tutaj lepszego:

    http://allegro.pl/stacja-lutownicza-...264245949.html (STACJA LUTOWNICZA + HOT-AIR SMD _ 2w1 ZD912 24m-ce)
    Ta wydaje sie byc ciekawa opcja. Nawet znajomy mi mowil ze jest z niej zadowolony. Zostalo by wiecej kasy na reszte gratow. Przegladalem tez oferte xytronika na ndn do niektorych modeli jest wiele grotow dostepnych a to dla mnie duzy plus. Kurcze im wiecej przegladam tym wiekszy metlik. Tak czy siak w nastepnym tygodniu musze cos zamowic.

  14. #94
    Użytkownik Awatar SowaZ
    Dołączył
    06.01.2015
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    428
    Cytat Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
    Ale tylko do zdejmowania elementów, lutuje se normalnie - dla Twojej informacji.

    Uzywana?
    Ja nie pisałem o lutowaniu układów siedzących w sot505 czy sot96 czy atmeg..

    BGA.. , zresztą obudowy qfn tez nie należą do łatwych

    Lutować hotairem tez można- tak dla Twojej informacji i pójdzie znacznie szybciej, flux, pasta z cyną i chwila.

    Jak chcesz kupić samą stacje bez h-a, to kupisz już konkret z grotowymi grzałkami. Pewnego czasu na ebayu były wellerki wsp80 za 100$

    Przyjrzyj się hakko z tymi kolbami:

    http://www.ebay.com/itm/HAKKO-FM-202...item58c8eb6175

  15. #95
    Znawca Awatar ampli
    Dołączył
    06.10.2013
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    1,340
    SMD np TSSOP48 spokojnie idzie np kolbą ZD929 (20-30zł), kwestia wprawy, dobrego topnika i nie ma się co przejmować sklejonymi nóżkami, wszak od tego jest plecionka...

    Większym problemem są płyty wielowarstwowe, czy to THT czy nawet czasem SMD, byle badziewiem się tego nie ruszy.
    Zwykłe 2 warstwy jeszcze się da, ale np komputerowe płyty główne, grafiki szybko oddają ciepło i przelutowanie byle mosfeta wymaga trochę gimnastyki.

    Lutowanie hotem ma sens np gdy pod układem jest pad, wtedy samą grzałką byłby problem.

  16. #96
    Użytkownik Awatar Jimy-Adi
    Dołączył
    17.08.2011
    Skąd
    Tarnowskie Gory
    Posty
    486
    Zgadza sie ale tak czy siak musze cos kupic wiec nie widze sensu na wydawanie pieniedzy na byle jakie dziadostwo. Dlatego chcialem podpytac co by wiedziec czego szukac.

  17. #97
    Znawca Awatar scythe1123
    Dołączył
    21.08.2009
    Skąd
    Trójmiasto
    Posty
    1,488
    Xytronic podobno ma wytrzymałe groty, sam używam ESD 136 w wersji dla NDN, lutowałem nią nawet układ A4988 QFN 28 wyprowadzeń

  18. #98
    Znawca Awatar ampli
    Dołączył
    06.10.2013
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    1,340
    Groty swoją drogą, ale zwróć szczególną uwagę na to by kolba/grzałka nie kosztowały tyle co cała stacja.

  19. #99
    Znawca Awatar gavron04
    Dołączył
    07.04.2013
    Skąd
    Koźmin Wlkp./ Poznań
    Posty
    1,249
    Ja mam taką stację http://allegro.pl/stacja-lutownicza-...418296874.html tylko grot inny (zmienili z tego co widzę). Bardzo często wymieniam gniazda microusb, przyciski oraz inne pierdoły w tabletach, telefonach. Hotair daje radę jak za taką cenę. Wymiana gniazda microusb z czyszczeniem IPĄ to 7min

    Odnośnie kolby - nie wiem jak ta na aukcji ma się do tej co ja mam u siebie, ale też nie było żadnych problemów. Raz musiałem grzałkę wymienić, co jest normalne. Lutowanie SMD nie sprawie problemów.

    Z trzymaniem temp. hot jak i grot nie mają problemu.


    Mogę ją polecić do 300zł

  20. #100
    Użytkownik
    Dołączył
    24.02.2008
    Skąd
    Krosno
    Posty
    88
    Miałem kiedyś 2w1 aoyue 986, nigdy więcej nic podobnego. Te kolby są te same jak widzę co w tych wep, strasznie nie wygodna, przegrzewała się rączka do puki się nie rozpadła, znaczy z przegrzewania wypadał trzpień z plastiku do przykręcania grota, na koniec padł hot -> grzałka i kompresor. Teraz mam osobny hot, kolbówkę mam pensola nie do zajechania.
    Ostatnio edytowane przez jaman7 ; 27.07.2015 o 22:54

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •