Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Wątek: Emphaser EX10T3 by Csbiczek

  1. #1
    Konstruktor Awatar csbiczek
    Dołączył
    12.01.2008
    Skąd
    Czersk
    Posty
    2,253

    Emphaser EX10T3 by Csbiczek

    Siemanko!
    Jest to moja pierwsza konstrukcja opublikowana w tym dziale, oby nie ostatnia
    Od jakiegoś czasu bawię się więcej w CA niż HA stąd tym razem konstrukcja w tym dziale.
    Głównym bohaterem jest Emphaser EX10T3, głośniczek niepozorny a potrafi wiele Emphaser wpadł w moje ręce za pośrednictwem kolegi Lightsound, często mu truję 4 litery bo co chwila mam 1000 pytań do z racji że jestem początkującym w dziedzinie CA.
    Parametry głośnika podkradłem z stronki Lightsounda:P (http://www.lightsound.com.pl/emphaser-ex10t3/ - jest tam też kilka fot samego głośnika)

    Odtwarzalne pasmo częstotliwości: 30 – 150 Hz
    Moc ciągła: 500 Watt RMS
    Moc maksymalna/peak 700 Watt
    Impedancja: 4 Ohms
    Rozmiar cewki: 63 mm
    Wysokość uzwojenia cewki: 35mm
    Dwa magnesy 48oz x 2
    Czułość SPL 85.2 dB/1W/1m

    Free-Air Resonance (Fs) 32.0 Hz
    DC Resistance (Re) 3.9 Ohms
    Electrical Damping (Qes) 0.41
    Mechanical Damping (Qms) 9.1
    Total Damping (Qts) 0.39
    Equivalent Volume of Compliance (Vas) 25.5 l
    Moving Mass incl. Air Load (Mms) 190.3 g
    Maksymalny wychył membrany w jedną strone (Xmax) 12.5 mm
    Effective Cone Surface (Sd) 346.4 cm2
    Volume Displacement of Cone (Vd) 866 cm3

    Zalecane obudowy:

    Zamknięta netto – 19L
    BassReflex netto – 35L, port 10cm/26cm

    W moim przypadku wybór padł na obudowę bassreflex, br zrobiony wg zaleceń tj 10cm/26cm(nie chciało mi sie bawić z rurkami więc sklepałem ,,szczelinę") w zamkniętej planuję go tylko przetestować z ciekawości.
    Sub napędzany jest u mnie wzmakiem Impulse SD-500(~600W RMS / 4Ohm)
    Kocyk do obicia zakupiony od Pawła S.(serdeczne dzięki, materiał bardzo gruby, przyjemnie się go kładzie, klej nie przebija się na 2 stronę - polecam)- zużyłem ok 1mkw
    Na razie maskownicy brak, może w przyszłości głośnik się doczeka jakiejś choć od 2 lat jeżdżą ze mną suby w aucie bez maskownic i jeszcze ani 1 nie zrobiłem ała
    Pewnie trzeba by napisać coś o brzmieniu: głośnik niby mały i niepozorny, a niezły z niego wariat Sub charakteryzuje się przed wszystkim niskim i mocnym zejściem, potrafi zatrząść fotelami, lusterkami itp itd Bas nie jest mulący, przy odpowiednim zasilaniu potrafi ładnie kopnąć bez zamulania

    Z budowy mam tylko jedną fotkę bo resztę gdzieś posiałem:/
    Jak ktoś ma jakieś pytania czy coś to zapraszam do dyskusji
    Załączone obrazki Załączone obrazki

  2. #2
    Strasznie wielka jak na 35L
    Juz mi sie nie chce...

  3. #3
    Konstruktor Awatar csbiczek
    Dołączył
    12.01.2008
    Skąd
    Czersk
    Posty
    2,253
    Cytat Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    Strasznie wielka jak na 35L
    35l netto głośnik i tunel swoje zajmują Wygląda na wielką ale to tylko pozory

  4. #4
    Konstruktor Awatar LightSound
    Dołączył
    21.07.2011
    Skąd
    Kraków
    Posty
    3,194
    Cytat Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
    moim przypadku wybór padł na obudowę bassreflex, br zrobiony wg zaleceń tj 10cm/26cm(nie chciało mi sie bawić z rurkami więc sklepałem ,,szczelinę") w zamkniętej planuję go tylko przetestować z ciekawości.
    Hmm Kolego, a szczelina ma 10cm x 10cm? Przecież to nie to samo co 102mm port okrągły - i teraz masz dużo wyższe strojenie niż powinno być, o ok 10Hz...
    Włóż do portu na całą długość 26cm kawałek płyty, tak by zmniejszyć jego przekrój do 8x10cm, wtedy będzie to samo co port okrągły 10cm i strojenie będzie ok 45Hz, co nadal uważam deko wysokie. Dla mnie dużo lepiej sprawował się w zamkniętej, obowiązkowo przetestuj

  5. #5
    Konstruktor Awatar csbiczek
    Dołączył
    12.01.2008
    Skąd
    Czersk
    Posty
    2,253
    Cytat Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
    Hmm Kolego, a szczelina ma 10cm x 10cm? Przecież to nie to samo co 102mm port okrągły - i teraz masz dużo wyższe strojenie niż powinno być, o ok 10Hz...
    Włóż do portu na całą długość 26cm kawałek płyty, tak by zmniejszyć jego przekrój do 8x10cm, wtedy będzie to samo co port okrągły 10cm i strojenie będzie ok 45Hz, co nadal uważam deko wysokie. Dla mnie dużo lepiej sprawował się w zamkniętej, obowiązkowo przetestuj
    Na gg pisałeś że mam zrobić 120cm:P więc jest 10x12 wkładałem dechę 10x2x26 - zero różnicy jak na moje drewniane ucho

  6. #6
    A sam nie sprawdziłes czy dobrze?
    Juz mi sie nie chce...

  7. #7
    Konstruktor Awatar csbiczek
    Dołączył
    12.01.2008
    Skąd
    Czersk
    Posty
    2,253
    Cytat Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    A sam nie sprawdziłes czy dobrze?
    LS go używał i testował więc wierzę mu na słowo A jeśli nawet za duży był by ten br to ja nie widzę problemu żeby go zmniejszyć w każdej chwili

  8. #8
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    24,086
    problem to strojenie a nie powierzchnia
    odpalaj jakis program i mierz impedancje

    dlaczego nie ukrywales laczen materialu? :/

  9. #9
    Konstruktor Awatar csbiczek
    Dołączył
    12.01.2008
    Skąd
    Czersk
    Posty
    2,253
    Cytat Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    problem to strojenie a nie powierzchnia
    odpalaj jakis program i mierz impedancje
    Szczerze? Nie chce mi się:P Na moje ucho jest ok, poza tym kumpel się już na niego czai;P


    Cytat Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    dlaczego nie ukrywales laczen materialu? :/
    Na żywo nie ma prawie widać łączeń, poza tym miało być szybko i prosto a szczeliny na materiał to dodatkowa robota która i tak się nie zwróci Aż takim pedantem nie jestem i to nie jest bóg wie jaki głośnik żeby mu robić piękny domek:P

  10. #10
    Konstruktor Awatar LightSound
    Dołączył
    21.07.2011
    Skąd
    Kraków
    Posty
    3,194
    Cytat Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
    Na gg pisałeś że mam zrobić 120cm:P więc jest 10x12
    Pisałem inaczej, sądziłem że skoro dasz 12x10 to analogicznie wydłuższysz tunel - strojenie dałeś za wysokie - mocno, obecnie w okolicach 62Hz wg symulacji... Z tą dechą wypadało 55Hz czyli nadal za wysoko, trzeba takie 2dechy jak dałeś - 2x10x26cm wtedy będzie 45Hz - IMO dalej za wysoko, ale na pewno lepiej niż teraz.

    Cytat Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    problem to strojenie a nie powierzchnia
    odpalaj jakis program i mierz impedancje
    Strojenie wynika przecież z powierzchni, jeżeli tunel ma taką samą długość. Tutaj musiałbym przy 26cm zmniejszyć do 8x10cm żeby mieć strojenie w okolicach 45-40Hz.
    Ostatnio edytowane przez LightSound ; 10.07.2013 o 12:20

  11. #11
    Konstruktor Awatar csbiczek
    Dołączył
    12.01.2008
    Skąd
    Czersk
    Posty
    2,253
    To się źle zrozumieliśmy Wsio się poprawi i będzie cacy zmniejszyć tunel to akurat pikuś, odwrotnie to już był by większy problem

  12. #12
    Nie na temat...
    Co to za moda wklejania prywatnych rozmów? :/
    Juz mi sie nie chce...

  13. #13
    Konstruktor Awatar LightSound
    Dołączył
    21.07.2011
    Skąd
    Kraków
    Posty
    3,194
    Nie na temat...
    Cytat Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    Co to za moda wklejania prywatnych rozmów? :/
    W dobie coraz większych oszustw, niedomówień i pomówień (nie mam na myśli tu csbiczka, bo to dobry chłopak) to jedyny sposób na ukazanie prawdy... Trzeba mieć wszystko na papierze, nagrane itp.

    Wstawiłem rozmowę, bo nie chciało mi się przepisywać tego co już raz pisałem... Proste, choć usunę żeby nie było kolejnej afery... brr.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •