Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 45

Wątek: Filtr do suba - projekt by raven1985

  1. #21
    Moderator Globalny Awatar raven1985
    Dołączył
    24.08.2009
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    4,790
    Była już o tym dyskusja.
    Nie planuje .

  2. #22
    Użytkownik
    Dołączył
    12.10.2004
    Skąd
    warszawa
    Posty
    57
    Nie mogłem się doczekać ciągu dalszego więc zrobiłem płytkę samodzielnie z załączonych w poście plików. Prace w toku.
    Czy potencjometry mają być liniowe czy logarytmiczne.
    Ostatnio edytowane przez bikoz ; 12.01.2014 o 13:50

  3. #23
    Moderator Globalny Awatar raven1985
    Dołączył
    24.08.2009
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    4,790
    do filtru i fazy oczywiście liniowe do głośności może być log lub liniowy .

  4. #24
    Zaawansowany Awatar piotreq123
    Dołączył
    13.05.2010
    Skąd
    Płock
    Posty
    541
    Zmajstrowałem sobie ten filtr na PCB własnego projektu z drobnymi modyfikacjami (inny subsonic, bez linkwitza).
    Zagrał od razu i bez problemów, ale zdziwiło mnie trochę działanie potencjometru od regulacji częstotliwości odcięcia.
    Spodziewałem się, że kręcać w lewo będę obniżał częstotliwość - tu jest odwrotnie i już myślałem, że to mój błąd, ale widzę, że w oryginale potki są identycznie jak u mnie.

    Ale główne pytanie - czy są jakieś przeciwwskazania, żeby dać napięcie zmienne do zasilania filtra?
    Chodzi mi o to, żeby zmniejszyć temperaturę tranzystorów i rezystorów w stabilizatorach.
    Prostownik na płytce jest (co prawda tylko jednopołówkowy).
    Zawsze napięcie z trafa jest trochę niższe niż stałe z zasilacza końcówki.
    Przy moich 77V stałego tranzystory (na radiatorach oczywiście) i rezystory 4,7k na zasilaniu są dość gorące.
    Ostatnio edytowane przez piotreq123 ; 02.02.2014 o 23:34

  5. #25
    Znawca
    Dołączył
    02.09.2012
    Skąd
    Poznań
    Posty
    1,314
    to chyba byłoby warto tu podlinkować http://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post444896 gdyby ktoś szukał

  6. #26
    Znawca
    Dołączył
    02.09.2012
    Skąd
    Poznań
    Posty
    1,314
    Cytat Zamieszczone przez bikoz Zobacz posta
    Nie mogłem się doczekać ciągu dalszego więc zrobiłem płytkę samodzielnie z załączonych w poście plików. Prace w toku.
    Czy potencjometry mają być liniowe czy logarytmiczne.
    Możesz podrzucić namiary na potki, za pewne stojące pihery ale nie mogę dobrać do nich długich pokręteł które by pasowały na całą długość

  7. #27
    Początkujący
    Dołączył
    22.10.2009
    Skąd
    Kraków
    Posty
    14
    Witam wszystkich
    Pytanie do autora w jaki sposób zmodyfikować wartości elementów by uzyskać większe wzmocnienie ? potrzebuję odrobinę większy sygnał na wyjściu.
    Dziękuję

  8. #28
    Użytkownik
    Dołączył
    07.05.2012
    Skąd
    Błaszków/Kielce
    Posty
    288
    Panowie ma ktoś spis elementów?
    Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

  9. #29
    Zaawansowany Awatar Holgin
    Dołączył
    26.10.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    807
    Ja mam
    SPIS.doc
    Już dwie osoby prosiły o spis na PW, reszta jest na pierwszej stronie.

  10. #30
    Użytkownik
    Dołączył
    02.09.2012
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    192
    Chyba nie do końca rozumiem korekcję LT. Dzięki niej wzrasta nam efektywność na niskich częstotliwościach, kosztem wychylenia membrany i wzrostu poboru mocy. Jeżeli bez korekcji LT zwiększymy moc na głośniku, zwiększy się wychylenie a zatem SPL to czy nie wyjdzie na to samo ?

  11. #31
    Projektant
    Dołączył
    04.10.2012
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    1,544
    Nie wzrasta efektywność. On tak po chłopsku, obniża poziom na wyższych częstotliwościach żeby skompensować spadek efektywności na niskich. I w efekcie pompujesz więcej mocy w głośnik żeby uzyskać ten sam poziom natężenia. A w konsekwencji przy tej samej głośności masz większe wychylenia, potrzebujesz więcej mocy i głośnik który to wytrzyma i termicznie i mechanicznie.

  12. #32
    Użytkownik
    Dołączył
    02.09.2012
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    192
    Dzięki. Jeżeli głośnik ma liniowe wychylenie +-12mm, a Xmax ma +-28mm to projektując w Winisd powinno sie tak dobrać filtr LT żeby dla mocy znamionowej głosnika 150W skok nie był większy niz 12mm bo już będą zniekształcenia ? Czy skok może być większy ? Czy to bardziej trzeba na słuch dobrać? Mowa o 30W/4558T00

  13. #33
    Projektant
    Dołączył
    04.10.2012
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    1,544
    Nie na temat...
    Ja bym nie przekraczał tych 12mm przy jakimś tam zakładanym natężeniu dźwięku. Tak na szybko wklepałem głośnik, w 40l przy 160W masz 108dB w części liniowej, 12mm wychylenia, Fsc43 Hz, qtc 0,78. Jak to wklepiesz do filtra linkwitza, dodasz do tego fp 30Hz i Qtc oczekiwane 0,71. Wtedy 12mm wychylenia uzyskujesz przy 40W i SPL=102dB. "dodajesz" 6dB na niskich. Czyli masz tę samą głośność przy 4x większej mocy ze wzmacniacza.
    Ale tak czy siak, to już nie jest temat na rozmowy w wątku Ravena, tylko załóż nowy w Akustyka.
    Ostatnio edytowane przez Micwoj ; 18.09.2017 o 10:42

  14. #34
    Zaawansowany Awatar Holgin
    Dołączył
    26.10.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    807
    Rozważam zaprojektowanie nowego PCB do tego filtru z użyciem łatwiej dostępnych potencjometrów i zamówienie płytek. Ktoś byłby chętny?

  15. #35
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,708
    Płytki będą zamawianie?

  16. #36
    Zaawansowany Awatar Holgin
    Dołączył
    26.10.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    807
    Taki jest plan, choć w sumie teraz patrze na TME i potencjometry/gałki są dostępne, ale tak czy inaczej nowe PCB by się przydało.. może trochę w SMD?

  17. #37
    Znawca
    Dołączył
    02.09.2012
    Skąd
    Poznań
    Posty
    1,314
    Ja tam.mam zapas jeszcze poprzednich pcb i potki też zdaje są więc na razie nie potrzebuje

    Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

  18. #38
    Użytkownik Awatar gregorj
    Dołączył
    21.04.2008
    Skąd
    Chojna
    Posty
    62
    Ja jestem chętny

  19. #39
    Użytkownik
    Dołączył
    02.09.2012
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    192
    Mam kilka pytań:
    1.do czego służy suma
    2.jak mam się podpiąć pod wejście wysokopoziomowe. Na kanał są po 3 piny, a z wzmacniacza mam przecież dwa przewody
    3.jeżeli mam wyjście w ampli przezaczone do podłączenia suba, to czy wystarczy że podpnę się pod jedno z wejść niskopoziomowych filtra i będzie w porządku ?
    4.Czy ma znaczenie dla kondensatorów elektrolitycznych w torze z której strony bedzie plus, a z której minus ?

  20. #40
    Zaawansowany Awatar piotreq123
    Dołączył
    13.05.2010
    Skąd
    Płock
    Posty
    541
    1. jaka suma?
    2. pod piny 1 i 3 w każdym kanale
    3. tak, wystarczy - lepsze rozwiązanie niż z p.2
    4. sygnał raczej na + powinien wchodzić

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •