Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 45

Wątek: Filtr do suba - projekt by raven1985

  1. #1
    Moderator Globalny Awatar raven1985
    Dołączył
    24.08.2009
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    4,790

    Filtr do suba - projekt by raven1985

    Długo oczekiwany
    Wreszcie jest .

    Opis zostanie na dniach uzupełniony o :
    PROSZĘ NIE PYTAĆ O TO !
    TO DO :
    - spis elementów .
    - rysunek podłączania


    w odc 2 o opis korekcji LT z przykładam wykorzystania .

    Odcinek 1 :

    Realizowane funkcje :
    - wejście wysokopoziomowe ( różnicowe )
    - wejście niskopoziomowe (sumuje sygnał z obu kanałów )
    - regulacja poziomu
    - subsonic z możliwością wyłączenia 24db/dek
    - filtr z przełączaną stromością zbocza 12/24db . Możliwa jest też praca pełno pasmowa (np do współpracy ampli kina domowego )
    - płynna regulacja fazy
    - wyjście w przeciw fazie do łatwego mostkowania końcówek mocy
    - możliwość zasiania bezpośrednio z zasilacza końcówki mocy
    - opcjonalny układ korekcji Linkwitz Transform włączany osobnym pstryczkiem

    Podstawowe parametry :
    THD: mniej niż 0.01% .
    Regulacja odcięcia w zakresie 40-130Hz .
    subsonic: -3dB ~18Hz .
    praca pełno pasmowa: -3dB 2.5k dla max ustawienia potka głośności .
    zasilanie max +-100V zależy od wielkości radiatora na tranzystorach stabilizatora .



    - żółty - praca pełno pasmowa z i bez subsonica .
    - szary, pomarańczowy: 12db skrajne położenia potencjometru regulującego częstotliwość filtru
    - fioletowy, różowy: 24db skrajne położenia potencjometru regulującego częstotliwość filtru

    Wygląd prototypu :





    Wymiary płytki :


    Opis :
    Jedyna rzecz wymagająca komentarza to :
    Dlaczego użyłem poczwórnego potencjometru do regulacji częstotliwości ? :
    Żeby nie zmieniać dobroci filtru zmieniając częstotliwość .

    Montaż jest klasyczny .
    Zwory... na końcu rezystory mocy i radiator do Q1 i Q2 .
    Maksymalna moc jaka będzie się wydzielać na każdym z nich to ~2W . Należy odpowiednio do potrzeb dobrać radiator .
    ( max. pobór prądu z każdej linii zasilania to ~23mA )
    Rezystory R39 i R40 należy zamontować ~1cm nad płytką a w przypadku pracy z zasilaniem powyżej 80V zwiększyć ich wartość do 10k .

    W przypadku nie używania korekcji LT należy zamontować tylko R12 i R19 a C18 , R20 zewrzeć .
    Wtedy przełącznik pełni rolę szybkiej zmiany fazy 0/180 stopni .
    Można oczywiście go nie montować zwierając jego styki ale w.w. elementy należy mimo wszystko zamontować .

    Pod elementy LT wygodnie jest zamontować goldpiny - ułatwią eksperymenty i dobór wartości .

    Można też nie montować wejścia wysokopoziomowego . Nie należy wtedy lutować elementów w otoczeniu U5 włącznie z R40 i C32.

    Schematy i rysunki płytki :
    sub_filtr.pdf
    sub_opis.pdf
    sub_pcb.pdf

    Zapraszam do dyskusji

    1) Nie zezwalam na użycie opracowania w jakichkolwiek celach komercyjnych.
    2) Zastrzegam sobie prawo do wprowadzania zmian bez uprzedzenia mających na celu polepszenie brzmienia
    Ostatnio edytowane przez tomekk_ ; 21.06.2015 o 22:42

  2. #2
    Nie na temat...
    oby te pliczki z drajwa nie zginely

  3. #3
    Projektant
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Olsztyn
    Posty
    1,815
    chętnie bym wypróbował ten filterek, ale nie trawie płytek:P

  4. #4
    Moderator Globalny Awatar raven1985
    Dołączył
    24.08.2009
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    4,790
    Nie będziesz musiał nic wytrawiać

  5. #5
    Moderator Globalny Awatar .3lite
    Dołączył
    05.11.2010
    Skąd
    Pszczyna
    Posty
    1,718
    A GB robisz? :P

  6. #6
    Moderator Globalny Awatar raven1985
    Dołączył
    24.08.2009
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    4,790
    Nie wiem czy na same płytki czy na całość .
    Się okaże .
    Kilka płytek mam .

  7. #7
    Konstruktor Awatar mIKI
    Dołączył
    18.01.2005
    Skąd
    Białystok
    Posty
    2,227
    a wersja 2,2?:PPP

  8. #8
    Projektant
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Olsztyn
    Posty
    1,815
    mam jeszcze uwagę do subsonica uważam, że można by zrobić w przyszłej wersji regulowany w zależności od zastosowanego głośnika, zestawu, warunków i aplikacji warto dać go wyżej.

  9. #9
    Moderator Globalny Awatar raven1985
    Dołączył
    24.08.2009
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    4,790
    Cytat Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
    a wersja 2,2?:PPP


    Cytat Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
    mam jeszcze uwagę do subsonica uważam, że można by zrobić w przyszłej wersji regulowany w zależności od zastosowanego głośnika, zestawu, warunków i aplikacji warto dać go wyżej.
    Dla mnie bez sensu .
    Nikt nie robi przecież suba na mniejszym głośniku niż 8 cali - to raz.
    subsonic ma działać jak sama nazwa wskazuje poniżej pasma słyszalnego czyli poniżej 20 hz i tak właśnie jest zrobiony - to dwa .
    Głownie subsonic potrzebny jest :
    - przy słuchaniu LP
    - przy jakieś dziwnej muzyce gdzie ma się membrana niskotonowego ruszać

    Mogę podać kilka wartości elementów dla różnych częstotliwości .

  10. #10
    Użytkownik
    Dołączył
    04.09.2008
    Skąd
    krosno
    Posty
    86
    Chętnie bym kupił PCB jeśli jest

  11. #11
    Projektant Awatar ir0nhide
    Dołączył
    25.01.2009
    Skąd
    Londyn/Poznan
    Posty
    1,721
    Biore! Gdzie go można nabyć, teraz, już, zaraz?

    Dobrze że można wyłączyć subsonica

    A co tam się dzieje z tymi kundkami i rezystorkami ? To tak na tym jednym tylko (zdjęcia), czy to tak ma być lutowane ? - jak to ogarnąć ?

  12. #12
    Moderator Globalny Awatar LuSzTi
    Dołączył
    28.12.2008
    Skąd
    Łódź
    Posty
    3,758
    Cytat Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    A co tam się dzieje z tymi kundkami i rezystorkami ? To tak na tym jednym tylko (zdjęcia), czy to tak ma być lutowane ? - jak to ogarnąć ?
    To jest układ transformacji Linkwitza. Działa dla obudów zamkniętych, trzeba mieć sporo mocy oraz głośnik, który mechanicznie i termicznie wytrzyma duże wychylenia.
    Tam jest taka rzeźba bo wychodzą dziwne wartości i czasem trzeba coś połączyć ze sobą.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

  13. #13
    Konstruktor Awatar El_liero
    Dołączył
    14.02.2006
    Skąd
    Wieluń/Dendermonde
    Posty
    2,795
    ładnie
    MJE tylko dlatego żeby była możliwość zasilania wysokimi napięciami (zamiast stabilizatorów)?
    np: R29 i R34 przeciw stukom podczas podłączania/odłączania wyjscia czy jako impedancja wyjściowa?
    Magister inżynier akustyki co i tak wie swoje.
    El_trivium # El_arbor # El_gineer # digit_El # fox_El # mod_El@80%

  14. #14
    Konstruktor Awatar csbiczek
    Dołączył
    12.01.2008
    Skąd
    Czersk
    Posty
    2,253
    To kiedy zbiorowe zamówienie?

  15. #15
    Zaawansowany
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    897
    Pytanko, całość przy 9V będzie działać bez problemów?

  16. #16
    Moderator Globalny Awatar raven1985
    Dołączył
    24.08.2009
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    4,790
    jak pominiesz stabilizatory
    Oczywiście potrzebne jest napięcie symetryczne .

  17. #17
    Zaawansowany
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    897
    Tak tak, chciałem się upewnić o stabilna prace na +/-9V. Dzięki.

  18. #18
    Zaawansowany
    Dołączył
    22.07.2005
    Skąd
    wrocław
    Posty
    696
    Raven robiłeś symulacje tego preampa w Pspice może? jak się liczy ten LT?

  19. #19
    Moderator Globalny Awatar LuSzTi
    Dołączył
    28.12.2008
    Skąd
    Łódź
    Posty
    3,758
    Cytat Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta
    jak się liczy ten LT?
    http://www.trueaudio.com/downloads/linkxfrm.xls
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

  20. #20
    Znawca Awatar scythe1123
    Dołączył
    21.08.2009
    Skąd
    Trójmiasto
    Posty
    1,434
    raven1985 a myślałeś o automatycznym włączaniu/wyłączaniu?

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •