Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy 12345678914 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 80 z 322

Wątek: "New FX200" czyli STX gdn + gdm SCX i wysokie do wyboru do koloru ;) - projekt by raven1985

  1. #61
    Projektant Awatar ir0nhide
    Dołączył
    25.01.2009
    Skąd
    Londyn/Poznan
    Posty
    1,717
    Nie na temat...
    Dzięki za wszelkie info.
    Kupię na razie te 8"SCXy i wy testuję ...


    PS fajnie grają te 30WA07 Chyba bezkonkurencyjne w tej cenie...

  2. #62
    Początkujący
    Dołączył
    16.10.2014
    Skąd
    koszalin
    Posty
    8
    Mam pytanie do kolegow, ktorzy wykonali ten projekt.
    MIanowicie mam obawy co do tunelu BR ktorego dlugosc wynosi 220mm, przy zastosowaniu
    frontowego MDFu o gr. 18mm na przeplyw powietrza miedzy koncem tunelu a tylna scianka obudowy zostaje ok 46mm, a z wytlumieniem o wiele mniej. Czy to nie bedzie powodowalo swistow? Jak to rozwiazaliscie?

  3. #63
    Projektant Awatar ir0nhide
    Dołączył
    25.01.2009
    Skąd
    Londyn/Poznan
    Posty
    1,717
    Nie robiłem tego projektu, ale BR 220mm odjąć gr. płyty 18mm = 202mm. Głębokość wew. obudowy to 250mm = 48mm. Miedzy ścianką a wlotem br musi być odległość min. taka jak średnica przekroju tunelu; ta obstawiam że wynosi jakieś 40mm więc jest dobrze a okolic portu nie wytłumiamy...
    Ostatnio edytowane przez ir0nhide ; 22.10.2014 o 13:54

  4. #64
    Początkujący
    Dołączył
    16.10.2014
    Skąd
    koszalin
    Posty
    8
    Port BR HP 900018 68x220 mm.

    Przyjalem 46mm z uwagi na frrzowanie pod kolnierz tunelu wiec troche malo miejsca
    Ostatnio edytowane przez wistec ; 22.10.2014 o 14:07

  5. #65
    To zmniejsz port o 1cm

  6. #66
    Początkujący
    Dołączył
    16.10.2014
    Skąd
    koszalin
    Posty
    8
    A jaki port bylby przy strojeniu na 35Hz? bo jesli tego samego fi lub wiekszego to mozna zaryzykowac i sprobowac
    dedykowanego na 30Hz a w razie swistow przejsc na 35Hz

  7. #67
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,911
    Cytat Zamieszczone przez wistec Zobacz posta
    Przyjalem 46mm z uwagi na frrzowanie pod kolnierz tunelu wiec troche malo miejsca
    tego sie nie wpuszcza. jak juz chcesz wpuscic to MAX 1mm

    zmiana z 30 na 35Hz to zdecydowanie wiecej jak 1cm
    wiec lepiej zrobi jak pisze lukasz
    ewentualnie tunel zawsze mozna skrocic (tylko nie wciskaj do konca! )

  8. #68
    Użytkownik
    Dołączył
    08.06.2009
    Skąd
    Gdynia
    Posty
    107
    Panowie
    Zdaje sobie sprawę że pytanie trochę niepoważne ale co tam. Posiadając monitory FW168 + wavecor coraz bardziej zaczyna mi doskwierać brak basu a konkretnie kicka. Poważnie się zdegraduję jak zamieniłbym mój zestaw na ten w temacie?? Średnica dużo gorsza?? Pytanie raczej do osób które miały jakiekolwiek porównanie z tymi głośnikami.

  9. #69
    Raven, z jakiej odleglosci robiles pomiar kolumn?

  10. #70
    Moderator Globalny Awatar raven1985
    Dołączył
    24.08.2009
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    4,789
    z 1m jakoś

  11. #71
    Początkujący
    Dołączył
    05.01.2011
    Skąd
    Paparzyn
    Posty
    24
    Krótkie pytanko,czy głośniki w wersji tylko STX są podłączone w wszystkie jednakowo,czy GDN odwrotnie?

  12. #72
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,911
    tak, GDN odwrotnie

  13. #73
    Początkujący
    Dołączył
    05.01.2011
    Skąd
    Paparzyn
    Posty
    24
    Dzięki

  14. #74
    Użytkownik Awatar RpLand
    Dołączył
    07.10.2009
    Skąd
    .....
    Posty
    378
    Kiedyś na forum był schemat zwrotnic do zmodyfikowanych FX-200, tj.:
    W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X
    M.STX.5.1.150.8.F.S.MC.X
    T-STX-4-1-250-6-F-A-SC-X
    Jak pamiętam Yoshi_80 go publikował i nie potrafię niestety tego schematu teraz zlokalizować.
    Głośniki kupione ze 3 lata temu i nadszedł najwyższy czas żeby je wykorzystać. Miałem kiedyś schematy, rysunki itp. przygotowane, a teraz nie mam pojęcia gdzie to wszystko jest... więc zbieram od nowa.
    Za wszelkie podpowiedzi będę zobowiązany...

    BTW dla GDN 22 30 litrów i BR 74x160 (np. http://www.stx.pl/tunel-bass-reflex-75x158.html), a GDM 14 13 litrów?

  15. #75
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,911
    daj zdjecia swoich SCXow - mozliwe ze to nadal poprzednia seria
    no i ceramik w cenie

  16. #76
    Użytkownik Awatar RpLand
    Dołączył
    07.10.2009
    Skąd
    .....
    Posty
    378
    Wrócę z pracy to dam foty.
    Jak pamiętam za ceramika płaciłem chyba mniej niż 200 zł, to było zaraz po tym jak się pojawił w ofercie STX'a .

  17. #77
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,911
    155zl - tyle za niego placilem

  18. #78
    Zaawansowany Awatar waloos
    Dołączył
    14.01.2012
    Skąd
    Nakło Śląskie
    Posty
    515
    Cytat Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
    Kiedyś na forum był schemat zwrotnic do zmodyfikowanych FX-200, tj.:
    https://ssl.diyaudio.pl/i/14607/ncix...1371546110.jpg o ten Ci chodzi ?

  19. #79
    Użytkownik Awatar RpLand
    Dołączył
    07.10.2009
    Skąd
    .....
    Posty
    378
    Ooo... to jest to... podziękowanie waloos!
    Poniżej fotki głośników, jakość beznadziejna (z MMSsów) ale widać co trzeba - głośniki są w Gliwicach, ja w Opolu

    Paweł, ceramik pewnie tyle kosztował, już nie pamiętam
    Nie na temat...
    Dzisiaj chcę jeszcze dopiąć kwestie objętości i BR, więc byłbym zobowiązany za potwierdzenie GDN 22 - 30 litrów i BR 74x160 http://www.stx.pl/tunel-bass-reflex-75x158.html, czy fi68-160 z polinka, HP 900024 wew. 68 dł.160mm indeks 051-0016.
    GDM 14 - 13 litrów
    ??
    Ktoś w ogóle budował takie zestaw?

    Kontynuacja w http://diyaudio.pl/showthread.php/24...l=1#post425345
    EOT
    Ostatnio edytowane przez RpLand ; 14.11.2014 o 20:54

  20. #80

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •