Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 26

Wątek: Softstart do wzmacniacza

  1. #1
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640

    Softstart do wzmacniacza

    Projekt powstał na prośbę kilku użytkowników forum. Na rynku dostępny jest spory wybór softstartów, mój układ nieco odbiega od konkurencji


    Cały układ zasilany jest przez mały transformator co skutecznie izoluje elementy sterujące od napięcia sieciowego.

    Softstart działa w następujący sposób:
    - po załączeniu zasilania wymuszany jest stan niski na wyjściu przerzutnika typu D
    - w chwili naciśnięcia przycisku monostabilnego, bądź wyzwoleniu układu poprzez transoptor, załącza się pierwszy przekaźnik, transformator końcówek mocy załączany jest poprzez rezystory mocy
    - po paru sekundach następuje załączenie drugiego przekaźnika, który zwiera rezystory mocy, procedura uruchomienia jest zakończona
    - ponowne naciśnięcie przycisku, lub wyzwolenie przy pomocy transoptora, powoduje wyłączenie obydwu przekaźników

    Niektóre przyciski monostabilne zawierają LEDa do podświetlania, mój układ zasila tego LEDa w dwojaki sposób. W chwili gdy przekaźniki są wyłączone, prąd LEDa jest ograniczony przez opornik R9, po załączeniu przekaźników R9 jest zwierany i LED będzie świecił maksymalnie. Zasilanie LEDa wynosi 12V.

    Przycisk monostabilny został podpięty równolegle do wyjścia transoptora. Umożliwia to sterowanie softstartu poprzez inny sterownik. Do wyzwolenie układu potrzeba około 8 mA prądu.

    Na płytce znajduje się również DC blocker, myślę że przyda się to osobom, które mają problemy z jakością napięcia sieciowego

    Schemat:


    PCB:


    Montaż nie powinien nastręczać problemów. Zaczynamy od zwór, są 2 i zostały oznaczone na PCB. Następnie małe rezystory, diody, złącza, małe kondensatory, tranzystory, przekaźniki, duże kondensatory, rezystory mocy, mostek prostowniczy, transformator, bezpiecznik. Wartość bezpiecznika należy dobrać do zastosowanego transformatora końcówki mocy.

    Uwagi do układu i możliwe modyfikacje.

    Rezystor R9 wpływa na intensywność podświetlania przycisku monostabilnego. Myślę że warto spróbować różnych wartości tego rezystora Jeśli ktoś nie ma przycisku z podświetlaniem może nie montować elementów R9, R12 i T3.

    Zmiana wartości kondensatora C5 wpływa na wydłużenie/skrócenie czasu załączania układu. Obecnie wynosi on około 4s.

    Pod transoptorem znajdują się dwie zworki. Zamontowałem je na wypadek gdyby ktoś miał sterownik z wyjściem z transoptorem. W takiej sytuacji nie montujemy R10 oraz transoptora na pcb softstartu, zwieramy obydwie zworki i podpinamy układ pod zewnętrzny sterownik. Do wyzwolenia przerzutnika potrzeba około 8 mA.

    Na pcb uciekły mi opisy gniazd zasilających na dolną stronę. Zasilanie softstartu podpinamy do złącza które jest bliżej bezpiecznika, natomiast transformator końcówki mocy do gniazda bliżej rogu płytki.


    P.S.
    Po zakończeniu prac nad preampem biorę się za coś "grubego"
    Ostatnio edytowane przez tomekk_ ; 10.11.2014 o 16:29
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  2. #2
    UWAGI MODERATORA
    Przypominam że reklama jest niezgodna z regulaminem i sprzedaż odbywa się za pomocą odpowiedniego działu..
    www.audio.lutuje.se

  3. #3
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    Jest 100n tuż obok przerzutnika, oznaczenie C3
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  4. #4
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    Dołączam spis części
    softstartv0.06.txt
    Ostatnio edytowane przez tomekk_ ; 10.11.2014 o 16:35
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  5. #5
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    Część osób pyta o możliwość podpięcia przycisku bistabilnego. Istnieje taka możliwość, ale układ wymaga niewielkiej przeróbki. W takim przypadku nie montujemy elementów D5, C8, R11 oraz IC2 (przerzutnik typu D). Należy również wlutować zworę, która połączy pin nr 1 z pinem nr 3 przerzutnika. Fotka pokazuje, które piny należy połączyć.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  6. #6
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    Na schemacie i spisie części zakradł się czeski błąd. Trafo ma być TEZ 2VA/15V.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  7. #7
    Znawca Awatar scythe1123
    Dołączył
    21.08.2009
    Skąd
    Trójmiasto
    Posty
    1,434
    Czemu 15V? Jak i tak to później jest stabilizowane do 12V

  8. #8
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    Małe trafa mają w stanie jałowym wysokie napięcie wtórne, które przysiada pod obciążeniem. Stabilizator potrzebuje min 2 V różnicy napięć między wejściem a wyjściem. Ja robiłem wszystkie testy na trafie 15V i działało prawidłowo. Z trafem 12V powinno działać, ale nie daje gwarancji, że przy wahaniach napięcia sieciowego będzie w 100% sytuacjach prawidłowo. Prosta kalkulacja 230V +/- 10% a zatem na wyjściu trafa również dostaniemy +/-10%. Z 12V będzie to przedział 10,8 do 13,2 V. 10,8*1,41=15,3 V To tak na styk wychodzi
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  9. #9
    Znawca Awatar scythe1123
    Dołączył
    21.08.2009
    Skąd
    Trójmiasto
    Posty
    1,434
    No wychodzi na styk ale i tak to powinien kondensator zamortyzować, a tak trochę więcej energii w ciepło jest zamieniane
    Zobaczę co lokalny sklep będzie miał do zaoferowania i tak zazwyczaj trafa mają trochę większe napięcie niż nominalne, a wersja 12V będzie miała większą obciążalność prądową.
    Oprócz tego, że wzmacniacz się wyłączy mogą być jakieś inne negatywne skutki przy spadku napięcia?

  10. #10
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    Cytat Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
    Oprócz tego, że wzmacniacz się wyłączy mogą być jakieś inne negatywne skutki przy spadku napięcia?
    Cisza zamiast muzyki

    Wiesz ja rozważyłem skrajny przypadek. Nie chcę akcji, że ludzie zakupią części i się okaże, że nie działa. Tak jak już nadmieniłem, testowałem na trafie 15V i problemów nie było.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  11. #11
    Zaawansowany Awatar dzwiedziu
    Dołączył
    17.05.2009
    Skąd
    Piekary Śląskie
    Posty
    787
    Miałem chwilę czasu i polutowałem.
    Trafko 1,5W 12,5Vac, po obciążeniu 15,5Vdc, w sieci 225Vac.
    Działa bez CD na wyłączniku bistabilnym, jak i z CD na chwilowym bez żadnych problemów.

  12. #12
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    Parę osób pytało czy można pod ten softstart podłączyć transformator o mocy 1,5 kVA. Tak można, ale wymaga to niewielkiej przeróbki

    - C5 na 33 uF/16V ten kondensator można też dać do innych traf, 100 uF to trochu za dużo
    - B2 zmieniamy na co najmniej 10 A, może być więcej
    - F1 trzeba dobrać do konkretnego trafa
    - rezystory mocy, trzeba dać dwie kanapki po 3 sztuki, każda sztuka to 30 Ohm/5W, stąd jedna kanapka ma 10 Ohm, a dwie kanapki spięte szeregowo 20 Ohm

    To tyle ze zmian.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  13. #13
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    Zamieszczam wzór pcb wraz z warstwą opisową
    Załączone pliki Załączone pliki
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  14. #14
    Użytkownik
    Dołączył
    13.08.2008
    Skąd
    Rzeszów
    Posty
    342
    witam ma ktos do odstapienia jednego pcb??

  15. #15
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    Nie wiem czy tylko mnie dopadł problem marnie działającego przycisku wandaloodpornego typu chwilowego, nie przypominam sobie aby ktoś narzekał na jego działanie. W każdym razie udało się temu zaradzić.
    Przed modem

    Po modzie

    Na wykresach kolor żółty to sygnał bezpośrednio z przycisku, kolorem niebieskim jest oznaczone wyjście Q z przerzutnika. Jak widać na pierwszym rysunku drgania styków przycisku były przenoszone na wyjście przerzutnika. Innymi słowy, tzw. debouncing kompletnie nie działał. Po małej modyfikacji układ radzi sobie z drganiami styków. Softstart użytkuję od ponad tygodnia i nie mam z nim najmniejszych problemów. Pojedyncze naciśnięcie przycisku powoduje zmianę stanu przerzutnika na przeciwny.

    Czy modyfikację można zaimplementować na pcb z zamówienia? Tak, można. Wymaga to zmiany paru elementów, i niestety transoptor w związku z tym przestanie funkcjonować.

    Jak to zrobić? Wzdłuż dłuższego boku przerzutnika IC2 mamy zworkę, w jej miejsce lutujemy rezystor 3,3 kOhm. Od dołu PCB należy przylutować kondensator 100 nF między masę a wejście D przerzutnika (nóżka nr 5). Zamiast kondensatora C4 lutujemy rezystor 47 Ohm, dodatkowo demontujemy rezystor R4. Przepinamy górny pin z gniazda od przycisku w miejsce gdzie R4 łączył się z masą. Dodatkowo na drugim przewodzie, który idzie do przycisku montujemy równoległy obwód RC (1 MOhm + 100 nF). Myślę, że poniższy rysunek powinien zobrazować to lepiej niż powyższy opis.


    Poniżej zamieszczam również prasowankę dla osób, które chcą wykonać od początku ten układ. Zawiera ona wszystkie w/w modyfikacje.

    Tego PCB nie będę wykonywał w zakładzie, mam w zanadrzu nieco bardziej rozbudowaną wersję, która jest w fazie testów
    Załączone pliki Załączone pliki
    Ostatnio edytowane przez taz ; 25.06.2016 o 16:10
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  16. #16
    Użytkownik
    Dołączył
    04.09.2012
    Skąd
    nowa sól
    Posty
    184
    Fajny układ. Warty uwagi

    Ja wymieniłem w domu bezpiecznik w skrzynce z 220V/10A B na 220V/10A C i nie mam problemów z włączaniem toroidalnego trafa 500W w tonsilu spa 800 mt. To taki stary wzmacniacz 2x 400W na 4Ohm

  17. #17
    Użytkownik Awatar marcin55246
    Dołączył
    28.09.2014
    Skąd
    53.832778, 18.954408
    Posty
    306
    Cytat Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
    Ja wymieniłem w domu bezpiecznik w skrzynce z 220V/10A B na 220V/10A C
    Genialne posunięcie...

  18. #18
    Też miałem kiedyś problemy z przyciskami, ale po montażu kondensatora 100nF bezpośrednio na nogach przycisku wszystko ustawało. Nie drążyłem nigdy tego tematu, ale super robotę zrobiłeś z przebadaniem tego zjawiska . Użyte elementu zapewniają już całkiem fajne opóźnienie .

  19. #19
    Użytkownik Awatar Artmag
    Dołączył
    20.09.2012
    Skąd
    Grodzisk Mazowiecki
    Posty
    186
    Cytat Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
    Fajny układ. Warty uwagi

    Ja wymieniłem w domu bezpiecznik w skrzynce z 220V/10A B na 220V/10A C i nie mam problemów z włączaniem toroidalnego trafa 500W w tonsilu spa 800 mt. To taki stary wzmacniacz 2x 400W na 4Ohm
    Jednak lepiej zastosować softstart.

  20. #20
    Użytkownik
    Dołączył
    04.09.2012
    Skąd
    nowa sól
    Posty
    184
    Cytat Zamieszczone przez Artmag Zobacz posta
    Jednak lepiej zastosować softstart.
    wiele urządzeń mają świetne rozwiązania softstartu np w moim frezie Makita lub odkurzaczu elektrolux. Myśle, że istnieją już scalaki w których jest analizowana sinusoida sieci i w punkcie 0V zostaje załączany odbiornik, tak że prąd udarowy nie spowoduje wywalenia esów.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •