Strona 61 z 65 PierwszyPierwszy ... 11365156575859606162636465 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,201 do 1,220 z 1286

Wątek: TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

  1. #1201
    Użytkownik
    Dołączył
    15.01.2017
    Skąd
    Tczew
    Posty
    158
    Burczenie=Brak masy?

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Ew.pomylony jakiś element rezystor,kondesator

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Przełącznik Fazy masz ustawiony ? Zmiana jego coś wprowadza?

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Możliwe że uszkodzony jest TL074

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    A czy regulacje działają?

  2. #1202
    Użytkownik
    Dołączył
    31.10.2016
    Skąd
    Lubliniec
    Posty
    103
    Cytat Zamieszczone przez Maygaywer Zobacz posta
    Burczenie=Brak masy?
    Płytka jeszcze nie jest "zmasowana"
    Cytat Zamieszczone przez Maygaywer Zobacz posta
    Ew.pomylony jakiś element rezystor,kondesator
    Wielokrotnie sprawdzałem już to i wątpie
    Cytat Zamieszczone przez Maygaywer Zobacz posta
    Przełącznik Fazy masz ustawiony ? Zmiana jego coś wprowadza?
    Jest ustawiony na normalną faze i zmiana powoduje takie jakby zwiększenie głośności. Przynajmniej tak to słychać
    Cytat Zamieszczone przez Maygaywer Zobacz posta
    A czy regulacje działają?
    Regulacje głośności działa, regulacja odcięcia gorzej, ponieważ przebicie dźwięku słychać tylko przy pominiętym filtrze
    Ostatnio edytowane przez TheMeniMen ; 24.01.2017 o 22:20

  3. #1203
    Użytkownik
    Dołączył
    15.01.2017
    Skąd
    Tczew
    Posty
    158
    Chodziło mi o brak masy na Płytce tzn,jakiś element brak masy.
    Czy potencjometry mają masę (obudowa ich).

    Obstawiam że TL074 jest uszkodzony skoro filtr nie działa poprawnie,kolejna sprawa okablowanie brak ekranowania.
    Przełączanie fazy i głośniejsze granie jest prawidłowe bo wtedy masz moc X2.

    Sprawdź czy nie masz zwarcia gdzieś w okolicy TL074 czy kondensator nie jest wlutowany odwrotnie chodzi o elektroniczne. Kup scalak TL-074 oraz podstawkę,wylutuj tego,wlutuj podstawkę i włóż scalak nowy,Nie widzę tu więcej winnych.

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Sprawdź też czy masz zasilanie +12V GND -12V na TL074 Patrz na schemat są numery wyprowadzeń opisane jakie ma być napięcie! Może nie dostają napięcia i dlatego tak się dzieje.Czy masz napięcie na Kondensatorach C21 I C22? Powinno być około 12V z niego jest zasilany TL074 i TL062.

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Wez jakąś szczoteczkę z twardym włosiem,i porządnie przeczyść płytkę od strony ścieżek,bo nie jest najlepszym stanie.Posprawdzaj czy nie ma zimnych lutow.
    Zwarcia możesz wyłapać Multimetrem na test Diód (piszczenie).

  4. #1204
    Użytkownik
    Dołączył
    15.01.2017
    Skąd
    Tczew
    Posty
    158


    Czy masz wszystkie zworki na Pcb wlutowane? Dwie znajdują się pod kondensatorami.
    Dodatkowo sprawdź czy nie masz pomylonych przewodów na przełącznikach.

    Z czego podajesz sygnał i na które gniazdo? Czy nie masz pomylonych oznaczeń przewodów wejściowych +//-//gnd?

    Jak masz TL074 to go wymień.

  5. #1205
    Użytkownik
    Dołączył
    31.10.2016
    Skąd
    Lubliniec
    Posty
    103
    Na C21 jest 0V a na C22 ok.9,2V
    Na TL074 i na TL062 ok.9,2V

  6. #1206
    Użytkownik
    Dołączył
    15.01.2017
    Skąd
    Tczew
    Posty
    158
    To zle musi być +/-12V symetrycznie,albo jest uszkodzony układ scalony lub diody Zenera 12v.

    Musisz sprawdzić nastepujące elementy:

    R36,R40,R41,R46,R47,R44,D10,D12,DZ4,DZ5,Wylutuj TL074

    - - - - - aktualizacja - - - - -



    Po usuwaj zwarcia,Popraw luty bo 70% z nich jest tragicznych.

  7. #1207
    Użytkownik
    Dołączył
    31.10.2016
    Skąd
    Lubliniec
    Posty
    103
    Na pewno jedna dioda jest uszkodzona, bo po wylutowaniu i sprawdzeniu miernikiem, miernik zaczyna piszczeć

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Jeszcze muszę sprawdzić dwie pozostałe diody

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    A rezystory wszystkie ok

  8. #1208
    Użytkownik
    Dołączył
    15.01.2017
    Skąd
    Tczew
    Posty
    158
    To wymień uszkodzone diody na nowe,i sprawdź czy pojawi się zasilanie na C21/C22.

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Proponował bym też wymianę układu TL074 I TL062 Ponieważ jeżeli diody padły mogły uszkodzić oba układy.

  9. #1209
    Projektant
    Dołączył
    04.10.2012
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    1,562
    Wyjmij opampy i dopiero włączaj zasilanie, bo jeśli któryś ma zwarcie to ci znowu zenerki w zasilaczu uśmierci.

  10. #1210
    Użytkownik
    Dołączył
    15.01.2017
    Skąd
    Tczew
    Posty
    158
    Kolega ma je wlutowane na stałe musi je wylutować,tak to jest jak brak podstawek.

  11. #1211
    Projektant
    Dołączył
    04.10.2012
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    1,562
    Ja to rozumiem, tylko wypadałoby najpierw sprawdzić zasilanie, a później wsadzać czy to nowego czy starego opampa. Bo jak poleci przez przypadek np. pełne 33V na tego scalaka, to wiesz co będzie

  12. #1212
    Użytkownik
    Dołączył
    15.01.2017
    Skąd
    Tczew
    Posty
    158
    Dlatego zaproponowałem aby wymienił na nowy oby dwa scalaki koszt nie wielki kilka złotych,oraz wymienił spalone diody,odpalił bez scalaka i jak bd zasilanie ok to włozył nowe scalaki w podstawki.

  13. #1213
    Użytkownik
    Dołączył
    31.10.2016
    Skąd
    Lubliniec
    Posty
    103
    Z diód padła tylko D12
    Teraz na C21 jest 12V a na C22 6V

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    A na obu układach ok 19V

  14. #1214
    Projektant
    Dołączył
    04.10.2012
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    1,562
    A poprawiłeś lutowanie?

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Wylutuj te scalaki i sprawdź jeszcze zenerki, bo nie masz prawa mieć 19v jeśli są OK.

  15. #1215
    Użytkownik
    Dołączył
    15.01.2017
    Skąd
    Tczew
    Posty
    158
    Usunełes zwarcia pokazane na zdjęciu? Wylutuj oba scalaki tl062 i tl072 i zmierz wtedy jakie masz napięcie na C21 i C22 dodatkowo zgodnie ze schematem sprawdź wszystkie diody zasilane z napięcia +12V oraz -12V (D2,D3,D5,D6,D1)

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    19V względem plusa i minusa czy miedzy plus i masa oraz minus i masa?

    - - - - - aktualizacja - - - - -




    Masz opisówkę na której nodze ma być zasilanie VCC+ to plus zasilania +12v a VCC- to minus zasilania -12V GND to masa

  16. #1216
    Użytkownik
    Dołączył
    31.10.2016
    Skąd
    Lubliniec
    Posty
    103
    19V względem plusa i minusa
    TL074 względem plusa i masy 6.4V; minusa i masy 12V
    TL062 względem plusa i masy 6.4V; minus i masa 12V

  17. #1217
    Użytkownik
    Dołączył
    15.01.2017
    Skąd
    Tczew
    Posty
    158
    Wylutuj TL062 i TL074 na 99% są uszkodzone.Po wylutowaniu sprawdź jakie masz napięcie na C22 i C21 musi być 12V,jak będzie to musisz kupić podstawki dip8 oraz dip14 i je wlutować,A już w nie włożyć nowe układy.

  18. #1218
    Projektant
    Dołączył
    04.10.2012
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    1,562
    I sprawdź jeszcze opór między R36 i R41. Razem na 3ch powinieneś mieć 3x470=1,5kR. Scalaki są zimne?

  19. #1219
    Użytkownik
    Dołączył
    15.01.2017
    Skąd
    Tczew
    Posty
    158
    Cytat Zamieszczone przez TheMeniMen Zobacz posta
    19V względem plusa i minusa
    TL074 względem plusa i masy 6.4V; minusa i masy 12V
    TL062 względem plusa i masy 6.4V; minus i masa 12V
    To by znaczyło albo że układ tak bardzo obciąża linię +12V lub gdzieś jest zwarcie.

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
    I sprawdź jeszcze opór między R36 i R41. Razem na 3ch powinieneś mieć 3x470=1,5kR. Scalaki są zimne?
    On je sprawdzał i mają prawidłową rezystancję.

  20. #1220
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,816
    Czy kolega TheMeniMen posiada kalafonię i odsysacz?
    Masz w domu denaturat?
    Rozmieszaj troszkę kalafonii z denaturatem. Następnie posmaruj tym obficie płytkę i podgrzej każdy punkt lutowniczy. Sprawdź kilka razy czy na pewno nie ma zwarć.
    Jak masz odsysacz to wylutuj te opampy.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •