Strona 58 z 64 PierwszyPierwszy ... 833485354555657585960616263 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,141 do 1,160 z 1269

Wątek: TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

  1. #1141
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,166
    mozliwe ze tda miales wadliwe

    zamontowales tam wiele zbednych czesci. np po co montowales pol limitera mocy?

  2. #1142
    Użytkownik Awatar piotreq123
    Dołączył
    13.05.2010
    Skąd
    Płock
    Posty
    441
    Zwarcia to jedno, ale niektóre punkty wyglądają jak posmarkane a nie polutowane.
    Zacznij może od wyjęcia scalaków, poprawienia lutów, później miernik w rękę i kontrola napięć zasilających układy.

  3. #1143
    Użytkownik
    Dołączył
    31.10.2016
    Skąd
    Lubliniec
    Posty
    86
    Pół limitera mocy? Jak się domyślam to chodzi o brak fororezystors. On był zamówiony ale jakimś cudem, sam nie wiem jakim odpadła mu jedna z "nóżek".

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Czym polecasz rozlutowywac tda? Jest szansa że uda się to zwykła lutownica ?

  4. #1144
    Znawca
    Dołączył
    04.10.2012
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    1,284
    Najpierw w ogóle szczoteczka do zębó do ręki, butelka izopropanolu albo w ostateczności denaturatu i porządnie umyj całą płytkę z topnika. Trochę to rzeczywiście posmarkane, lutowałeś transformatorówką?
    Po mojemu akurat w okolicach TDA jest nieźle, paru miejscom z nadmiarowymi kroplami cyny bym się tylko przyjrzał. Natomiast ewidentnie masz gdzieś zwarcie. A po zwarciu to i tda mogłeś wysłać w kosmos.

  5. #1145
    Znawca
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,106
    Cytat Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
    Najpierw w ogóle szczoteczka do zębó do ręki, butelka izopropanolu albo w ostateczności denaturatu i porządnie umyj całą płytkę z topnika. Trochę to rzeczywiście posmarkane, lutowałeś transformatorówką?
    Po mojemu akurat w okolicach TDA jest nieźle, paru miejscom z nadmiarowymi kroplami cyny bym się tylko przyjrzał. Natomiast ewidentnie masz gdzieś zwarcie. A po zwarciu to i tda mogłeś wysłać w kosmos.
    Lutowanie transformatorówką można zrobić perfekcyjnie tylko nie taką z marketu ze stalowym grotem grubym jak elektroda w spawarce.
    Posiadam kilka pilskich Lutoli i lutuje się nimi świetnie.

    Płytka wygląda na dobrze wytrawioną, zbierz nadmiar cyny, sprawdź zwarcia. Sprawdź też poprawność montażu.
    TDA odizolowałeś podkładkami ale czy pod śruby dałeś podkładki izolacyjne?

  6. #1146
    Znawca
    Dołączył
    04.10.2012
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    1,284
    Nie na temat...
    Cytat Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
    Lutowanie transformatorówką można zrobić perfekcyjnie tylko nie taką z marketu ze stalowym grotem grubym jak elektroda w spawarce.
    Ja mam taką starą polską z lat osiemdziesiątych. I zacząłem poprawnie lutować dopiero jak kupiłem stację. Za mądre to urządzenie dla mnie Także rozumiem problem z dobrym polutowaniem transformatorówką. I zachęcam do zakupu chociaż najprostszej stacji, bo to potężnie ułatwia życie.

  7. #1147
    Użytkownik
    Dołączył
    31.10.2016
    Skąd
    Lubliniec
    Posty
    86
    tda było odizolowane podkładkami i śruby tulejkami.
    Wszystkie luty poprawiłem, płytkę wyczyściłem. Jestem teraz w 100% pewny, że zwarcia nie ma nigdzie, a poprawność montażu sprawdziłem jako pierwsze.
    Jutro spróbuje uruchomić jeszcze raz.

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    I tak lutowane transformatorówką ale z w miarę cienkim grotem

  8. #1148
    Użytkownik
    Dołączył
    31.10.2016
    Skąd
    Lubliniec
    Posty
    86
    A więc dziwna rzecz się stała, ponieważ teraz przy wyczyszczonych i poprawionych lutach układ w ogóle nie reaguje, nawet dioda się nie załącza. Miernikiem zmierzyłem kilka elementów i nic. Co teraz zrobić?

  9. #1149
    Użytkownik Awatar piotreq123
    Dołączył
    13.05.2010
    Skąd
    Płock
    Posty
    441
    Bezpiecznik ok?
    Ogolnie zacznij od sprawdzenia zasilania.
    Ostatnio edytowane przez piotreq123 ; 11.01.2017 o 17:57

  10. #1150
    Użytkownik
    Dołączył
    31.10.2016
    Skąd
    Lubliniec
    Posty
    86
    Bezpiecznik działa, to był pierwszy element, który sprawdziłem. Sprawdze jeszcze później jak wrócę trafo tak profilaktycznie

  11. #1151
    Użytkownik
    Dołączył
    31.10.2016
    Skąd
    Lubliniec
    Posty
    86
    Sprawdziłem trafo i działa, bezpiecznik też. Znalazłem punkt w którym w niewiadomy sposób traci się całe napięcie :/. Jest to przy złączy 3-pinowym, do którego jest podpięte trafo 2x24v. Co moze być przyczyną?

  12. #1152
    Znawca
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,106
    A może masz źle trafo połączone?

  13. #1153
    Użytkownik
    Dołączył
    31.10.2016
    Skąd
    Lubliniec
    Posty
    86
    Trafo podłączone jest dobrze. Pomocnicze działa normalnie, a główne nawet napięcia nie dostaję

  14. #1154
    W trafie mógł być bezpiecznik termiczny, który jeśli zadziałał to rozłączył obwód wtórny.
    Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + PRE Ravlus Preamplifilo + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

  15. #1155
    Użytkownik
    Dołączył
    31.10.2016
    Skąd
    Lubliniec
    Posty
    86
    Ale o którym trafie teraz mowa? Jeśli o głównym to po pierwsze jak podłącza się je bezpośrednio do prądu to działa, a jak przez płytkę to nie dostaje żadnego napięcia, a po drugie nawet nie miał okazji się zagrzać w najmniejszym stopniu.

  16. #1156
    Użytkownik
    Dołączył
    31.10.2016
    Skąd
    Lubliniec
    Posty
    86
    Jak tak posprawdzałem miernikiem to wydaje mi się, że może to być wina przekaźnika 24V ale jak on mógł ulec uszkodzeniu?

  17. #1157
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,166
    zewrzyj na test i sprawdz czy pojawi sie napiecie
    ja tak mialem jak uzylem przekaznika na za maly prad

  18. #1158
    Początkujący
    Dołączył
    14.01.2017
    Skąd
    Kraków
    Posty
    1
    Jakie zasilanie dla 200w 4ohm?

  19. #1159
    Znawca
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,106
    Cytat Zamieszczone przez Gratiw Zobacz posta
    Jakie zasilanie dla 200w 4ohm?
    Ten mostek nie może pracować z obciążeniem 4ohm.
    Chyba że napięcie będzie niskie.
    Może przy 2x15V wytrzyma.

  20. #1160
    Użytkownik
    Dołączył
    31.10.2016
    Skąd
    Lubliniec
    Posty
    86
    Cytat Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    zewrzyj na test i sprawdz czy pojawi sie napiecie
    ja tak mialem jak uzylem przekaznika na za maly prad
    Sory za nieobecność w ostatnim czasie, lecz nie było mnie w pl. A więc wracając do tematu, mógłbyś napisać co dokładniej zewrzeć?

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •