Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Wątek: Przewód sieciowy DIY

  1. #1
    Początkujący
    Dołączył
    10.02.2015
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    27

    Przewód sieciowy DIY

    Przewód wykonałem własnoręcznie. Do ich wykonania użyłem materiałów:

    -wtyk sieciowy i wtyk IEC: bolce miedziane instalacyjne pokryte trzykrotnie 24 karatowym złotem,

    -obudowy wtyczek wytoczyłem na tokarce z grubego aluminium i mosiądzu, pokryłem 4 warstwami lakieru antykorozyjnego,

    -użyłem przewodu o średnicy 14 mm, składającego się z siedmiu żył o przekroju 7 x 1.5 kwadrat z miedzi OFC o wysokiej czystości. Żyły ułożone są obwodowo w stosunku do teflonowego rdzenia. Żyły są izolowane otuliną. Przewód w całości ekranowany.

    Wszystko dokładnie widoczne na fotografiach.

    Pomysł na ten przewód jest owocem zamiłowania do wysokiej jakości sprzętów audio

    [IMG][/IMG] instalacyjne

  2. #2
    A w ścianie aluminiowy 2x1,5 mm^2...

  3. #3
    Shizo
    gość / usunięty
    Cytat Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
    A w ścianie aluminiowy 2x1,5 mm^2...
    No fakt, wsadzanie tego w ścianę to jak super wydech do f126p Jakie koszty takiego cuda?

  4. #4
    Początkujący
    Dołączył
    10.02.2015
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    27
    W ścianie tylko zaślepki nie stać mnie na aluminium 2x1,5mm2 i nawet na kondycjoner.

  5. #5
    Użytkownik Awatar Raf
    Dołączył
    22.11.2009
    Skąd
    Opole
    Posty
    152
    Fajny pomysł z połączeniem alu z mosiądzem, chociaż IMHO lepiej by było, gdyby ostatnie segmenty łagodnie się zwężały.

  6. #6
    Moderator Globalny Awatar marian
    Dołączył
    06.01.2007
    Skąd
    Bydgoszcz
    Posty
    5,954
    Ładny oplot.

  7. #7
    Ładnie zrobione przewody są doskonałym dopełnieniem czysto estetycznym sprzętu audio . Już sam oplot nylonowy na przewodach dodaje uroku (oczywiście mowa o walorach wizualnych, żeby nie było nieporozumień)

  8. #8
    Konstruktor Awatar El_liero
    Dołączył
    14.02.2006
    Skąd
    Wieluń/Dendermonde
    Posty
    2,795
    Fajny kabel. Dla polepszenia samopoczucia w percepcji dźwięku, mógłbym taki przywłaszczyć
    Magister inżynier akustyki co i tak wie swoje.
    El_trivium # El_arbor # El_gineer # digit_El # fox_El # mod_El@80%

  9. #9
    Zaawansowany Awatar dzwiedziu
    Dołączył
    17.05.2009
    Skąd
    Piekary Śląskie
    Posty
    787
    Fajny kabelek.
    Ja mam oplot i taki kabel http://sklep.toroidy.pl/pl/p/Kabel-L...-3x2%2C5mm/433
    Brakuje mi jedynie wtyków, nie znalazłem jak narazie w normalnych cenach.

  10. #10
    Zaawansowany Awatar Zap Projekt
    Dołączył
    01.04.2014
    Skąd
    Polska
    Posty
    610
    Nie na temat...
    Cytat Zamieszczone przez grzehifi Zobacz posta
    pokryte trzykrotnie 24 karatowym złotem
    - ciekawe ile w tym prawdy. Tyle samo co na każdej aukcji allegro z wtykami za 5PLN też wszystkie są pokryte złotem a co śmieszne wszystkie 24 karatowym . ja bym to na twoim miejscu sprawdził u jubilera ... może są po prostu ładnie rodowane ?. Kabelki bardzo ładnie i starannie wykonane nie powiem. Dla Mnie to niestety przerost formy nad treścią ... wolałbym kilka głośników do pracowni za to ... wybacz


    Pochwal się gdzie kopiłeś ten kabelek do środka - kilka osób może być zainteresowanych.

    Jak rozwiązałeś podłączenie 7 żył do 3 pinów ??
    Ostatnio edytowane przez Zap Projekt ; 10.02.2015 o 22:56

  11. #11
    Użytkownik Awatar SowaZ
    Dołączył
    06.01.2015
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    428
    Pewnie 3 na faze 3 na 0 i jeden gruby na uz

    Fajnie wyszedł, możesz wymienić się na allegro za jakiś ładny dom xD Pamiętaj, tylko dopisz hajent xD

  12. #12
    Użytkownik
    Dołączył
    07.05.2012
    Skąd
    Błaszków/Kielce
    Posty
    290
    Dobrze i ładnie wyglądający kabel to świetna sprawa. Jeśli ma się sprzęt audio wyeksponowany to aż głupio zwykły kabelek do listwy zapinać. Fajnie jak coś ładnie wygląda
    Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

  13. #13
    Początkujący
    Dołączył
    10.11.2013
    Skąd
    minsk mazowiecki
    Posty
    2
    oplot ekranujący w takich kablach łączy się z uziemieniem? z jednej strony? z dwóch?

  14. #14
    Początkujący
    Dołączył
    10.02.2015
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    27
    Cytat Zamieszczone przez krowaklara Zobacz posta
    oplot ekranujący w takich kablach łączy się z uziemieniem? z jednej strony? z dwóch?
    Ekran łączy się z jednej strony od wtyku i ucina się przed IEC

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •