Strona 19 z 193 PierwszyPierwszy ... 91415161718192021222324294469 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 380 z 3843

Wątek: Projekt i-AMP

  1. #361
    Użytkownik Awatar brainlogout
    Dołączył
    02.09.2013
    Skąd
    gdzieś tam daleko
    Posty
    158
    Mozliwe ze nie doczytalem ale zapytam:
    1) Jaka moc osiagnie iamp przy trafku 44V
    2) Jakich wymiarow radiator bedzie optymalny do chlodzenia?

  2. #362
    Znawca Awatar gavron04
    Dołączył
    07.04.2013
    Skąd
    Koźmin Wlkp./ Poznań
    Posty
    1,098
    Wzór od borysa, tylko sobie napięcie podstawić swoje.

    40V*1,4=56
    56-1,4=54,6 po wyprostowaniu

    -6-7V (napiecie nasycenia)
    -3V spadek napiecia pod obciazeniem
    = -10V

    54,6 - 10V = 44,6V

    44,6V * 0,7 = 31,22V rms
    ((31,22)^2)/8R= 122W na 8R

    na 4R napiecie przysiadzie jeszcze troche wiec pewnie bedzie 200-220W rms na 4R.


    Radiator - mam na PW od borysa, ale znaleźć nie mogę..

    Przy biasie na 150mA radiator 20-22 x 4 x 10cm będzie ok. (to musi borys potwierdzić)
    iamp i100m v6.1 + IPS BG7 v1.2 > Scan Speak Illuminator + Satori MW13P + Scan Speak 22W Revelator

  3. #363
    Początkujący Awatar zjj_wwa
    Dołączył
    19.03.2013
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    26
    Witam.
    Zainteresowałem się właśnie tym projektem, szczególnie w kontekście IPS na bazie lampy elektronowej.
    Natomiast zauważyłem, że jedna "połówka" sygnału jest jak gdyby niewykorzystywana. Dolne piny X1-7 oraz X1-8 jak gdyby "nie dostają" sygnału.
    Zastanawiam się, czy można by było wykorzystać sygnał z tranzystora T10 i "spuścić go windą do piwnicy" w taki oto sposób:



    To jest jeszcze "surowy" i nieobrobiony pomysł - szkic pomysłu raczej - ale może coś na tej podstawie dałoby radę doszlifować ?
    Pomysł z tą "windą" kiedyś chyba widziałem w książce Bob'a Cordell'a - Building Power Amplifiers ...

    W szczególności nie jestem pewien tego rezystora R33-bis ... może niepotrzebnie ogranicza prąd, który płynie do piwnicy w celu wysterowania trana obsługującego "przeciwległą" czyli dolną szynę ... Nie jestem również pewien trafności przeklejenia wszystkich elementów kompensacyjnych (kondy) itp ...
    Ostatnio edytowane przez zjj_wwa ; 24.06.2015 o 19:12

  4. #364
    Konstruktor
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Spytkowice/Ireland/Krakow
    Posty
    2,479
    zjj_wwa
    Taki stopien napieciowy juz byl przerabiany , (Hitachi VAS). Na dole trzeba dac lustro pradowe tak zeby po obroceniu fazy o 180 mialo co ciagnac ''w dol''.



    Nawet jest w gotowych konstrukcjach.


    Pozdr

  5. #365
    Znawca Awatar gavron04
    Dołączył
    07.04.2013
    Skąd
    Koźmin Wlkp./ Poznań
    Posty
    1,098
    Większość paczki już dostała, więc się nie obijać

    (wszystkie zdjęcia, żeby nie zaśmiecać tematu > _https://www.flickr.com/photos/125677873@N02/sets/72157652284372150

    iamp i100m v6.1 + IPS BG7 v1.2 > Scan Speak Illuminator + Satori MW13P + Scan Speak 22W Revelator

  6. #366
    Konstruktor
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Spytkowice/Ireland/Krakow
    Posty
    2,479
    Wy to jakies takie fajne/kolorowe te elementy macie, ja co wlutuje to zaraz wyjutuje i tak w kolo

  7. #367
    Cytat Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
    na 4R napiecie przysiadzie jeszcze troche wiec pewnie bedzie 200-220W rms na 4R.
    Bedzie wiecej! W jednym kanale na 4omach moc zblizy sie do 300W. Radiator ktory odprowadzi tyle mocy to 14cm A5352 lub ok 10cm A6023.
    Pomijam chlodzenie wentylatorem, bo to idiotyczne zeby zamawiac ciche trafo i popsuc efekty szumiacym wiatrakiem.

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    Wy to jakies takie fajne/kolorowe te elementy macie
    Borys litosci Chyba kolorowe elemenciki to kreca tylko nastolatkow co dopiero ucza sie lutowac Jak to dobrze, ze ja jestem daltonista i tylko uklad dla mne isie liczy a nie kolory

  8. #368
    Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Jak to dobrze, ze ja jestem daltonista
    To jakim cudem pozwolili ci zostac elektronikiem? Przeciez kiedys były testy itp. Nie wiem jak jest teraz.

  9. #369
    Na plytce od soft startu widze napiecie sieci bardzo blisko kolkow montazowych! Nie dobrze. Jesli obudowa bedzie uziemiona to odleglosc ta powinna wynosic min 6mm dla obudowy izolowanej min 8mm.

  10. #370
    Konstruktor
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Spytkowice/Ireland/Krakow
    Posty
    2,479
    irek
    Uklad nie jest wazny, ma sie swiecic, ladnie wygladac i ma byc polaczone super kablami Juz mam pomysl na kolejny projekt tylko nie wiem jak te wszystkie plytki polaczyc ze soba


    Na soft starcie jest minimalnie mniej niz 6mm od sciezki do otworku. Ja daje soft start na gumowych podkladkach. Tak czy inaczej przy napieciu sieciowym trzeba uwazac.


    gavron
    Dobrze bylo by jeszcze moze rozrysowac jak polaczyc mase, dla mnie to zawsze byl najwiekszy klopot. Cala wejsciowka musi miec ten sam potencial odniesienia dlatego masa z stopnia wejsciowego wraca sie oddzielnym przewodem, potenciometr, preamp itp. tak samo.

  11. #371
    Użytkownik Awatar SowaZ
    Dołączył
    06.01.2015
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    428
    Dla mnie największy problem z masą i do teraz nie rozwiązany to masa wejść, jak połączymy je we wzmaku to zrobi się pętla masy z kablem sygnałowym np jack. Jak nie połączymy to jeden kanał nie działa, przy podłączeniu pojedynczego kabla.

    Co do kołków, to na ebayu są teraz modne takie zestawy nylonowych dystansów, śróbek, nakrętek, tylko jest ich dosyć mało
    Ostatnio edytowane przez SowaZ ; 24.06.2015 o 23:39

  12. #372
    Konstruktor
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Spytkowice/Ireland/Krakow
    Posty
    2,479
    Sowaz
    Ja mam gniazda rca izolowane od obudowy, od gniazda rca idzie kabelek masowy do punktu STAR w zasilaczu.
    Od RCA masy ida sobie do potenciometru i nasepnie do koncowek.

  13. #373
    Użytkownik Awatar SowaZ
    Dołączył
    06.01.2015
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    428
    Też mam izo, ale to nie zmienia faktu że wtedy masy zostaną połączone w wtyku jack i gwieździe.

    Dokładając obudowę mamy dwie pętle
    Ostatnio edytowane przez SowaZ ; 25.06.2015 o 00:52

  14. #374
    Znawca Awatar gavron04
    Dołączył
    07.04.2013
    Skąd
    Koźmin Wlkp./ Poznań
    Posty
    1,098
    Cytat Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    gavron
    Dobrze bylo by jeszcze moze rozrysowac jak polaczyc mase, dla mnie to zawsze byl najwiekszy klopot. Cala wejsciowka musi miec ten sam potencial odniesienia dlatego masa z stopnia wejsciowego wraca sie oddzielnym przewodem, potenciometr, preamp itp. tak samo.
    Ja założę swój temat w konstrukcjach z pełnym opisem, ewentualnie dociągniemy pomysł o którym wcześniej pisałem.
    iamp i100m v6.1 + IPS BG7 v1.2 > Scan Speak Illuminator + Satori MW13P + Scan Speak 22W Revelator

  15. #375
    Konstruktor
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Spytkowice/Ireland/Krakow
    Posty
    2,479
    Sowa
    Nie patrz tak bardzo na ''pentle'', zerknij na zagadnienie z innego punktu widzienia, prad jest jak woda i zawsze szuka najlatwieszej drogi zeby plynac. Masz to wszystko polaczyc w taki sposob zeby jedna rzeka do morza plynely male sygnalowe rybki a wiekie sztuki maja plynac inna rzeka. Ryby maja sie nie mieszac.

    Wejsciowka ma miec ten sam potencial!.
    Dam ci moj przyklad:

    - potek --> barwa --> wzmak
    Tak mam narazie to podrutowane.
    Jest brum, podglasniam jest go wiecej. Niby wszystko dobrze polaczone a tu lipa.
    Blad jaki zrobilem to zasilanie +12/-12V do barwy podlaczylem razem z masa (trzy kabelki), oczywiscie masa wracala sie do glownego punktu. I lipa prosze pana BRUM.
    Wystarczylo obciac masowy kabelek od zasilacza. Czyli podlaczylem +12V i -12V a masa idze ta z RCA (nie ma masy z zasilacza). I jest cisza, jak krece potkiem volume to delikatnie slychac narastajacy szum w glosniku 2R , brumu niet, czyli oznacza to ze potencial jest wszedzie ten sam (grube ryby maja swoja rzeke a male maja swoja).
    Przewody masowe musza zostac potraktowane jako rezystory, wszystko co ma wysoka impedancje bedzie latwo lapac ''syf'' z otoczenia, czasami to nie jest takie proste i oczywiste, ale jak sie poswieci troche czasu to temat jest do ogarniecia.

    (ps rezystorow separujacych mase sygnalowa nie mam wcale)
    Ostatnio edytowane przez borys ; 25.06.2015 o 08:34

  16. #376
    Cytat Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    tylko nie wiem jak te wszystkie plytki polaczyc ze soba
    Dorzuce Ci drugi komplet moich, bedziesz mia llatwiej

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
    Też mam izo, ale to nie zmienia faktu że wtedy masy zostaną połączone w wtyku jack i gwieździe.

    Dokładając obudowę mamy dwie pętle
    Zauwaz, ze polaczenie sygnalowe CD-wzmacniacz za pomoca stereofoniczengo przewodu czincz-czincz samo w sobie wprowadza petle mas! Problem bylby wiekszy gdyby kable kanalow nie byly przy sobie.

    Tak wiec do potka volume masy ida wspolne, dopiero za nim moga rozgalezic sie na dwie koncowki. Jesli koncowki maja rezystory separujace to wtedy tak na prawde koncowka nie dostanie masy sygnalowej. Konieczne jest podlaczenie jej osobnym kablem od potka volume do wspolnej masy koncowek czyli do masy wspolnego zasilacza. Mozna tez w jednej koncowce zewrzec rezystor separujacy. Duzo zalezy od konkretnego projektu.

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    Jest brum, podglasniam jest go wiecej. Niby wszystko dobrze polaczone a tu lipa.
    Blad jaki zrobilem to zasilanie +12/-12V do barwy podlaczylem razem z masa (trzy kabelki), oczywiscie masa wracala sie do glownego punktu. I lipa prosze pana BRUM.
    Wystarczylo obciac masowy kabelek od zasilacza. Czyli podlaczylem +12V i -12V a masa idze ta z RCA (nie ma masy z zasilacza).
    Wszystko sie zgadza. Odlaczenie sygnalow moze spowodowac klopot bo plytka nie dostanie masy dlatego mozna podlaczyc ta rozcieta mase zasilacza np rezystorem 10om.

    Dla dociekliwych dodam jeszcze, ze zasilanie preampa musi byc stabilizowane. Jesli umiescicie stabilizator na plytce preampa a dolaczycie napiecie tetniace to tetniacy prad odlozy sie w postaci napiecia na rezystancji masy. Wystarczy ze bedzie to ulamek mikrowolta ktory potem zostanie wzmocniony przez wzmacniacz.

    Jednak to problem brumu preampa a glownie problem dotyczy petli mas na samej koncowce.

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    (ps rezystorow separujacych mase sygnalowa nie mam wcale)
    Wiec zawsze wkradnie Ci sie brum, bo zawsze powstanie petla mas. Jesli bedzie krotka i pociagnieta grubymi przewodami to brum bedzie tak niski, ze nie bedzie slyszalny.

  17. #377
    Konstruktor
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Spytkowice/Ireland/Krakow
    Posty
    2,479
    VSHA_ECC88 (tutaj jeszcze nie publikowana wejsciowka)
    Zasilanie +/-70V i 5 par w OPSsie, plytka Marka z Francji.




    ''I got a chance to play your boards through my Slewmonster OPS today. Wow, sounds awesome. I had it playing on +-70V rails and it is quite nice sounding. I didn't try it without C9 so I can't comment on that but it is very good sounding and stable. Offset drifts a bit but not too bad. I used 100v 10u caps so no issues with the higher voltages.''

    Teraz pracjue nad wersja z j-fetami zamiast lampy, musze tylko dokonczyc plytke, IPS bedzie sie nazywal IRONHIDE.
    Postaram sie zrobic jakies porowanie z lampa i z j-fetami.
    Ledwie zamieszcze schemat, swojej plytki nie zdaze zrobic a chlopaki juz ogarniaja swoje pcb.

    pozdr
    Ostatnio edytowane przez borys ; 27.06.2015 o 07:56

  18. #378
    Użytkownik Awatar nik156
    Dołączył
    28.01.2007
    Skąd
    /var/logs
    Posty
    429
    Żeby nie było że się obijam :P



    - Jeśli macie podstawi pod bezpieczniki takie jak ja i gavron może być problem z D7

    Reszta bardzo fajnie.


    @down - Myślisz się, drut jest w pełni izolowany. Fakt sam robił za cewkę.
    Ostatnio edytowane przez nik156 ; 27.06.2015 o 18:11

  19. #379
    Zaawansowany Awatar Holgin
    Dołączył
    26.10.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    807
    Czy mi się wydaje, czy ta cewka jest nawinięta drutem bez izolacji? Jeżeli tak, to obawiam się, że nie bardzo będzie działać Drut musi być izolowany (emaliowany).

  20. #380
    Znawca Awatar gavron04
    Dołączył
    07.04.2013
    Skąd
    Koźmin Wlkp./ Poznań
    Posty
    1,098
    Cytat Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
    Żeby nie było że się obijam :P



    - Jeśli macie podstawi pod bezpieczniki takie jak ja i gavron może być problem z D7

    Reszta bardzo fajnie.
    Popełniłeś mały błąd, będziesz mieć problem z wlutem tranów końcowych.

    Trzeba było wlutować tak jak mam u siebie:



    Przykręcasz trany, lutujesz od góry, odkręcasz, lutujesz od dołu i dopiero rezy emiterowe i kondy 100uF.

    W załączniku PDF z punktami OPS,IPS do wiercenia. Drukujemy w skali 100%. Trany są tak rozstawione, żeby weszły bez problemu na radiator o wysokości 10cm. IPS jest przysunięty do OPS tak, żeby bez problemu podłączyć je razem goldpinem.

    Uwaga dla wszystkich - pełny poradnik z opisem krok po kroku jak lutować OPS,każdy IPS i jak uruchomić wstawię jak wrócę około 27-28.07. Jako nowy temat.
    Załączone pliki Załączone pliki
    Ostatnio edytowane przez gavron04 ; 27.06.2015 o 18:25
    iamp i100m v6.1 + IPS BG7 v1.2 > Scan Speak Illuminator + Satori MW13P + Scan Speak 22W Revelator

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •