Strona 1 z 206 123456112651 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 4109

Wątek: Projekt i-AMP

  1. #1
    Konstruktor
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Spytkowice/Ireland/Krakow
    Posty
    2,487

    Projekt i-AMP

    Zabrania sie wykorzystywania projektu i-AMP w celach komercyjnych.

    Witam.

    To bedzie temat dla ludzi, ktorzy lubia sobie troche pogrzebac przy wzmacniaczach (i nie tylko)

    Co to jest i-Amp ?

    Jest to wzmacniacz modulowy czyli:

    OPS - stopien wyjsciowy
    IPS - stopien wejsciowy

    Dlaczego zostalo to rozdzielone ?

    Dlatego zeby niewielkim nakladem pracy i kosztow miec mozliwosc sprobowania kilku konstrukcji. Robimy pojedynczy wzmacniacz skladajacy sie z obudowy, zasilacza i stopni wyjsciowych oraz interesujacych nas dodatkow.
    Nastepnie dokladamy do tego stopien wejsciowy IPS - czyli serce kazdego wzmacniacza (wystarczy podlutowac 5 kabelkow). Koszt wykonania IPS oraz naklad pracy jest znikomy w porownaniu do robienia calego wzmacniacza.

    Ponizej fotka pogladowa jak to wyglada.


    Oraz sam OPS (przepraszam ale na fotkach mam niepoprawnie zalutowane te wysokie kondensatory, powinny byc zalutowane odwrotnie):


    Powyzszy OPS mocno bazuje na rozwiazaniu HK gdzie uklad kompensacji posiada dwa ''czujniki'' temperatury, oddzielny dla stopnia sterujacego i stopnia wyjsciowego, umozliwia to bardzo szybka korekcje pradu spoczynkowego. Sam OPS ma bardzo duza impedancje wejsciowa takze w duzym uproszczeniu mozna powiedziec ze jest sterowany napieciowo.
    Dodatkowo dolozylem rezystorek poprawiajacy stabilnosc pradu spoczynkowego w funkcji pradu spoczynkowego stopnia napieciowego (tego co jest w IPS).
    Na dzien dzisiejszy dostepna jest plytka o szerokosci 60mm i 70mm, narazie sa zalutoane 3 pary tranzystorow wyjsciowych, smialo mozna ta ilosc zwiekszac - bez obaw mocy nie zabraknie, jednakze bardzo duze moce moim zdaniem nie maja sensu, lepiej chyba isc w klase D.

    W przyszlosci zamieszcze wejsciowki z wczesniejszych projektow (pewnie je troche poprawie jeszcze) lacznie z hybryda.

    Przykladowy IPS - ''CFP-Mad''





    Oraz OPS 70mm


    OPS w wersji CFP - tylko i wylacznie z dwoma parami tranzystorow:

    Moze pracowac z bardzo malym pradem spoczynkowym - 15-20mA!!


    Na szybko obmierzony zestaw OPS + CFP-Mad


    Widac dziala calkiem sprawnie

    Na bierzaco bede wklejal jakies nowosci.

    Nie bedzie zadnego balaganu, beda okolo 3 plytki OPS i okolo 10 IPS czyli razem 30 mozliwosci :P
    Ostatnio edytowane przez tomekk_ ; 18.01.2016 o 19:43

  2. #2
    Użytkownik
    Dołączył
    07.05.2012
    Skąd
    Błaszków/Kielce
    Posty
    290
    Jak dla mnie bomba :-D
    Nie.ukrywam ze czekam na wersje IPS hybrydy, ciekawe jak to wypadnie :-)
    Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

  3. #3
    Konstruktor
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Spytkowice/Ireland/Krakow
    Posty
    2,487
    Dzisiaj zrobilem (i nadal robie:P) mala sesyjke, podlaczylem dwie kolumienki 8R rownolegle i ognia.
    Bas chce rozerwac glosniki a wzmakowi jeszcze malo . Po 30min ostrego grania na 4R i zasilaniu +/-45V ten malutki radiatorek od driverow jest zaledwie letni.
    CFP-Mad --> gra bardzo fajnie, gory jest tyle ile potrzeba, nie za duzo z raczej lagodnym charakterem, basisko jest naprawde przepoterzne jak na tak niepozornie wygladajace ustrojstwo --> tylko 6 tranzystorow !!

    i-AMP to zdecydowanie najlepsze rozwiazanie ''wzmakowe'' jakie do tej pory zrobilem, jestem mega zadowolony. Ide dalej tym tropem i robie OPS w wersji CFP.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

  4. #4
    Znawca
    Dołączył
    02.09.2012
    Skąd
    Poznań
    Posty
    1,316
    Trzymam kciuki, po bg1 liczę że się doczekamy ładnych płytek

  5. #5
    Użytkownik
    Dołączył
    02.09.2005
    Skąd
    Wawa
    Posty
    136
    Cytat Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    basisko jest naprawde przepoterzne jak na tak niepozornie wygladajace ustrojstwo --> tylko 6 tranzystorow !!

    i-AMP to zdecydowanie najlepsze rozwiazanie ''wzmakowe'' jakie do tej pory zrobilem, jestem mega zadowolony. Ide dalej tym tropem i robie OPS w wersji CFP.
    I teraz trudny wybór, robić BG7 czy i-AMP, zaczynam się zastanawiać bo rzeczywiście trochę duża mi ta płytka wyszła, a tu takie rewelacje o basie

  6. #6
    Zaawansowany Awatar Holgin
    Dołączył
    26.10.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    809
    No to ja teraz mam dylemat czy rozmontować BG9 na dawcę dla i-AMPa...

  7. #7
    Użytkownik
    Dołączył
    06.02.2011
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    161
    Podoba mi się ta idea. Jeśli dźwiękowo jest tak fajnie, to trzeba będzie odkurzyć lutownicę

  8. #8
    Konstruktor
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Spytkowice/Ireland/Krakow
    Posty
    2,487
    dario67
    Cala idea polega na tym z z i-AMP'em mozesz miec doslownie kazdy wzmacniacz (tylko musze przygotowac odpowiednie wejsciowki), wejsciowka BG7 bedzie napewno bo nawet taka juz zrobilem pol roku temu.
    Jezeli zamierzasz w przyszlosci jeszcze cos grzebac przy wzmaku (np jakas nowa wejscioweczka) to rob i-AMP'a bo to przyszlosciowe rozwiazanie.
    Jak polutujesz BG7 to juz tak zostanie i zeby przetestowac cos nowego to bedziesz musial calego wzmaka na nowo lutowac.

    Holgin
    Jak zlozysz sobie OPS'a to tak naprawde bedziesz mogl przetestowac sobie kazdego wzmaka, BG9 wejsciowka tez bedzie
    Stopien wyjsciowy jest naprawde pancerny, mnie wystarczaja smialo 3 parki i trafo 2x41Vac (tak zeby sie zmiescic z kondami na 63V).

    mglinski
    Mozesz juz lutownice podlanczac.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

  9. #9
    Użytkownik
    Dołączył
    07.05.2012
    Skąd
    Błaszków/Kielce
    Posty
    290
    Jak ten cfp-mad ma się do bg9?
    Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

  10. #10
    Projektant
    Dołączył
    04.10.2012
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    1,619
    Tak sobie patrzę, przerób może połączenie wejściówki i iampa na jakieś złącze np żeby się dało elegancko łączyć taśmą zakończoną jakimiś wtyczkami?

  11. #11
    Użytkownik
    Dołączył
    02.09.2005
    Skąd
    Wawa
    Posty
    136
    Cytat Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    dario67
    Cala idea polega na tym z z i-AMP'em mozesz miec doslownie kazdy wzmacniacz (tylko musze przygotowac odpowiednie wejsciowki), wejsciowka BG7 bedzie napewno bo nawet taka juz zrobilem pol roku temu.
    Jezeli zamierzasz w przyszlosci jeszcze cos grzebac przy wzmaku (np jakas nowa wejscioweczka) to rob i-AMP'a bo to przyszlosciowe rozwiazanie.
    Jak polutujesz BG7 to juz tak zostanie i zeby przetestowac cos nowego to bedziesz musial calego wzmaka na nowo lutowac.
    W sumie to już BG7 zacząłem robić to szkoda pracy żeby to teraz rzuć w kąt, do sub powinien mi wystarczyć skoro pisałeś że to wół roboczy, a wolnej chwili zrobię i-AMP'a i już ,

  12. #12
    Użytkownik Awatar SowaZ
    Dołączył
    06.01.2015
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    428
    Jest jakąś wersja która współpracuje z 2R? Mam trafo 2x24V 400W i nie mam go jak wykorzystać. Inne tranzystorowe dają przy tym napięciu gdzieś 60W 8R, 80-100W 4R i akurat na 2R było by gdzieś 150-170W, dwa kanały to 340W, 60W na straty, których i tak jest pewnie więcej.. Szkoda mi opylić to trafo, wersja audio, zalane, ekran uziemiony, bezgłośne..

  13. #13
    Konstruktor
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Spytkowice/Ireland/Krakow
    Posty
    2,487
    Sowa

    2R nie bedzie problemu.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

  14. #14
    Znawca Awatar ampli
    Dołączył
    06.10.2013
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    1,349
    Powstanie wersja stopnia końcowego na 2 pary?
    Jakie trany teraz przylutowane, ile idzie z tego wyciągnąć? Obudowy przypominają 2SC5198+2SA1941.

  15. #15
    Użytkownik
    Dołączył
    13.08.2013
    Skąd
    Kobiór
    Posty
    79
    Ja liczę na jakąś zbiorówkę na OPS. Skoro ma zostać na długo to może ładnie wyglądać . I tak jak Micwoj zaproponował jakieś gniazda+wtyczki do łączenia OPS z IPS byłyby tutaj dobrym rozwiązaniem (pewnie lepszym niż wsówki 6.3, a przynajmniej estetyczniejszym) może warto to rozważyć?

  16. #16
    Zaawansowany Awatar Holgin
    Dołączył
    26.10.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    809
    Też jestem za ładnymi złączami, chociaż sam szczerze mówiąc nie mam pomysłu, goldpiny męskie+żeńskie 90* ?
    Na zbiorówkę OPSa bym się pisał.

  17. #17
    Konstruktor
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Spytkowice/Ireland/Krakow
    Posty
    2,487
    Te tranzystory co ja mam zalutowane to NJW0281/0302 - spisuja sie naprawde rewelacyjnie.
    Zeby troche ulatwic sprawe to beda tylko plytki o szerokosci 70mm (ta na 60mm jak ktos bedzie chcial to udostepnie), przekonalem sie i wzmak bedzie nieco wyzszy

    Tez zastanawialem sie nad zlaczami ale chce uniknac sytujacji, w ktorej kiepskiej jakosci chinskie zlacze moze spowodowac wiecej zlego niz dobrego, no chyba ze sa jakies fajne zlacza 5-pin ktore beda 100%.

    Ilosc tranzystorow jest praktycznie dowolna od 1 do np 5 par, zrobilem wersje z 3 parami narazie bo wydaje mi sie optymalna na domowe zastosowanie.
    Jest tez specjalna wersja (juz wytrawiona i powiercona) z 2 parami w konfiguracji CFP (complementary feedback pair), generalnie tranzystory zwrocone sa emiterami w strone zasilania i kolektorami w glosnik, takie rozwiazanie ma kilka zalet i kilka wad ale najwazniejsze ze fajnie gra. W zaleznosci od uzytych tranzystorow bedzie mozna sobie dopasowac kompensacje temperaturowa.
    Wzmaczek gra juz kilka dni w warsztacie i jest naprawde super.
    Jak mi przyjdzie paczka z reszta czesci to juz na dniach zamieszcze wszystkie pliki.

    URUCHOMIENIE - OPS:
    - jest bardzo proste, wyciagamy bezpieczniki, pomiedzy V+ i PD oraz V_ i ND lutujemy po rezystorku np 10kR
    -podlanczamy zasilanie i przykladamy miernik do zworek na gorze plytki, krecimy potenciometrem (w prawo zwiekszamy a w lewo zmniejszamy) i ustawiamy tam okolo 1V,
    -zasypujemy bezpieczniki i ustawiamy prad spoczynkowy np 20-50mA na tranzystor
    -sprawdzamy napiecie na wyjsciu i tyle
    -gotowe

    Jak juz OPS bedzie uruchomiony to wywalamy 10k rezystorki i podlutowujemy IPS, korekcja biasu i po sprawie.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

  18. #18
    Borys, trzymam kciuki! Niezła robota

    Odnośnie PCB - służę pomocą, mogę poprawić pady, ułożyć opisówkę

    Odnośnie łączenia płytek. Tak jak piszesz, różnie może być ze złączami i przez przypadek jeden kabelek się odłączy i.. może być dym Najpewniejsze byłoby zalutowanie. A co myślicie o ARK? Chyba pewniejsze niż goldpiny
    Wyłączone PW - kontakt tylko za pomocą maila.

  19. #19
    Albo może wyprowadzić kołki jak w starych sprzętach i lutować do nich ?

  20. #20
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,863
    ARK to dobry pomysł. Szybko sie łączy i dobrze trzyma.
    W miejsce ARK można też zalutować kołki lub przewody.
    Ostatnio edytowane przez Adzik94 ; 18.03.2015 o 22:12

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •