Strona 1 z 13 12345611 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 253

Wątek: 2 kanałowy preamp na PGA2320

  1. #1
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640

    2 kanałowy preamp na PGA2320

    Czas zaprezentować gotową konstrukcję Niniejszy układ powstał jako niekomercyjny projekt non-profit. Całość prac zajęła ok 10 miesięcy. W tym czasie powstały dwa prototypy, poniżej zaprezentowany układ jest w wersji trzeciej - docelowej Ostatnia kompilacja programu ma numer 112 Etapy budowy można obejrzeć pod tym linkiem http://diyaudio.pl/showthread.php/24...amp-na-PGA2320

    Chciałbym podziękować koledze .3lite za napisanie software-u. Bez tej pomocy projekt nie ujrzałby światła dziennego

    Parę fotek:



    W skrócie preamp zawiera:
    - selektor 6 wejść przełączanych przekaźnikami
    - regulację głośności opartą na kostce PGA2320
    - wejście sygnału podczerwieni z pilota
    - dwa wejścia na enkoder obrotowy wraz z przyciskami
    - wyjście na wyświetlacz lcd 2x16 znaków wraz ze zdalną regulacją intensywności podświetlania (6 poziomów), wyświetlacz musi być zgodny z HD44780
    - zintegrowany zasilacz (bez trafa)
    - Atmega32A do zarządzania całością (ok 40% wolnej pamięci pozostało)
    - dwa wyjścia transoptorowe

    Regulacja głośności odbywa się w zakresie od -96 do +10 dB z krokiem co 1 dB. Dostępna jest również funkcja MUTE. Zmiana jakichkolwiek parametrów jest zapisywana w pamięci nieulotnej procesora.

    Elementem, który wyróżnia ten układ na tle innych preampów jest możliwość dynamicznego rozpoznawania kodu pilota. To powinno nieco ułatwić życie Mamy zaimplementowane następujące protokoły:
    NEC
    X-SAT
    RCA
    SIRC - 12, 15 i 20 bitowy
    RC6 - tryb zerowy, tj. Philips + tryb OEM od Microsoft - MCE (Windows Media Center), Xbox 360
    RC5 - zwykły, extended (7 bitowa komenda), RC5x
    NRC17 - tryb zwykły + tryb niskiego stanu akumulatora
    VCR/Sharp/Denon
    JVC

    Jestem w trakcie pisania krótkiej instrukcji obsługi, zamieszczę ją później.
    Ostatnio edytowane przez taz ; 23.11.2015 o 17:16
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  2. #2
    Moderator Globalny Awatar raven1985
    Dołączył
    24.08.2009
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    4,789
    Wrzucie jeszcze hex w temat żeby każdy se mógł proca nakarmić

  3. #3
    Zaawansowany Awatar Holgin
    Dołączył
    26.10.2013
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    807
    A były testy ze smartphonem jako pilotem? Chociaż to raczej formalność, aplikacje na telefony mają mnóstwo protokołów zgrane

  4. #4
    taz a istnieje możliwość podłączenia dodatkowego sterowanego przekaźnika, aby przykładowo załączać trafo końcówki mocy? Macie jeszcze miejsce i piny w atmedze?
    www.audio.lutuje.se

  5. #5
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    Wszystkie procki będą już nakarmione farszem

    Sterowanie smartfonem nie odbywa sie czasem po BT albo po Wi-Fi? Jakoś nie kojarzę smartfonu z portem podczerwieni.

    Pamięci w Atmedze jeszcze trochu zostało. Portów wolnych już brak. Będzie mały update softu i powinien on przynieść możliwość konfiguracji działania transportów. Opiszę co i jak po testach.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  6. #6
    Znawca
    Dołączył
    02.09.2012
    Skąd
    Poznań
    Posty
    1,314
    Cytat Zamieszczone przez taz Zobacz posta
    Jakoś nie kojarzę smartfonu z portem podczerwieni.
    A widzisz, ja w G2 i tablecie mam jeszcze coś takiego i chyba w tablecie. Sony również ale musiałbym sprawdzić

  7. #7
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    Będziesz miał okazje przetestować takie sterowanie
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  8. #8
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    Dołączam paczkę z prasowankami do enkoderów, odbiornika podczerwieni (rozstaw otworów pasuje do użytego przeze mnie wyświetlacza LCD), transformatora oraz z zwymiarowaną płytką preampu.
    Załączone pliki Załączone pliki
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  9. #9
    Użytkownik
    Dołączył
    01.09.2009
    Skąd
    Kraków
    Posty
    184
    Przydałby się jeszcze schemat w lepszej jakości, bo ten z pierwszego postu jest kiepski (mało wyraźny)...

  10. #10
    Otworz sobie zdjecie w nowym oknie, bedziesz miec full size bez skalowania.

  11. #11
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    W pdf-ie powinien być czytelniejszy
    Załączone pliki Załączone pliki
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  12. #12
    Użytkownik
    Dołączył
    01.09.2009
    Skąd
    Kraków
    Posty
    184
    Ten z pdf-u jest super! Dzięki!

  13. #13
    Użytkownik
    Dołączył
    11.03.2015
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    301
    Przy zastosowaniu VFD będzie działać regulacja jasności ?

  14. #14
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    Nie będzie działać regulacja jasności.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  15. #15
    Użytkownik
    Dołączył
    11.03.2015
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    301
    Cytat Zamieszczone przez taz Zobacz posta
    Nie będzie działać regulacja jasności.
    I nie będzie szans na obsługę tej regulacji ?
    VFD są piękne

  16. #16
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    Przeglądnij datasheeta do posiadanego wyświetlacza i porównaj z tym co masz w LCD.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  17. #17
    Użytkownik
    Dołączył
    11.03.2015
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    301
    Przy zasilaniu 2 x 20VAC stabilizatory się nie ugotują ?

  18. #18
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    7815 będzie się mocno grzał. Nie testowałem takiego zasilania, myślę że przy cenie trafa jakie podałem nie ma co kombinować i dawać inne.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  19. #19
    Użytkownik
    Dołączył
    11.03.2015
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    301
    Cytat Zamieszczone przez taz Zobacz posta
    7815 będzie się mocno grzał. Nie testowałem takiego zasilania, myślę że przy cenie trafa jakie podałem nie ma co kombinować i dawać inne.
    Chyba będę musiał sam sprawdzić
    Mam mało miejsca a instalowaniu kilku traf w jednej obudowie to też paranoja
    Napięcia 2x20VAC mam w transformatorze który zasila końcówkę i planowałem wykorzystać do zasilenia pre i barwy
    Czy zastosowanie w stabilizacji NJM7815/7915 zmieniłoby bieg historii w tym przypadku ?
    Ostatnio edytowane przez kolmen ; 06.05.2015 o 09:44

  20. #20
    Użytkownik
    Dołączył
    11.03.2015
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    301
    Z radiatorami oczywiście

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •