Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 22

Wątek: Wzmacniacz Do STX W.27.500.8.FCX

  1. #1
    Początkujący
    Dołączył
    30.11.2015
    Skąd
    Rokietnica
    Posty
    37

    Wzmacniacz Do STX W.27.500.8.FCX

    Witam posiadam głośnik niskotonowy W.27.500.8.FCX i mam taki problem bo nie wiem jaki był by wzmacniacz do niego najlepszy posiadam tam wzmacniacz który dawno kupiłem z serwisu Allegro o to jego dane
    Wzmacniacz posiada

    - regulację wzmocnienia

    - regulację odcięcia 50-150Hz

    - płynną regulację fazy 0-180 stopni

    - automatykę załączania po podaniu sygnału audio na wejście i wyłączanie po około 10 minutach po jego braku

    - wbudowany przełącznik aby pominąć automatykę włączania i włączyć wzmacniacz na stałe

    - wejście niskopoziomowe 500mV

    - wejście wysokopoziomowe ( sygnał z kolumn )

    - układ wykrywania napięcia stałego na wyjściu

    - układ opóźnionego załączania głośnika

    - szybkie odłączanie głośnika

    - zabezpieczenie termiczne końcówki mocy



    Końcówka mocy na wysokiej klasy profesjonalnych tranzystorach TOSHIBY 2SA1930 + 2SC5171 / 2SA1943 + 2SC5200 .

    W zasilaczu 2 x 10000uF .

    Przedwzmacniacz na niskoszumowych TL072.

    Moc:

    - 145W/4ohm THD ≤ 1 %

    - 170W/4ohm THD ≤ 10 %

    - 100W/8ohm THD ≤ 1%.
    Pobór mocy :
    - w stanie czuwania 0,8-1W
    - włączony panel ale bez dźwięku 15-20W
    - panel pracujący do 250W
    Posiada również komplet zabezpieczeń oparty na uPC1237.
    Wymiary to 25 cm x 20 cm .
    Głębokość około 8,5 cm.

    Moje pytanie Polega na tym jaki powinienem mieć wzmacniacz do takiego przetwornika mile widziane konkretne propozycje modele bądź konstrukcje. Dziekuje

  2. #2
    Użytkownik
    Dołączył
    15.09.2004
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Posty
    406
    Twój wzmacniacz przy 8ohm da zapewne 70-80W a to za mało.

    Głośnik ma cewkę 8ohm co jest trochę niewygodne w subwooferze, a z 300W powinien dostać, więc albo szukasz wzmacniacza ponad 600W/4ohm o co może być ciężko, albo bierzesz wzmacniacz stereo, odwracacz fazy i podłączasz to w mostku, wtedy wystarczy np. Uniamp albo i-Amp i masz te >300W na głośniku, ew. stereo z holtona na 2 parach.

    http://allegro.pl/a-140-aktywny-filt...499121732.html (A-140. Aktywny filtr do subwoofera)
    http://allegro.pl/a-148-uklad-odwrac...486014833.html (A-148. Układ odwracania fazy sygnału m.cz.)
    http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...-bipolarna./62
    Ostatnio edytowane przez Tanner ; 21.09.2016 o 17:24

  3. #3
    Użytkownik
    Dołączył
    06.09.2015
    Skąd
    Barcin
    Posty
    234
    Nie przesadzaj z tą mocą.
    Do tego STX-a wystarczy 200W RMS / 8 ohm.
    Głośnik ma dość wysoką sprawność a cewka nie wytrzyma 300W ciągłej mocy.

  4. #4
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,764
    Zapas mocy nie zaszkodzi, a tym bardziej w subie gdzie głośnik powinien być dobrze kontrolowany.

  5. #5
    Początkujący
    Dołączył
    30.11.2015
    Skąd
    Rokietnica
    Posty
    37
    chwila bo nie do końca rozumiem ja miałbym kupić dwa te wzmacniacze? a Zasilanie jakiś tranformator czy coś? a czy ta koncówka nie była by lepsza? http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...osfet-400W./60

  6. #6
    miałem te głośniki w kolumnach aktywnych , polecam do nich końcówki http://dx-audio.pl/dx450b/

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    http://www.subwoofery.pl/pa400.html
    Ostatnio edytowane przez bolonietoperz ; 22.09.2016 o 09:21
    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
    http://www.rane.com/note160.html
    Amethyst Trinnov Audio

  7. #7
    Początkujący
    Dołączył
    30.11.2015
    Skąd
    Rokietnica
    Posty
    37
    http://www.subwoofery.pl/pa400.html tez o nim myślałem on kosztuje jakoś 500/600 zł z tego co pamiętam ale czy warto go brać czy niezbyt?

  8. #8
    warto, robiłem suba dla kolegi na nim i tym stx , jest zadowolony.
    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
    http://www.rane.com/note160.html
    Amethyst Trinnov Audio

  9. #9
    Użytkownik
    Dołączył
    06.09.2015
    Skąd
    Barcin
    Posty
    234
    Ciekawe że z 2 parek deklarują 400W RMS .
    Jak się nie mylę to marian miał zasilane takimi panelami sekcję niskotonową w swoich Wilsonach.


  10. #10
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,764
    Cytat Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
    Ciekawe że z 2 parek deklarują 400W RMS .
    Jak się nie mylę to marian miał zasilane takimi panelami sekcję niskotonową w swoich Wilsonach.

    Wygląda mi to na końcówkę stereo w mostku. 400W RMS to troszkę za dużo mi się wydaje jak na Toshiby.

  11. #11
    realne wartości podają na dx audio w tabeli , ten panel z ,,subwoferów ,, nie wiem czy ma 400w ale z tym głośnikiem sobie radzi.
    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
    http://www.rane.com/note160.html
    Amethyst Trinnov Audio

  12. #12
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,764
    Cytat Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
    Trafo ma 400W a gdzie zapas.
    Tam gdzie moc 400W RMS;p
    z tego napięcia 2x25V nie da się wyczarować takiej mocy.

  13. #13
    Użytkownik
    Dołączył
    06.09.2015
    Skąd
    Barcin
    Posty
    234
    Realnie jakieś 250W RMS / 4 ohm . Czyli dla 8 ohm połowa tego. Ale produkują wersję dla 8 ohm.

  14. #14
    Użytkownik
    Dołączył
    08.01.2010
    Skąd
    Wodzisław Śląski
    Posty
    143
    Witam ja robię suba na tym głośniku i jestem po testach już i ten głośnik łyka 250-300W na dzień dobry,dopiero jak dostanie 350-400W to robi robotę,oczywiście mówimy tu o głośnym graniu.Ja go mam w obudowie TL i zasilam go dwoma wzmacniaczami 200W w mostku z odwracaczem fazy i filtrem dp z regulacją fazy.Trafo toroid 500VA 50V zmiennego to coś okoł +- 70V

    Ostatnio edytowane przez lukiel84 ; 25.09.2016 o 10:17

  15. #15
    Moderator Globalny Awatar marian
    Dołączył
    06.01.2007
    Skąd
    Bydgoszcz
    Posty
    5,772
    Cytat Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
    Jak się nie mylę to marian miał zasilane takimi panelami sekcję niskotonową w swoich Wilsonach.
    Tak, zasilałem nim głośnik W.27.400.8.MC i byłem zadowolony.
    Nie wiem czy ma deklarowaną moc, nie znam się, ale nie widzę powodu (oprócz taniego włącznika i wejścia XLR) dla którego nie warto go kupić za 499zł (jako nowy).

    Jeden panel sprzedałem, drugi sobie zostawiłem i będę na nim robił suba z XLS10.
    Ostatnio edytowane przez marian ; 25.09.2016 o 10:49

  16. #16
    Użytkownik
    Dołączył
    15.09.2004
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Posty
    406
    Cytat Zamieszczone przez lukiel84 Zobacz posta
    Witam ja robię suba na tym głośniku i jestem po testach już i ten głośnik łyka 250-300W na dzień dobry,dopiero jak dostanie 350-400W to robi robotę,oczywiście mówimy tu o głośnym graniu.Ja go mam w obudowie TL i zasilam go dwoma wzmacniaczami 200W w mostku z odwracaczem fazy i filtrem dp z regulacją fazy.Trafo toroid 500VA 50V zmiennego to coś okoł +- 70V

    Jakie to końcówki? Ile masz uF w zasilaczu? Składam dokładnie taką samą konstrukcję wzmacniacza, nie mam jeszcze końcówek, jeszcze się nad nimi zastanawiam.

  17. #17
    Użytkownik
    Dołączył
    08.01.2010
    Skąd
    Wodzisław Śląski
    Posty
    143
    Jedna końcówka to dwie pary na toshibach 2sc5200 i 2sa1943.Kondy 2x6800uF/80V ,ale dołożę jeszcze z 2 sztuki do spokoju

  18. #18
    Początkujący
    Dołączył
    30.11.2015
    Skąd
    Rokietnica
    Posty
    37
    A jeszcze takie pytanie jakbym chciał zrobić na tym głośniki z membrana pasywna to jaka on by musiał mieć wielkość w litrach?

  19. #19
    między innymi po to się stosuje membranę bierną żeby zrobić małą obudowę , a stroi się zejście obciążeniem membrany.
    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
    http://www.rane.com/note160.html
    Amethyst Trinnov Audio

  20. #20
    Początkujący
    Dołączył
    30.11.2015
    Skąd
    Rokietnica
    Posty
    37
    No dobrze ale jest na to jakiś wzór czy w Winisd jestem w stanie taka konstrukcje zrobić?

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •