Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Wątek: Softstart do wzmacniacza v1.15

  1. #1
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640

    Softstart do wzmacniacza v1.15

    Projekt ten powstał na bazie poprzedniego softstartu



    Zmiany względem poprzedniej wersji to:
    - poprawienie filtrowania dzwonienia przycisku wandaloodpornego
    - dodanie filtracji linii 230VAC

    Cały układ zasilany jest przez mały transformator co skutecznie izoluje elementy sterujące od napięcia sieciowego.

    Softstart działa w następujący sposób:
    - po załączeniu zasilania wymuszany jest stan niski na wyjściu przerzutnika typu D
    - w chwili naciśnięcia przycisku monostabilnego, bądź wyzwoleniu układu poprzez transoptor, załącza się pierwszy przekaźnik, transformator końcówek mocy załączany jest poprzez rezystory mocy
    - po około 700 ms następuje załączenie drugiego przekaźnika, który zwiera rezystory mocy, procedura uruchomienia jest zakończona
    - ponowne naciśnięcie przycisku, lub wyzwolenie przy pomocy transoptora, powoduje wyłączenie obydwu przekaźników

    Niektóre przyciski zawierają LEDa do podświetlania, mój układ zasila tego LEDa w dwojaki sposób. W chwili gdy przekaźniki są wyłączone LED świeci na czerwono, po załączeniu przekaźników LED będzie świecił na zielono. Zasilanie LEDa wynosi 12V. Układ jest przystosowany do pracy z LEDem dwukolorowym bipolarnym.



    Przycisk monostabilny został podpięty równolegle do wyjścia transoptora. Umożliwia to sterowanie softstartu poprzez inny sterownik. Transoptor można wyzwolić napięciem 3,3V, niższych napięć nie sprawdzałem.

    Na płytce znajduje się DC blocker wraz z filtrem sieciowym (pierwsza połowa filtru kolegi Yoshi_80), myślę że przyda się to osobom, które mają problemy z jakością napięcia sieciowego

    Schemat:


    PCB:


    Montaż nie powinien nastręczać problemów. Zaczynamy od zwór, są 4 i zostały oznaczone na PCB. Następnie małe rezystory, diody, złącza, małe kondensatory, tranzystory, przekaźniki, duże kondensatory, rezystory mocy, mostek prostowniczy, transformator, bezpiecznik. Wartość bezpiecznika należy dobrać do zastosowanego transformatora końcówki mocy.

    Przed montażem proszę zapoznać się z tym tematem
    https://ssl.diyaudio.pl/showthread.p...37-Satcurrv1-0

    Jak nawinąć cewki?

    Cewka L1 to 6 zwoi przewodu 0,5 mm2 luźno nawiniętych po całym obwodzie rdzenia.
    Cewka L2 to 2x12 zwoi przewodu 0,5 mm2 dość ciasno nawiniętych (http://diyaudio.pl/content.php/33-Po...filtr-sieciowy dławik L2, sposób nr 2)

    Nie mam w gniazdku przewodu PE. Co z tym fantem zrobić?

    Nie montujemy kondensatorów C9 i C10 oraz obydwu transili D6 i D7. W ich miejsce lutujemy jeden transil, oczywiście dwukierunkowy - 1.5KE400CA - w pady blisko kondensatora C1. Kierunek montażu transili jest dowolny. Na pierwszej fotografii widać o co chodzi.

    Uwagi do układu i możliwe modyfikacje.

    Rezystor R16 wpływa na intensywność podświetlania przycisku monostabilnego. Myślę że warto spróbować różnych wartości tego rezystora. Jeśli ktoś nie ma przycisku z podświetlaniem może nie montować elementów R11, R13 i R16.

    Zmiana wartości kondensatora C8 wpływa na wydłużenie/skrócenie czasu załączania układu. Obecnie wynosi on około 700 ms.

    Pod transoptorem znajdują się dwie zworki. Zamontowałem je na wypadek gdyby ktoś miał sterownik z wyjściem z transoptorem. W takiej sytuacji nie montujemy R1 oraz transoptora na pcb softstartu, zwieramy obydwie zworki i podpinamy układ pod zewnętrzny sterownik.


    Opóźnienie załączania drugiego przekaźnika względem pierwszego, żółta krzywa to napięcie na kolektorze T1, niebieska krzywa to napięcie na kolektorze Q1.


    Załączanie układu przez przycisk, żółta krzywa to sygnał na wejściu zegarowym przerzutnika, niebieska krzywa to wyjście przerzutnika.


    Załączanie układu przez transoptor, żółta krzywa to sygnał na wejściu zegarowym przerzutnika, niebieska krzywa to wyjście przerzutnika.

    Jak zamontować przycisk bistabilny?

    Jeśli macie przełącznik, który ma styk normalnie zwarty to:

    Nie montujecie: D1, C4, R3, IC1, C11, R14, C2, R1 i OK1
    Dajecie zworę między 1 a 3 pin przerzutnika.
    Zwiększacie R2 do 10kOhm
    Zamiast R15 dajecie zworę
    Przycisk wpinacie stykiem normalnie zwartym do złącza Button

    Co w przypadku gdy Wasz włącznik jest w konfiguracji NO? Albo będziecie chcieli podpiąć ten układ do tego preampu

    Nie montujecie: D1, C4, R3, IC1, C11, R14, C2, R2, R1, OK1
    Dajecie zworę między 1 a 3 pin przerzutnika.
    Zwieracie obydwa piny opisane Button
    Zmniejszacie R15 do 10kOhm
    Przycisk wpinacie w miejsce R2

    Gdzie dostać części?

    Drobnica -> TME
    Rdzenie -> użytkownik "davidm18" z allegro, pytajcie o zamienniki oryginałów jeśli nie chcecie przepłacać

    Ważna uwaga
    Schemat i BOM został zaktualizowany, proszę korzystać z najnowszej wersji.
    Zmiany dotyczą:
    - R7 - usunąć
    - R8 - zwora
    - D2 - usunąć
    - C5 - 220u/35V
    - C6 - 1u/16V
    Cewki L1 nie montujemy w przypadku podłączenia filtru do wzmacniacza mocy !!! Zamiast niej należy wlutować zworę.

    Wersja do DAC/PRE
    Dla osób, które chcę użyć w/w układ do zasilenia małego transformatora np, w DACu albo preampie można uprościć cały układ.
    W skrócie nie lutujemy:
    - C8
    - R7
    - R9
    - R10
    - K1 - w miejscu styku zwiernego dajemy zworę
    - D3 - w jej miejsce dajemy rezystorek, np 10k
    - D4 - w jej miejsce dajemy zworę
    Załączone pliki Załączone pliki
    Ostatnio edytowane przez taz ; 25.07.2017 o 13:11
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  2. #2
    Początkujący
    Dołączył
    11.11.2016
    Skąd
    Grecja
    Posty
    16
    Witaj,fajny soft-starcik.Jakie ma wymiary Płytka?Czy mugł byś podesłać pliki do wykonania Pcb?

  3. #3
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    Wymiary PCB są na rysunku, wystarczy kliknąć w miniaturę żeby się powiększyła. Pliki do wykonania PCB zostaną udostępnione w momencie, w którym cały zapas płytek znajdzie właścicieli.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  4. #4
    Początkujący
    Dołączył
    11.11.2016
    Skąd
    Grecja
    Posty
    16
    Faktycznie są,nie zauważyłem.Rozumiem ze są dostepne Pcb? W jakiej cenie?

  5. #5
    Użytkownik
    Dołączył
    21.05.2013
    Skąd
    Żołynia/Rzeszów
    Posty
    106
    Rdzenie

    http://allegro.pl/show_item.php?item=6626349661 (Zestaw rdzeni Magnetec M70 i M83 + podstawka)
    Ostatnio edytowane przez taz ; 02.12.2016 o 17:20

  6. #6
    Początkujący
    Dołączył
    05.02.2016
    Skąd
    BRZEZIE
    Posty
    2
    Cześć jakieś zamówienie grupowe robimy?

  7. #7
    Początkujący
    Dołączył
    20.09.2012
    Skąd
    Kraków
    Posty
    29
    Cytat Zamieszczone przez idirm Zobacz posta
    Cześć jakieś zamówienie grupowe robimy?
    Ja byłbym pewnie chętny - ciekawy jestem ile by kosztował cały zestaw

  8. #8
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    Ja płytki jeszcze mam jakby co
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  9. #9
    Znawca
    Dołączył
    02.09.2012
    Skąd
    Poznań
    Posty
    1,314
    Rdzenie też są http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6835364392

    Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

  10. #10
    Początkujący
    Dołączył
    20.09.2012
    Skąd
    Kraków
    Posty
    29
    W sumie to ja mam wszystko bez rdzeni widzę, że są wystawione . Taz w jakiej cenie masz PCB ??

  11. #11
    Początkujący
    Dołączył
    05.02.2016
    Skąd
    BRZEZIE
    Posty
    2
    Cytat Zamieszczone przez taz Zobacz posta
    Ja płytki jeszcze mam jakby co
    Jak masz to bym kupił...


    Sent from my iPad using Tapatalk

  12. #12
    Początkujący
    Dołączył
    27.12.2017
    Skąd
    Kolbuszowa
    Posty
    1
    Witam jest możliwość kupienia tego softartu zmotowanego

  13. #13
    Początkujący
    Dołączył
    17.12.2008
    Skąd
    www
    Posty
    1
    Witam, można kupić jeszcze pcb do tego projektu ?

  14. #14
    Znawca
    Dołączył
    02.09.2012
    Skąd
    Poznań
    Posty
    1,314
    Pewnie tak, a pytaliscie autora ?

    Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •