Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Wątek: Stand-by - DC detect - delay

  1. #1

    Stand-by - DC detect - delay

    Dobry,

    Jako że to forum DIY i każdemu coś może sie przydać, więc wrzucam tu mój nowy mini projekcik, który mam zamiar użyc w mono ampach.

    Nie jest to nauka rakietowa, po prostu kolejny układ realizujący w sobie:
    - stand-by
    - DC detect
    - speakers connection delay

    Ja osobiście stand-by będę realizować układem filtra, który będzie przed tymi układami i zasilaczem wzmacniacza - ale zostawiłem taka prostą możliwość, dla wygody.
    Są wyprowadzone konektory, tak więc nie trzeba ciąć kabelków.

    Sercem układu jest attiny13, jako że jestem człowiekiem IT to realizacja logiki przychodzi mi łatwiej programowno niż analogowo. W dodatku daje to możliowość prostej modyfikacji układu według własnych potrzeb. Po minimalnej modyfikacji płytki można sobie dołożyć odbiornik IR i np obsługe pilota.
    Po włączeniu zasilania przekaźnik trafa wzmacniacza (na fotce ten biały) załącza się od razu, po 3 sekundach załączane są głośniki (ten czarny przekaźnik).
    Zdecydowałem się na użycie nieco 'mocniejszych' przekaźników.

    Układ wykrywania DC na wyjściu, klasyk:
    Po wykryciu DC na wyjściu, zasilania trafa jak i głośniki zostaną natychmiast odłączone, dodatkowo dioda syganlizacyjna będzie mrygać (LED1). Jedynie odłączenie układu z prądu i włączenie ponowne przywróci działanie (tak dla bezpieczeństwa)
    Dodatkowo takie działanie zapobiegnie ew. dalszemu smażeniu się wzmacniacza.

    Po modyfikacji płytki w eagle można sobie bez problemu zrobić ten układzik jako stereo, jest miejsca na płytce (przy zastosowaniu mniejszych przekażników) - nie powinno to być trudne.
    Może komuś się przyda.
    W załączniku projekty z eagle, gerbery i wykaz elementów, plik hex dla AVR i kod źródłowy.

    Oczywiście, każdy używa na swoją odpowiedzialność.



    Dziękuje koledze Taz za dopieszczenie płytki projektu


    standby-protect-delay.zip

  2. #2
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,708
    Fajna sprawa, przyda się taki układ na forum.
    Mam tylko małą uwagę. Opis płytki jest pomylony IN z OUT Speaker powinno być odwrotnie.
    Przydała by się też opisówka gniazda Konda co gdzie w nim jest oraz można zabezpieczyć małe trafko bezpiecznikiem.
    Płytki sobie zamówiłeś czy będziesz odsprzedawał?

  3. #3
    Opis jest Ok.
    Detekcja jest za przekaźnikiem żeby ograniczyć Ew lądowanie napięcia w stronę układu.

    Płytki zamawiałem u chińczyków w pcbway.com

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Ewentualnie opis można zrobić na 'speaker' i każdy sobie zadecyduje czy chce mieć detekcję przed czy za przekaźnikiem. Wystarczy tylko kabelki odwrócić.

  4. #4
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,708
    Cytat Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
    Opis jest Ok.
    Detekcja jest za przekaźnikiem żeby ograniczyć Ew lądowanie napięcia w stronę układu.

    Płytki zamawiałem u chińczyków w pcbway.com

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Ewentualnie opis można zrobić na 'speaker' i każdy sobie zadecyduje czy chce mieć detekcję przed czy za przekaźnikiem. Wystarczy tylko kabelki odwrócić.
    Teraz rozumiem, myślałem że wkradł się błąd. Dzięki

  5. #5
    Tą logikę już zostawiam użytkownikowi. Podłączając wyjście wzmacniacza pod spk_out i zakładając ze dc jest na wyjściu jest od razu po włączeniu wzmacniacza, układ nie podłączy głośników. Z kolei podłączając pod spk_in wyjście wzmacniacza układ na moment podepnie głośniki poczym je od razu rozłączy(po zadziałaniu detekcji)

  6. #6
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,708
    Pojawia się pytanie jaki jest czas detekcji?

  7. #7
    Sama pętla w AVR jest ultra szybka, wiadomo.
    Czas detekcji zależy od napięcia, które wystąpi na stykach. Można ew. dobierać kondensator dla swych potrzeb.

  8. #8
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    Opis w sumie jest źle. Adzik94 ma rację. Powinno być na odwrót. Przepraszam za błąd.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  9. #9
    e Tazik, spoko jest. Widziałem to na etapie projektowania i olałem.
    Fakt, przed przekaźnikem szybciej to zadziała jeśli AMP startuje już z DC na wyjsciu (zwalony od początku?), prędzej myślę że do awarii dochodzi w runtime tak więc...
    Opis tak jak pisałem, mozna zrobić na SPK i tyle, ktoś sobie poprawi w razie czego.

    Pierdoła.

  10. #10
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,708
    Diabeł tkwi w szczegółach

  11. #11
    Projektant
    Dołączył
    04.10.2012
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    1,542
    Cytat Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
    Fakt, przed przekaźnikem szybciej to zadziała jeśli AMP startuje już z DC na wyjsciu (zwalony od początku?),
    Cytat Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
    Jedynie odłączenie układu z prądu i włączenie ponowne przywróci działanie (tak dla bezpieczeństwa)
    No to tak:
    1. przecież każdy wzmak przy starcie ma jakiś czas nieustalony. Po to jest opóźnione włączanie. Jeśli do odblokowania zabezpieczenia trzeba wyłączyć z prądu, to bryndza.
    2. No i jeszcze kwestia np. iampa na lampach, jemu DC do akceptowalnej wartości spada przez jakieś 30sek.

    Może jednak lekko skorygować koncepcję tak żeby jednak sam się włączał po ustaniu "problemu" czyli dc? No i żeby nie odłączał trafa, bo inaczej cały wzmacniacz się w życiu nie włączy.

  12. #12
    Jest AVR, możliwości sporo.
    Robiłem w zasadzie dla ciebie, tak więc i koncept spersonalizowany pod siebie aczkolwiek - jest to myśl

  13. #13
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,708
    Skoro jest przekaźnik do załączania trafka, można dołożyć jeszcze softstart.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •