Strona 1 z 21 12345611 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 412

Wątek: Kilka bardzo prostych wzmacniaczy, zasilaczy - lutowanie na ekranie :D

  1. #1
    Konstruktor
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Spytkowice/Ireland/Krakow
    Posty
    2,480

    Kilka bardzo prostych wzmacniaczy, zasilaczy - lutowanie na ekranie :D

    Siema

    Przenosze dyskusje w nowy temat. Postanowilem ze zrobie kilka malutkich bardzo prostych projekcikow. Jezeli jakis uklad jest prosty wcale nie jest powiedziane ze musi byc kiepski. Przy odrobinie checi mozna zrobic prosty, dobrze grajacy sprzet. Duzy wplyw na efekt koncowy bedzie miala solidnosc wykonania wszelkich polaczen (albo eliminacje zbedych polaczen), lacznie z solidnym polutowaniem calosci. Dla przykladu stosowalem dwupinowe zlacza sygnalowe, ktore jak sie okazalo potrafily miec nawet kilkanascie omow, po podlutowaniu przewodu masy sygnalowej do plytki moje klopoty sie skonczyly.

    No to jedziemy z pierwszym: SR Amplifier (simple retro amplifier). Zlozony z zaledwie trzech tranzystorkow front wzmacniacza steruje potrojnym wtornikiem emiterowym (potezne wzmocnienie pradowe), ktory swietnie buforuje sam stopien napieciowy (zabootstrapowany). Kompensacja trzyma wzmacniacz w ryzach i zapewnia spory zapas wzmocnienia i fazy, takze wybuchac nie bedzie. Wzmacniacze tego typu byly i sa budowane od dawna, nawet do dzisiaj mozna spotkac tego typu rozwiazanie w wielu amplitunerach. Odpowiednie dobranie punktow pracy i rozplywu pradow pozwolilo wycisnac calkiem ciekawy rezultat koncowy. Uklad ''generuje'' parzyste harmoniczne, czyli cos co niedzwiedzie lubia najbardziej

    Troche plikow ponizej:



    marcin polutowal pierwszy egzemplarz, jak sie okazalo trzeba skorygowac kompensacje temperaturowa, w tym celu mozna troche poeksperymentowac z doborem tranzystora czujnikujacego (np BC546 oraz 2N5551 maja mniejsze tempco niz MPSA42). Nalezy tez tutaj nadmienic ze po zamotnowaniu plytek w gotowym urzadzeniu chlodzenie predriverow moze sie znaczaco zmienic i moze sie okazac ze przekompensowana wersja z MPSA42 zda egzamin (w razie czego wystarczy wkleic mi kilka pomiarkow i powiem co robic).
    Jak polutuje pierwsze plytki (wlasnie na nie czekam) i nic nie bedzie wybuchac to zamieszcze gerbery.

    Teraz mecze sie z kolejnym ukladzikiem wykonanym praktycznie w calosci w SMD.

    Pozdr

    EDIT:
    Do kolekcji dolaczyl tez jakis czas temu prosty zasilacz, ktory tez przerobilem na na SMD bo duzo latwiej sie lutuje.
    Załączone pliki Załączone pliki
    Ostatnio edytowane przez borys ; 11.02.2018 o 18:34
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

  2. #2
    Użytkownik
    Dołączył
    07.01.2018
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    66
    Borys zapomniałeś jeszcze o wersji ef2 sr ampifiera. Ja wlasnie czekam na płytki we wtorek powinny dotrzeć. Polutuje i opisze jak to cacko gra .
    P.S. Juz sie nie mogę doczekać tej wersji smd z układem przeciwsobnym. Wydaje mi sie, ze powinna być to ciekawa propozycja.

  3. #3
    Użytkownik
    Dołączył
    06.09.2015
    Skąd
    Barcin
    Posty
    234
    Borys załączysz pliki Mini PSU w SMD ?

  4. #4
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,246
    Co do smd...ja wolę tht .

    Ja tam czekam na ten wzmacniacz SE .

  5. #5
    Konstruktor
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Spytkowice/Ireland/Krakow
    Posty
    2,480
    Cytat Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
    Co do smd...ja wolę tht .

    Ja tam czekam na ten wzmacniacz SE .
    Ja tez czekam az Holgin narysuje PCB. Ja moge dopiero za miesiac narysowac bo narazie nie mam czasu. W tht wkurza mnie ucinanie tych dziudzikow + obracanie PCB, SMD leci sie bardzo szybko.
    PS
    W tme sa rezy thin film laserowo trimowane, powinny byc z 100x lepsze niz te zwykle tanioszki.
    Ostatnio edytowane przez borys ; 11.02.2018 o 19:24
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

  6. #6
    Użytkownik
    Dołączył
    07.01.2018
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    66
    Z smd jest tak, ze jak raz spróbujesz to pózniej nie chcesz wracać do tht

  7. #7
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,246
    Ja próbowałem już SMD .

  8. #8
    Konstruktor
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Spytkowice/Ireland/Krakow
    Posty
    2,480
    BIG Roman
    Jasne ze zamieszcze psu w smd, tylko niestety nie lutowalem prototypu, czekam na PCB jak przyjda, polutuje i jak nic nie j..bnie to wklejam gerbery
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

  9. #9
    Użytkownik
    Dołączył
    10.04.2014
    Skąd
    kanada
    Posty
    240
    Borys, przypomina mi to wzm Diory z serii mini z lat 80. Posiadanie wtedy takiego sprzetu z Altusami wtedy to... - jak w Niebie bylo. Wcale nie mowie ze to zly wzm, wszystko zalezy od konstruktora. Jak przestawia sie pasmo i znieksztalcenia gdy podlaczysz do niego rzeczywiste obciazenie w postaci glosnika. Pytal bo robilem pomiary pasma kilku wzm, AV receiverow i czasem mialem ciekawe doswiadczenia, szczegolnie z jednym AVR JVC ktory 'robil' kilku decybelowa dziure w basie, tam gdzie glosnik niskotonowy mial rezonans. Dopiero pociagniecie pradu spoczynkowego do 35-40mA wyrownalo ch-te przenoszenia. Po tym przypadku gdy sobie Spice'uje wzm, czy to DIY, czy fabryczne jako obciazenie podaje symulowany glosnik - ch-ka czasem jest prosta jak strzala, nieraz miesci sie w 1dB w pasmie pracy glosnikow i nawet sie czasem powtarza sie to w realnej konstrukcji.

    Sent from my XT1032 using Tapatalk

  10. #10
    Konstruktor
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Spytkowice/Ireland/Krakow
    Posty
    2,480
    Pawel L
    Musze zbudowac sobie takie sztuczne obciazenie z cewek rezow i kondow zeby mnie uszy nie bolaly.

    A tymczasem plytki wpadly wiec powoli zamawiam czesci i biore sie za lutowanko.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

  11. #11
    Użytkownik Awatar marcin55246
    Dołączył
    28.09.2014
    Skąd
    53.832778, 18.954408
    Posty
    306
    Zajefajnie wygląda

  12. #12
    Konstruktor
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Spytkowice/Ireland/Krakow
    Posty
    2,480
    marcin
    Dawaj adres na PW, jutro ci wysle plytki.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

  13. #13
    Użytkownik
    Dołączył
    10.04.2014
    Skąd
    kanada
    Posty
    240
    Kuzwa ladne plytki 👍

    Sent from my XT1032 using Tapatalk

  14. #14
    Konstruktor
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Spytkowice/Ireland/Krakow
    Posty
    2,480
    3 etapowe lutowanie SMD, dojdzie jeszcze etap nr 4 czyli mycie ale brakuje mi kilku elementow. Bardzo latwo i bardzo szybko sie lutuje.

    Stage1


    Stage2


    Stage3
    Ostatnio edytowane przez borys ; 13.02.2018 o 08:19
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

  15. #15
    Zaawansowany
    Dołączył
    08.02.2008
    Skąd
    z sieci na podkarpaciu :)
    Posty
    643
    z ciekawości jakiego używasz topnika ? - ja uzywałem RF800 kiedyś ale nie wiem czy nie wygodniejsze jest coś bardziej "gęste" ?

  16. #16
    Użytkownik
    Dołączył
    07.01.2018
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    66
    Borys po co się tak męczysz z kilku etapowym lutowaniem Ja walę od razu tzn najpierw topnik w żelu na to układam elementy. Następnie łapię pęsetą i lutuję z jednej strony, następnie druga strona i gotowe. Idzie szybciutko


    RF800 to badziew. Użyj czegoś w żelu to zobaczysz jak łatwo się lutuje
    Ostatnio edytowane przez lemosek ; 13.02.2018 o 10:10

  17. #17
    Konstruktor
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Spytkowice/Ireland/Krakow
    Posty
    2,480
    Z topnikow polecam Future revork gelly z warton metals, troche drogawy ale najlepszy topnik jakiego uzywalem.

    lemosek
    Bardzo latwo mi sie lutuje 3 etapowo, pierwszy i drugi etap to tylko oblatywanie lutownica.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

  18. #18
    Użytkownik
    Dołączył
    07.01.2018
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    66
    W sumie to kwestia przyzwyczajenia. Ja osobiście wypracowałem sobie taką technikę.
    Co do topników to ja używam KESTER TSF-6592 i do tego cyna też KESTERA i mogę z czystym sumieniem polecić

  19. #19
    Znawca Awatar scythe1123
    Dołączył
    21.08.2009
    Skąd
    Trójmiasto
    Posty
    1,476
    Borys masz jakąś stronkę gdzie udostępniasz projekty?

  20. #20

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •