Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 60 z 73

Wątek: MasterJIG - Speaker Workshop

  1. #41
    Moderator Globalny Awatar marian
    Dołączył
    06.01.2007
    Skąd
    Bydgoszcz
    Posty
    5,979
    Nie na temat...
    Cytat Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    Po dwugodzinnej rozmowie telefonicznej z Irkiem doszliśmy do kilku ciekawych wniosków i będziemy robić forumowego JIGa do Arty
    Mam nadzieję że przez to nie będzie "kwasów" na forum?
    No wiecie, "konflikt inżynierów"


  2. #42
    Chyba już kapkę mleka się rozlało.

  3. #43
    Cytat Zamieszczone przez sylvester Zobacz posta
    Jeżeli chodzi o kartę do pomiarów to nawet mam zaprojektowana PCB do PCM2906, tylko się narazie wytrzymałem bo to trochę finansowo wątpliwe wydało mi się przedsięwzięcie. Nie widziałem za bardzo zalet, poza tym że będzie to małe, zmieści się w obudowie JIGa i będzie można JIG do USB od razu podłączać, eliminując jedno pudełko.
    Glowna zaleta karty muzycznej w jig-u to koniec klopotow z ustawianiem poziomow. Moznaby wyskalowac volume (przelacznik kilkupozycyjny) od razu w wartosciach mocy i to bez koniecznosci kalibrowania. Pewna zagadna bylyby drivery, najlepiej jakby ich nie bylo i karta miala stale nastawy miksera. Jak juz bedzie mikser to tutorial bedzie pokazywal jak go ustawic, kazdy by ustawial tak samo bo mialby taka sama karte.

    Niestety cenowo nie jest to tanie, tanie sa scalaki usb-analog stereo out. Ale te z wejsciem ADC setreo 16bit to juz i klopot z zakupem i nie zlotowka tylko kilkanascie zlotych. Do tego skomplikowanie projektu i male zainteresowanie..

    Moj UniJig z wejsciem XLR powstal dawno temu w prototypie bylo wiele poprawek i juz nie mialem sily na projekt kolejnego pcb wiec lezy od lat. Od razu powstal pomysl aby wykonac wersje PRO z nastawieniami na przelacznikach wyskalowanych w decybelach. I po latach wreszcie ktos zapragnal miec cos takiego (Luszti) Wiec pewnie zmeczymy ten projekt I pewnie w ilosci sztuk raz
    Ostatnio edytowane przez irek ; 07.06.2018 o 22:12

  4. #44
    Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    lowna zaleta karty muzycznej w jig-u to koniec klopotow z ustawianiem poziomow.
    Nigdy nie zmieniam ustawien miksera. To same ustawienie uzywam do pomiaru czestotliwosci i impedancji. Nie widze tu zadnych, praktycznych problemow.

  5. #45
    Cytat Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    A może by tak wspólnymi siłami spróbować narysować fajnego JIGa? Zmiksować pomysły borysa i Irka i zrobić naprawdę dobrą pomiarówkę?
    Witam szanownych inżynierów! Z Borysem jestem w stałym kontakcie od kilku miesięcy. Mam od kolegi najnowszego JIGa do Arty (nadal w pudełku po butach . Proponowałem też aby wydumał coś zintegrowanego z przetwornikiem DA. Marzy mi się zintegrowany Jig, wzmacniacz i interfejs pomiarowy. Dla mnie ograniczeniem jest Focusrite 96kHz bo chciałbym zobaczyć jak wygląda 3h np dla 15kHz. Jak już rozważacie DAC to koniecznie 24bit i 192kHz o ekstremalnie niskich THD tak samo jak w pełni zbalansowany wzmacniacz małej mocy. Wykorzystacie przecież interfejs do pomiarów wzmacniaczy które ciągle strugacie. Robienie jakiejś protezy na kostce 16bit mija się z celem. Zdaję sobie sprawę, że trzeba by zrobić kilka prototypów zanim ostateczna wersja byłaby zatwierdzona. Sądzę, że 10 chętnych osób by się znalazło. Jestem oczywiście zainteresowany na taką zabawkę jeśli uda się zmieścić w budżecie do 1000zł. Jest tu kilku zdolnych elektroników, połączcie siły i za rok powstanie Master Jig Arta Borys wie, że prawie kupiłem MOTU 624. Jednak wybralem czysty DAC od RME. Da się zbliżyć do parametrów MOTU na Sabre?
    http://motu.com/products/avb/624/specs.html
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

  6. #46
    Zaawansowany
    Dołączył
    25.11.2014
    Skąd
    Rzeszów
    Posty
    522
    Chyba opcja bardziej realna bez "szaleństw", to mógł by być w miarę prosty i sensowny pod względem ceny jig, z wbudowanym AD/DA, na czymś dostępnym i tanim.
    Oraz jig dla wymagających z wyjściami XLR, wtedy każdy kto będzie chciał lecieć po 24bitach przy maksymalnym próbkowaniu, podłączy sobie jig pod swój flagowy interfejs i jazda.

    Nadmierne komplikowanie projektu, dla 10 użytkowników, może być strzałem w kolano, bo znowu powstanie projekt który poza nimi nikogo nie zainteresuje, bo nikt nie będzie chciał*wydawać tysiąca, na skrzynkę którą użyje kilkanaście razy w życiu.
    Jak to poleci w tą stronę, to zaraz będziemy mieli 4 warstwowe PCB, z generatorami crysteka (.3lite będzie jeszcze musiał się dołączyć ), pewnie w BGA, a całość będzie bardziej ciekawostką niż narzędziem.
    Ostatnio edytowane przez Marcin V ; 08.06.2018 o 15:15

  7. #47
    Projektant
    Dołączył
    04.10.2012
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    1,619
    Za to Clio do spółki z tectronixem puścicie z torbami

  8. #48
    Akurat przetwornik 24 bitowy w Arcie jest bardo wskazany. Mnie interesuje taki "wypas" dlatego napisałem. Co do JIG dla zaczynających przygodę z pomiarami to przecież używany interfejs audio kupi się za 200zł i będzie już 24 bit z zasilaniem mikrofonu. JIG do Arty polutuje na pająka. Wzmacniacz każdy ma i już można się uczyć. Wg mnie więcej osób byłoby zainteresowanych takim full systemem. Po co koledzy maja tracić czas na coś co będzie droższe od gotowych konstrukcji? Przy takim ambitnym projekcie mieliby przynajmniej satysfakcję - niech tu się specjaliści wypowiedzą. Przecież mogliby to na ebay sprzedawać i zarobić parę złotych na piwo. Ja też jestem gotów zapłacić chłopakom za ich pracę.
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

  9. #49
    Moderator Globalny
    Dołączył
    28.12.2008
    Skąd
    Łódź
    Posty
    3,920
    Informacja
    Dla wszystkich zainteresowanych, aby nie śmiecić borysowi w wątku o jego urządzeniu:
    https://ssl.diyaudio.pl/showthread.p...umowy-ARTA-JIG
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

  10. #50
    Cytat Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Nigdy nie zmieniam ustawien miksera. To same ustawienie uzywam do pomiaru czestotliwosci i impedancji. Nie widze tu zadnych, praktycznych problemow.
    Nikt nie zmienia, bo tak dziala kompromisowy system pomiarowy. Jednak dla duzej dokladnosci pomiaru impedancji trzeba uzyc duzych amplitud napiec wejsciowych a dla dobrej czulosci mikrofonu w pomiarach niskich amplitud.

    Wlasnie dlatego ART-a przy pomiarze impedancji zaleca dzielnik napeicia ktory podnosci napiecie na glosniku, redykujac tym samym szum otoczenia (glosnik jest mikrofonem) jak i sam szum wzmacniacza.

    A jesli chodzi o dokladnosc to wymagana jest rzedu 0,1oma w zakresie 0-100om a to jest 0,1% A to bardzo duza dokladnosc!
    Przy wartosciach kilkunastu om czy kilkudziesieciu blad 0,5 czy nawet 1om nie stanowi problemu ale przy 4-8omach to juz dyskwalifikacja.

    Zaprojektowanie zwrotnicy z minimum impedancji ponizej dopuszczalnej wartosci zdaza sie kazdemu. Najgorsze jest tojak nie ma czym tego dokladnie zmierzyc albo sie komus nie chce. To juz przerabialismy na forum.

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
    Akurat przetwornik 24 bitowy w Arcie jest bardo wskazany. Mnie interesuje taki "wypas" dlatego napisałem.
    A niby do czego?? Do pomiarow impedancji i akustycznych 16bitow wystarczy 24bity mijaja sie z celem, szumy mikrofonu i glosnika sa przewazajace.

    24 bitowiec potrzebny jest tylko do elektrycznych pomiarow znieksztalcen. Ja mam EMU0404 z z zewnetrznym generatorem, THD=0,00025%

    Na elektrodzie jeden kolega tworzy od dawna taki wypasiony system ktory ma byc lepszy od ONE audio precision ktory jest juz dosc stary. Wg mnie to bezsensowna robota.

  11. #51
    Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    A niby do czego?? Do pomiarow impedancji i akustycznych 16bitow wystarczy 24bity mijaja sie z celem, szumy mikrofonu i glosnika sa przewazajace.
    Do pomiarów głośników jak najbardziej ale chciałbym w końcu zbudować bazę danych przetworników z pomiarami THD z minimalnym błędem. Mój interfejs (Focusrite Scarlet 2i2 v1) niby dobry ale dla próbkowania 96kHz jak widać poniżej już wymięka i wzmacniaczy prawidłowo nim nie zmierzę a miałem już zajawkę dwa lata temu na takie pomiary.


    Końcówkę mocy mam o THD < 0,01% ale ten wielki grzmot jest niemobilny , pomiar dla 10W, rezystor 4,7ohm:


    Teraz mam dobry dostęp do wielu audiofilskich klocków i chciałbym sprawdzić, zobaczyć czy potwierdzają się achy i ochy audiświrów.
    W tej chwili alternatywą dla Audio Precision może być RMA ADI 2 Pro.
    Przy okazji forum z pomiarami pewnego Amerykanina. Robi świetną robotę i pokazuje co potrafią chińskie DACki z Alli:
    https://audiosciencereview.com/forum...di-2-dac.2682/

    Dlatego zainteresowała mnie ta dyskusja. Chciałem wykorzystać Waszą wiedzę i doświadczenie aby mieć mobilny system pomiarowy wysokiej kasy nie wydając 2000$ no ale widzę, że nic z tego nie będzie
    Ostatnio edytowane przez KonradRak ; 10.06.2018 o 11:36
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

  12. #52
    Zaawansowany
    Dołączył
    25.11.2014
    Skąd
    Rzeszów
    Posty
    522
    Fajny temat z tym porównaniem RME, ale trochę poza granicami rozsądku, jak dla tego projektu.

    Sprawdzałeś może silniejsze interfejsy? Bo jak by nie było scarlett to entry level home recordingu.

  13. #53
    Tylko budżetówki zasilane z USB: Scarlet 2i2 v1 i v2 oraz Yamaha Steinberg UR2 v1. Prawie kupiłem też MOTU 624. Kosztował połowę RME Adi 2 Pro. Jednak brakuje profesjonalnego testu tego interfejsu. Znalazłem coś takiego:
    https://www.soundandrecording.de/equ...eiten-im-test/
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

  14. #54
    Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Nikt nie zmienia, bo tak dziala kompromisowy system pomiarowy. Jednak dla duzej dokladnosci pomiaru impedancji trzeba uzyc duzych amplitud napiec wejsciowych a dla dobrej czulosci mikrofonu w pomiarach niskich amplitud.

    Wlasnie dlatego ART-a przy pomiarze impedancji zaleca dzielnik napeicia ktory podnosci napiecie na glosniku, redykujac tym samym szum otoczenia (glosnik jest mikrofonem) jak i sam szum wzmacniacza.
    Uzywam typowego jiga Arta z zew wzmacniaczem. Wyjscie na maks, wejscie na minimum. I tych ustawien w nie zmieniam, bo nie widze takiej potrzeby, a poza tym musilalbym kalibrowac za kazdym razem system pod pomiar czestotliwosci.


    Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    A jesli chodzi o dokladnosc to wymagana jest rzedu 0,1oma w zakresie 0-100om a to jest 0,1% A to bardzo duza dokladnosc!
    Przy wartosciach kilkunastu om czy kilkudziesieciu blad 0,5 czy nawet 1om nie stanowi problemu ale przy 4-8omach to juz dyskwalifikacja.
    Dokladnosc 0,1 ohma, to ja mam bez kalibracji przewodow. Mimo czesc przewodow pomiarowych mam wlutowanych bezposrednio, bez dodatkowych konektorow. Wlasciwie moglbym mierzyc bez kalibracji rezystancji przewodow, a i tak mialbym duza dokladnosc. Co do pomiaru czestotliwosci, to nie raz dostawalem pytania, skad mam tak duzy odstep sygnalu od szumu. Zeby bylo smieszniej, wzmocnienie preampa mikrofonowego mam ustawione na minimum.

    Dlatego nigdy nie zmieniam ustawien miksera, bo zupelnie nie ma takiej potrzeby. Pomiary sa dokladne.

  15. #55
    Cytat Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    ..Dlatego nigdy nie zmieniam ustawien miksera, bo zupelnie nie ma takiej potrzeby. Pomiary sa dokladne.
    Wszystko fajnie ale nie jestes dowodem na to, ze wszyscy tak maja Ja te nie mam problemow z pomiarami Wystarczy popatrzec na zamieszczane na forum wykresy a raczej gory skaliste. Malo kto potrafi wyskalowac wykres, zeby cokolwiek bylo widac. Sprzet + wiedza = efekt.
    Ustawienie output na maksa i dopasowanie input w okolicy minimum aby w pelni wysterowac wejscie daje duzy sygnal do pomairu impedanacji. Jednak nei tak duzy jakby dac wzmacniacz z dzielnikiem rezystancyjnym. Druga sprawa to ustawienie niskiej czulosci wejscia powoduje, ze musisz mierzyc na duzych mocach albo duzych wzmocnieniach preampu mikrofonowego. Lepiej na duzych mocach, tylko trzeba uwazac na wysokotownowki, dlatego SW zaleca wlaczenie filtru na wysokich (preemfaza) i zmniejszenie ilosci probe (szybszy pomiar). SW bezsensownie generuje dlugie sygnaly jak i tak obrabia tylko kilka milisekund ustawionych bramkowaniem. Arta jest troche sensowniejsza, to tak jakby ustawione pod potrzeby SW.

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
    Do pomiarów głośników jak najbardziej ale chciałbym w końcu zbudować bazę danych przetworników z pomiarami THD z minimalnym błędem. Mój interfejs (Focusrite Scarlet 2i2 v1) niby dobry ale dla próbkowania 96kHz jak widać poniżej już wymięka i wzmacniaczy prawidłowo nim nie zmierzę a miałem już zajawkę dwa lata temu na takie pomiary.
    Nie widze zadnych problemow z tym interfejsem??

    Przy 1khz jestes przy granicy mozliwosci pomiarowych ktora wynosi 0,0001% nic nie mierzy znieksztalcen ponizej tego poziomu.
    A >1khz to po pierwsze nie ma co mierzyc a po drugie trzeba zbadac czy to znieksztalcenia ADC czy DAC a moze sie podzielily?
    Kolejna sprawa to petla mas, nie da sie zmierzyc wzmacniacza jesli karta muzyczna ma wejscie i wyjscie na tej samej masie. Profesjonalne maja lepiej, bo maja wejscie symetryczne wiec ujemne laczy sie z masa wyjsciowa na na dodatnie daje dzielnik. Bardzo wazny jest dobor tego dzielnika, musi byc niskoomowy. Duza rezystancja = duszy szum i duze THD.
    Nic nie napisales o poziomie sygnalu? Czesto karty przy pomiarach na -3 do 0dB wprowadzaja duze znieksztalcenia ale nieco nawet tanie nizej schodza do tysiecznych zcesci procenta co juz amatorom umozliwia wykonanie sensownych pomiarow THD.

    A mi sie marzy cos co mierzy chocby przy 1khz ale w skali mocy wyjsciowej, bo to jest wazny wykres a zaden program nie ma tej mozlwiosci. THD w funkcji czestotliwosci sa mniej istotne.

    No i po co mierzyc THD? Przeciez ich wartosc o niczym nie swiadczy. Ciekawe pomiary THD to sa pomiary w roznych temperaturach oraz czasowe czyli jak sie zmienia THD w czasie po zalaczeniu obciazenia. Wszystko zalezy od pardu spoczynkowego a ten zalezy od temperatury ktora to zalezy od wysterowania i czasu wysterowania, pisac dalej

    Aaaa no wlasnie. A po co Jig do pomiarow THD?? Owszem potrzebny jest dzielnik napiecia i sztuczne obciazenie wiec co to ma z jigiem do glosnikow wspolnego?
    Ostatnio edytowane przez irek ; 12.06.2018 o 20:36

  16. #56
    Użytkownik
    Dołączył
    11.09.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    172
    Cytat Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    - na dziś sam JIG ma być w pełni analogowy, to wynika z faktu, że ma być urządzeniem jak najbardziej przystępnym dla przysłowiowego Kowalskiego, choć być może w przyszłości zrodzi się z tego projekt z dedykowaną cyfrówką,
    Dotyczy to także opcjonalnie wbudowanej karty AD/DA?

    Cytat Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
    Mój interfejs (Focusrite Scarlet 2i2 v1) niby dobry ale dla próbkowania 96kHz jak widać poniżej już wymięka i wzmacniaczy prawidłowo nim nie zmierzę a miałem już zajawkę dwa lata temu na takie pomiary.
    Będę próbował z CS4272, jak to borys mówi, wariatów nie brakuje... Sam ten CODEC ma THD+N: typ -100dB (0.001%), max. -94dB (0.002%), dla wejścia i wyjścia, więc lepiej niż Focusrite Scarlet 2i2 raczej nie będzie.

    Dobra, znalazłem gdzieś na necie, że ten Focusrite jest oparty właśnie o CS4272. Z jakichś powodów całe urządzenie ma ograniczone próbkowanie do 96 kHz, podczas gdy CODEC obsługuje do 192 kHz.

    Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Pewna zagadna bylyby drivery, najlepiej jakby ich nie bylo i karta miala stale nastawy miksera. Jak juz bedzie mikser to tutorial bedzie pokazywal jak go ustawic, kazdy by ustawial tak samo bo mialby taka sama karte.

    Niestety cenowo nie jest to tanie, tanie sa scalaki usb-analog stereo out. Ale te z wejsciem ADC setreo 16bit to juz i klopot z zakupem i nie zlotowka tylko kilkanascie zlotych. Do tego skomplikowanie projektu i male zainteresowanie..
    Jedna opcja to PCM2906, fs max = 48 kHz,
    ADC: THD+N = 0.01%, SNR = 89 dB, Dynamic Range = 89 dB
    DAC: THD+N = 0.005%, SNR = 96 dB, Dynamic Range = 93 dB

    Bez sterownika powinien działać na wszystkim i z ARTA raczej będzie współpracować dobrze.

    Druga to XMOS (XU(F)-208) + CS4272, koszt trochę wyższy. Gdyby z 2,3 osoby były chętne na PCB to mógłbym całość ogarnąć na niewielkiej płytce 4-warstwej, jeżeli prototyp będzie działał sensownie. Sam XMOS (konwerter USB-I2S) na 2-warstwowej to raczej słabo wychodzi. CS4272 ma wejścia i wyjścia różnicowe. Aby uzyskać lepsze parametry to już chyba trzeba by szukać osobno DAC i ADC, komplikuje się zbytnio i zdecydowanie trzeba mieć więcej doświadczenia niż ja, żeby układ o tak wyśrubowanych parametrach wykonać. Chyba już lepiej poszukać gotowego interfejsu.
    Ze sterownikiem trochę jest problem na Win poza 10, trzeba by się na starszych Windowsach ograniczyć do 16-bit, 96 kHz.

  17. #57
    Się temat rozwinął. Karta dla 15kHz ma już 0,01%, do tego duże zniekształcenia wzmacniacza i pomiary THD np. wstęgi będą zakłamane. Wiadomo, że do zwrotnic i analizy przetworników nie potrzebuję takiej dokładności. Po prostu chciałem mieć coś lepszego. JIG z przetwornikiem DAC i wzmacniaczem to był taki pomysł żeby mieć jedno pudełeczko i laptopa. To co mam aktualnie czyli Arta JIG Borysa ze wzmacniaczem wystarcza mi do wszystkiego oprócz pomiarów THD bo ta kostka LM1875 zbytnio szumi.
    Potwierdza się to co już usłyszałem od Piotrka. Lepiej to budować na oddzielnym, fabrycznym interfejsie i akurat nowa wersja Focusrite v2 ma już odblokowane 192kHz. Przebieg zniekształceń ma identyczny co pierwsza wersja bo miałem i mierzyłem. Za 500zł nie można narzekać.
    Irek pomiary zawsze robiłem przy -3 do -2dB. JIG do pomiarów char i THD nie jest potrzebny wręcz nieskazany no ale to jedno pudełeczko...
    Nie kombinuję już, mam dobry interfejs. Teraz dzięki Borysowi mini JIG z mini wzmacniaczem. Póki nie zjaram czegoś to nie będę szukał zmiany
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

  18. #58
    THD juz przy 10khz nie maja znaczenia, bo harmoniczne sa poza pasmem akustycznym. Posluchaj kiedys 10-15khz sinusa i prostokata i powiedz czy slyszysz roznice Prostokat ma rowno 30% thd

    LM1875 szumi? Katalogowo szumy wejscia 3uV razy minimalne wzmocnienie 10 to mamy tylko 30uV wazony bedzie jeszcze nizszy. Zaden inny wzmacniacz tego nie osiagnie, glownie ze wzgledu na duze wzmocnienia zwyklych koncowek. Zreszta przy pomiarach akustycznych to mikrofon szumi i wszystko wokol.

    Zmierz THD przy nizszym poziomie i zobacz czy sie polepszylo czy wprost przeciwnie? Zejscie za nisko spowodujue, ze znieksztalcenia znikna w trawie szumowej. Wtedy mozna napisac THD niemierzalne Nie ma to jak marketing

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez sylvester Zobacz posta
    ..PCM2906C fs max = 48 kHz,
    ADC: THD+N = 0.01%, SNR = 89 dB, Dynamic Range = 89 dB
    DAC: THD+N = 0.005%, SNR = 96 dB, Dynamic Range = 93 dB

    Bez sterownika powinien działać na wszystkim i z ARTA raczej będzie współpracować dobrze.
    Ten bylby ok, bo to ma byc do pomiaru glosnikow wiec super parametry nie sa potrzebne. Widze, jeszcze, chyba nowosc, CM118, lubie te scalaki ze wzgledu na cene

    Ale najwazniejszy byloby to, zeby mikser byl zablokowany na stale wtedy moznaby wszystko skalibrowac i wyskalowac sprzetowo.
    Tylko, ze to nadal temat o bardzo niskim stopniu zainteresowania. AVT ma juz od dawna Jig wiec po co sie meczyc?

    Luszti chce miec wypasiona wersje, taka o ktorej myslalem dawno temu i moze teraz uda sie to zrealizowac skoro wiem jak ma to wygladac.
    Choc predzej to ja poleze na plazy na urlopie

  19. #59
    Użytkownik
    Dołączył
    11.09.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    172
    Wskazówka
    Przydałoby się przenieść część postów do wątku https://ssl.diyaudio.pl/showthread.p...umowy-ARTA-JIG
    Przez pomyłkę dodałem post #56 do wątku borysa, kontynuuję tutaj żeby nie powiększać zamieszania.


    Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Ten bylby ok, bo to ma byc do pomiaru glosnikow wiec super parametry nie sa potrzebne. Widze, jeszcze, chyba nowosc, CM118, lubie te scalaki ze wzgledu na cene
    Trochę słabe pasmo ADC od dołu, już bardziej podoba mi się CM6302, cena ($6) wydaje się adekwatna do możliwości. Wciąż byłoby dużo taniej niż PCM2906C, uwzględniając zewnętrzne elementy.
    Myślę, że kartę można by zrobić jako daugther board, z czymś z CMedia na początek. Potem ewentualnie coś lepszego, każdy sobie wybierze w zależności od oczekiwań i budżetu. Zapewne dałoby się zrobić tak, żeby domyślne ustawienia poziomów, miksera po resecie urządzenia były takie same w każdej karcie.

    Tak czy inaczej będę próbował z CS4272, ten scalak wydaje się prosty w aplikacji i kosztuje tylko ok. 30 zł. Może uda się te 192k wyciągnąć.

    Tutaj przykład aplikacji CM6302: http://www.guru3d.com/articles_pages..._review,5.html

    Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    AVT ma juz od dawna Jig wiec po co sie meczyc?
    Większość ma też pewnie własnoręcznie zbudowany JIG, jednak zainteresowanie wydaje się nie być zerowe.

    Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Choc predzej to ja poleze na plazy na urlopie
    Może znajdzie się czas na jedno i drugie :P, a przy okazji byłoby co na AVS2018 pokazać...
    Ostatnio edytowane przez sylvester ; 14.06.2018 o 10:56

  20. #60
    Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Malo kto potrafi wyskalowac wykres, zeby cokolwiek bylo widac.
    To już jest jakaś plaga. Ja czasami nie wiem co tam chłopaki widza na tych pomiarach.


    Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Ustawienie output na maksa i dopasowanie input w okolicy minimum aby w pelni wysterowac wejscie daje duzy sygnal do pomairu impedanacji. Jednak nei tak duzy jakby dac wzmacniacz z dzielnikiem rezystancyjnym. Druga sprawa to ustawienie niskiej czulosci wejscia powoduje, ze musisz mierzyc na duzych mocach albo duzych wzmocnieniach preampu mikrofonowego. Lepiej na duzych mocach, tylko trzeba uwazac na wysokotownowki, dlatego SW zaleca wlaczenie filtru na wysokich (preemfaza) i zmniejszenie ilosci probe (szybszy pomiar). SW bezsensownie generuje dlugie sygnaly jak i tak obrabia tylko kilka milisekund ustawionych bramkowaniem. Arta jest troche sensowniejsza, to tak jakby ustawione pod potrzeby SW.
    Powiem Ci, ze z tego co zauwazylem, to juz sama karta dzwiekowa ma ogromny wplyw na dokladnosc pomiaru. W teorii wiekszosc ma swietne parametry, ale w praktyce bywa roznie. Kupilem Focusrite scarlet 6i6 i jak dla mnie ta karta jest słaba do pomiarów. Kupilem ja z mysla o pomiarach ale nadal uzywam Transita USB. Transit daje mi duzo wieksza doklanosc, wieksza liniowosc i czulosc, szczegolnie na dole pasma, co jak dla mnie jest krytyczne przy pomiarach parametrow TSP. Uzywam czasami Scarlet 6i6 ale do pomiarow pomieszczenia, bo ma wbudowany fantom i nie trzeba wozic gratow, szczegolnie jak mierze cos poza domem. Liniowosc tej przy pomiarze czestotliwosci jest ok. Dobrze, ze chociaz jako DAC sprawdza sie bardzo dobrze.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •