Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 32

Wątek: Końcówka Mocy na 5 x LM3886

  1. #1
    Użytkownik Awatar kulamario
    Dołączył
    21.03.2013
    Skąd
    Łódź-Irlandia
    Posty
    146

    Końcówka Mocy na 5 x LM3886

    Witam
    Jako ze w sieci ciężko znaleźć układ na 5xLM3886 na jednym PCB a dodam ze mi się nie udało to po prostu zrobiłem
    Myślę ze tego układu nie trzeba opisywać układ jest testowany gra bardzo dobrze ale radiator jest za mały i muszę go chłodzić powietrzem po dodaniu odpowiedniej wielkości radiatora będzie ok
    5xLM3886.rar
    Ostatnio edytowane przez kulamario ; 09.05.2018 o 23:40

  2. #2
    Użytkownik Awatar kulamario
    Dołączył
    21.03.2013
    Skąd
    Łódź-Irlandia
    Posty
    146
    A tak układ wygląda niestety już nie mogę dodać fotek do pierwszego postu bo nie można już go edytować
    Ostatnio edytowane przez kulamario ; 10.05.2018 o 15:26

  3. #3
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,863
    Co tworzysz?

  4. #4
    Użytkownik Awatar kulamario
    Dołączył
    21.03.2013
    Skąd
    Łódź-Irlandia
    Posty
    146
    5.1 do kompa powiedzmy

  5. #5
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,863
    A ten kanał 0.1 na czym?

  6. #6
    Użytkownik Awatar kulamario
    Dołączył
    21.03.2013
    Skąd
    Łódź-Irlandia
    Posty
    146
    pracuje nad mostkiem LM3886 bo TDA nie podoba mi się jak gra

  7. #7
    Użytkownik
    Dołączył
    10.04.2014
    Skąd
    kanada
    Posty
    244
    Taki 'malutki' radiator i jeszcze zamaly? Miedziany czy alu? Jak go postawisz pionowo dalej sie mocno grzeje. Ile woltow na zasilaniu?

    Sent from my XT1032 using Tapatalk

  8. #8
    Użytkownik
    Dołączył
    10.04.2014
    Skąd
    kanada
    Posty
    244
    https://www.neurochrome.com/taming-t...ip-amplifier/#

    Sent from my XT1032 using Tapatalk

  9. #9
    Użytkownik
    Dołączył
    10.04.2014
    Skąd
    kanada
    Posty
    244
    Moze cos oscyluje i dlatego sie grzeje, tylko przypuszczenia. Wielu ludzi pisze ze ciezko im jest zrobic naprawde dobre plytki do 3886 z tego powodu.
    http://www.diyaudio.com/forums/chip-...886-kit-9.html
    Kiedys myslalem by kupic kit z Chin ale po przeczytaniu kilku postow to mi sie odechcialo.


    Sent from my XT1032 using Tapatalk

  10. #10
    Użytkownik Awatar kulamario
    Dołączył
    21.03.2013
    Skąd
    Łódź-Irlandia
    Posty
    146
    mam z Ebay taki kit i jest ok

    no grzeje się jak się go sprawdza tak konkretnie na max na rezystorach
    bo jak słuchasz muzyki tak normalnie to jest ok nie osiągniesz takich temperatur na tych głośnikach jak na rezystorach
    Ostatnio edytowane przez kulamario ; 11.05.2018 o 00:21

  11. #11
    Użytkownik
    Dołączył
    10.04.2014
    Skąd
    kanada
    Posty
    244
    Ah, ma rezystorach to ma prawo sie gotowac. Mam Denona AV receiver ktorego uzywam do aktywnego systemu i wysokie niewiele co ciagna mocy, za to regulatory traca ponad 80W i stad moj problem goracym radiatorem ktory jest podobnych rozmiarow jak ten ktory uzywasz. Wczesniej ktos skopcilil dwa kanaly w nim i jak wiekszosc japonczykow bardzo sie grzal pracujac w kinie domowym, nawet transformator z napisem Denon Audio po kilku godzinach pracy jest bardzo goracy i wedlug mnie jest to prawdopodobnie zwykla sieczka Bando jak w kazdym innym japonczyku, a nie super duper Denon. Moze zmostokowane 3886 dal bys na bass a zwykle na wysokie, to juz by byl niczego sobie wzmak.

    Sent from my XT1032 using Tapatalk

  12. #12
    Użytkownik Awatar kulamario
    Dołączył
    21.03.2013
    Skąd
    Łódź-Irlandia
    Posty
    146
    Moze zmostokowane 3886 dal bys na bass a zwykle na wysokie
    tak właśnie chce zrobić bo TDA mi się nie podoba jak gra ale Bass dam już na osobnym radiatorze
    Teraz jestem właśnie w trakcie testów a raczej składania układu

    A może ktoś już testował ten układ?
    Ostatnio edytowane przez kulamario ; 12.05.2018 o 05:05

  13. #13

  14. #14
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,863
    Układ równoległy.

  15. #15
    Użytkownik Awatar kulamario
    Dołączył
    21.03.2013
    Skąd
    Łódź-Irlandia
    Posty
    146
    Panowie
    Czyli co ? bo zbytnio nie rozumiem układ ze schematu nie będzie miał większej mocy?
    to znaczy to nie jest mostek?
    tylko układ równoległy -a co to jest układ równoległy ?może mi ktoś wyjaśnić proszę

  16. #16
    jak masz dwie osobne koncowki np LM3886 to kazda da Ci ok 70W/4omach. Jesli je polaczysz rownolegle co jest wymyslem szatana i prostytutki, kazda ksiazka o elektronice Ci to odradzi, to mozesz osiagnac teoretycznie 140W/2omach. Oczywiscie jak masz 2omowy glosnik. Bo jesli masz dwa 4omowe to mozesz podlaczyc je osobno do osobnych koncowek, na to samo wyjdzie.

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Mostek umozliwia Ci osiagniecie wiekszej mocy na 8omach i tylko na 8omach!

  17. #17
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,246
    Nie na temat...
    Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Jesli je polaczysz rownolegle co jest wymyslem szatana i prostytutki,

  18. #18
    Użytkownik Awatar kulamario
    Dołączył
    21.03.2013
    Skąd
    Łódź-Irlandia
    Posty
    146
    Dodaje oscylogramy 5xLM3886

    Test był robiony na :
    Transformator 2x24V 300VA
    4x22000/63V
    4R 100W


  19. #19
    Przydalyby sie pomiaru szumu/ brumu, bo przy takiej dlugiej plytce to masz dluuuuga mase sygnalowa i zasilania wiec na pewno jest buuuuuu w glosnikach

    A co pokazujesz na tych oscylogramach? Bo ja widze tylko ok 10V napiecia RMS czyli na 4oamach bidne 30W. Osiagniete przy sporym sygnale wejsciowym o wartosci 0,64V. Dla pelnej mocy czyli ok 80W/4 czyli napiecia 18-19V na wyjsciu bedziesz potrzebowal na wejsciu ponad 1V sygnalu. Przy tak niskiej czulosci raczej Ci sie nie uda wysterowac koncowek do pelnej mocy. Czulosc nie powinna byc gorsza niz 500mV zwykle miesci sie w zakresie 200-500mV.

  20. #20
    Użytkownik Awatar kulamario
    Dołączył
    21.03.2013
    Skąd
    Łódź-Irlandia
    Posty
    146
    No właśnie płytka jest dłuuuuga i sa spadki napiec szczególnie na kanale centralnym jest on oddalony najdalej od punktu zasilania koledzy z elektrody doradzili mi ze bym pocynowal grubo linie + - i GND dodałem nawet do ścieżek drucik miedziany co go wlutowałem w ścieżki teraz najlepsze pocynowane wszystko i test a tu niespodzianka na każdym kanale mam już po równo ale nadal za mało bo teraz to mam około 9V RMS na każdym kanale

    dodaje pomiary brumu najdalej i najbliżej punktu zasilania
    Ostatnio edytowane przez kulamario ; 18.05.2018 o 22:30

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •