Poka¿ wyniki od 1 do 19 z 19

W±tek: G³o¶niki bez danych TS jak zaprojektowaæ obudowê ?

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    14.05.2018
    Sk±d
    Warszawa

G³o¶niki bez danych TS jak zaprojektowaæ obudowê ?

Witam, sta³em siê posiadaczem g³o¶ników EAH c6730 F832 8 ohm 50w (fi 16cm) oraz EAH C2600 8 ohm 50w. Niestety google nic na ten temat nie mówi±. nie mogê znale¼æ ¿adnych parametrów tych g³o¶ników.
    Moje pytanie jest takie: Czy jest szansa zaprojektowaæ rozs±dne obudowy do tych g³o¶ników z bassrefleksem. Czy jedyne co mogê zrobiæ to wsadziæ je sobie w szufladê

Zrob pomiar parametrow T-S i zaprojektujesz obudowe.

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    14.05.2018
    Sk±d
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Zrob pomiar parametrow T-S i zaprojektujesz obudowe.
    Ok dziêki nawet nie pomy¶la³em ¿e mo¿na to zrobiæ samemu. Czyli zabieram siê za zrobienie JIG. Pozdrawiam.

Zrob sobie Jig do Arta i pomierzysz co trzeba.

U¿ytkownik
    Do³±czy³
    10.04.2014
    Sk±d
    kanada
    P M juz tyle napisal, ze ... Przeczytaj jego posty, wszystkiego sie dowiesz.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

U¿ytkownik
    Do³±czy³
    10.04.2014
    Sk±d
    kanada
    http://www.diyaudio.com/forums/softw...-designer.html

Mighty Mic II
    https://drive.google.com/folderview?...WxmRTYyV3pnV2s

John Conover_ Using the Panasonic WM61A as a Measurement Microphone.pdf
    https://drive.google.com/file/d/0Bxs...w?usp=drivesdk

Akkus powinien miec wkladke Panasonica

https://www.roomeqwizard.com/

Sent from my XT1032 using Tapatalk

U¿ytkownik
    Do³±czy³
    28.12.2015
    Sk±d
    wie¶ pod Warszaw±
    W³a¶ciwie to mo¿na by³oby w dziale akustyka podpi±æ taki temat z linkami, w których jest to wszystko wyja¶nione, bo takie pytania bêd± siê pojawia³y.
    Pamiêtam jak sam szuka³em informacji, te¿ mi wtedy PM pomaga³

Temat z metodami pomiaru T-S juz dawno powinien byc przypiety w dziale akustyki.

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    14.05.2018
    Sk±d
    Warszawa
    Ciekawe na ile dobre s± te wk³adki z aliexpress cena ok 10 pln

Wys³ane z mojego VTR-L29 przy u¿yciu Tapatalka

Nie musisz mierzyc parametrow T-S. Tej wielkosci glosniki wklada sie do obudow o objetosci ok 10dm3 ale mozna probowac od 5 do 15litrow. Wiesza buda to teoretycznie wiecej basu ale i wiecej miejsca zajmuje, zalezy gdzie to ma stac.

Najpierw obudowa zamknieta jak bedzie malo basu to mozesz dokrecic b-r i postroic w okolicy 50-60hz. Jak glosnik ma wysoka dobroc to b-r po prostu nie bedzie dzialal albo Ci popsuje bas zamiast poprawic.

Druga sprawa to zwrotnica i tu kupowanie sprzetu i zdobywanie wiedzy, zeby go obsluzyc i cos zaprojektowac bedzie drozsze od kolumn w sklepie

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    14.05.2018
    Sk±d
    Warszawa
    Tak masz racjê, ¿e czêsto zdobywanie wiedzy i budowanie samemu jest dro¿sze od kupna czegokolwiek, ale cz³owiek jest taki, ¿e lubi wiedzieæ i lubi zrobiæ co¶ samemu zdobywaj±c przy tym wiedzê jednocze¶nie przy tym dobrze siê bawiæ.

Slusznie, nie idz na skroty a pomiar T-S mozesz sie pobawic nawet bez jiga, uzywajac do tego paru kabli i jednego rezystora. To wlasciwie nic nie kosztuje, a widza przyda sie na przyszlosc.

Projektant
    Do³±czy³
    16.10.2011
    Sk±d
    Hajnówka
    Irek chyba siê wypali³e¶.
    Ostatnio sugerujesz wszystkim ¿eby kupili gotowce bo nie warto siê bawiæ samemu. Gotowce wyjd± taniej.
    Gdzie jest idea DIY która przy¶wieca temu forum?

DIY juz zdechlo i to jest fakt Zeby sie brac za DIY trzeba miec sporo motywacji i wlasnie to sprawdzam. Bo samo zachecanie zielonych konczy sie pozniej kupa wydanej kasy i sterta smieci elektronicznych.

A jak wam sie wydaje, ze tak nie jest to bede wam podrzucal ludzi ktorzy cos zaczeli robic ale im nie wyszlo bo cos tam sie spalilo i teraz szukaja pomocy w naprawie.

Ktos chetny im pomoc?? Ale rekami a nie klawiatura?

Propozycja mierzenia parametrow T-S to zadna zacheta to ja go zachecilem podajac gotowa wielkosc obudowy.

Chyba jestem jedynym na tym forum ktory lubi budowac kolumny ze zdobycznych glosnikow. Reszta woli skladanie haj endow.

Zeby zlozyc kolumny z gotowego projektu nie jest potrzebna zadna wiedza ale, zeby zaprojektowac kolumny/ zwrotnice trzeba miec wiele lat praktyki, sprzet pomiarowy itd.. To jest poza mozliwosciami poczatkujacego. Ale jak tacy sa to zawsze zachecam do eksperymentow. Pierwsza zwrotnica kazdego poczatkujacego to kondensator 2,2uF.
    Ostatnio edytowane przez irek ; 17.05.2018 o 22:21

Znawca
    Do³±czy³
    17.02.2011
    Sk±d
    Gdañsk
    Cytat Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Pierwsza zwrotnica kazdego poczatkujacego to kondensator 2,2uF.
    Prawda . Sam tak ³adnych parê lat temu zrobi³em . Gra³o to do niczego ale gra³o .

Po prostu sypalo wysokimi, ze hej Nie trzeba bylo rozkrecac sopranu na maksa Dlatego nastepny krok to rezystor ktora wprowadza tlumienie ale i podnosi impedancje a wiec czestotliwosc graniczna filtru. Wiec kolejny krok to dzielnik, tlumi ale i linearyzuje impedancje co poprawia dzialanie filtru

Duzo pozniej jest filtrowanie niskosredniaka. do tej pory sa firmy ktore za swoja idee konstrukcyjna stosuja zasade niskosredniaka puscic bez zadnej filtracji.

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    14.05.2018
    Sk±d
    Warszawa
    To mo¿e wyja¶niê troszkê dlaczego chce zrobiæ sam kolumny z tych g³o¶ników . Lubiê majsterkowaæ, jestem w trakcie koñczenia obudowy do wzmacniacza Grommes, hehe niestety to siê troszkê przed³u¿a z powodu posiadania 2 zajefajnych ch³opaków 2 i 4 lata , którzy do tej pory zajmowali 100% czasu wolnego, teraz ju¿ zaczynaj± dawaæ mi spokój i zaczynaj± siê interesowaæ tym co ja sobie d³ubiê w sposób ju¿ tak nie inwazyjny jak to teraz. znalaz³em komplet g³o¶ników na strychu u te¶cia i szkoda by by³o ¿eby tam siê roz³o¿y³y. W swoim audio sprzêcie mam kolumny zrobione przez kolegê proac response 2.5 i do tego chcê pod³±czyæ wy¿ej wspomnianego grommesa. A zrobienie tych ma³ych kolumn traktujê jak zabawê i jak co¶ przy czym mo¿na zdobyæ wiedzê, ale w³a¶nie nie w sposób wpakowania g³o¶ników w pude³ka po butach tylko ¿eby podeprzeæ siê wiedz± na temat pomiarów i liczenia objêto¶ci paczek, mo¿liwe ¿e nic z tego nie wyjdzie ale patrz±c na koszty nie powinno to byæ drogie, Jig ok 50 z³ mikrofon pomiarowy ok 50 - 100 z³, resztê mam . A mo¿e tym zainteresuje którego¶ z moich ma³ych jegomo¶ci puki s± jeszcze ciekawi ¶wiata.

Wiec jak chcesz koniecznie mierzyc i liczyc to zrob na poczatek pomiary parametrow T-s obu glosnikow i zamiesc je tu mowa o Fs, Qts i Vas.

Z tym, ze jesli glosniki maja wysokie Qts to zadne modele strojenia nie wchodza w gre i zostaje cokolwiek byle pudelko.
    Druga sprawa to liczenie nie gwarantuje dobrego dzwieku taki gwarantuje tylko wlozenie glosnikaow do trzech roznych objetosci i posluchania go w kazdej.
    Tak wiec praktyka jest duzo wazniejsza od teorii.

Zamiesc zdjecie glosnikow i powiedz jak twardo maja zawieszone membrany juz po tym i wielkosci magnesu mozna oszacowac parametry T-S. Pukajac w magnes mozna uslyszec czestotliwosc rezonansowa ale to juz tylko stare wygi potrafia

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    14.05.2018
    Sk±d
    Warszawa
    Miêkkie zawieszenie w wiêkszym g³o¶niku. Parametry ts jak tylko uda mi siê je zrobiæ a to chwilê mo¿e potrwaæ muszê skompletowaæ sprzêt

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •