Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 30

Wątek: Głośnik Bluetooth TPA3110D2 , CSRA64215

  1. #1
    Początkujący
    Dołączył
    04.02.2017
    Skąd
    Polska
    Posty
    31

    Głośnik Bluetooth TPA3110D2 , CSRA64215

    Głośnik w konfiguracji 2.1 , wykonany ze sklejki 10mm pomalowanej czarną farbą strukturalną. Każdy głośnik posiada osobną komorę , największą przypada na woofer. Wymiary skrzyni bez nóżek dł X wys X szer , 24x14x17cm.

    Głośniki szerokopasmowe kupione na ebay membrany z aluminium na piankowym zawieszeniu moc 10W , 8ohm.

    Woofer produkcji chińskiej znam tylko producenta Sounderlink , 4 ohm membrana z czarnego włókna , magnes ferytowy . ( bardzo masywne gumowe zawieszanie , skok membrany większy niż w DA nd104)

    Wzmacniacz 2x tpa3110D2 ( tani chiński wzmacniacz , jedyny minus to skok napięcia na kanele subwoofera przy włączaniu poza tym nie szumi i nic mu nie dolega) Wymaga silnego źródła sygnału.

    Moduł bt na układzie CSRA64215 z obsługą kodeków aptx i wbudowanym wzmacniaczem słuchawkowym TPA6132 ( chyba najtańszy i najlepszy moduł jaki można dostać na Alixpress)

    Bateria 16,8 V 3ah na brązowych 18650 HG2 od LG wraz z układem BMS

    2x membrana pasywna również z Ali podobno z beets pill.



  2. #2
    Całkiem sprytna skrzyneczka ze sporym potencjałem, jak na rozmiary.
    Przydałaby się jakaś rączka i jakieś mini narożniki ochronne, bo po jakim czasie się obskrobią.
    Myślisz, że ten kondensator elektrolityczny przy zasilaniu coś da przy takiej mocy głośniczków.
    Nie widać na fotkach gniazda wejścia liniowego.
    Na fotkach widać tylko 6 x 1850 to jak to jest z tym napięciem 16,8 i 3 Ah.

    Nic nie napisałeś o wrażeniach sonicznych i jeszcze prośba o linki do modułów BT i BS.
    Ostatnio edytowane przez KAPRINT ; 30.12.2018 o 13:00

  3. #3
    Początkujący
    Dołączył
    04.02.2017
    Skąd
    Polska
    Posty
    31
    @KAPRINT

    Dziękuje , nie chciałem sie rozpisywać w razie jakby nie było zainteresowania , zawsze lepiej udzielić odpowiedzi na konkretne pytanie zainteresowanego tematem. BTW, widzę oko masz wprawne faktycznie na zdjęciach jest mniejsza bateria i woofer dayton audio nd104 , wynika to z tego że trochę z głośnikiem eksperymentowałem, konfiguracja z opisu odpowiada aktualnym parametrom.
    Rączka owszem ale nie mam pomysłu jak ją rozwiązać żeby była również wizualnie pasująca do całości.
    Narożnik z praktycznego punktu widzenia tak , estetyczne co kto lubi , generalnie założenie było że jest to głośnik stacjonujący w kuchni.
    Kondensator nie wiem ale to zawsze 2200uf więcej niż wcześniej a walał mi sie luzem po skrzynce ze skarbami . ( może kontrowersyjne stwierdzenie ale w pierwszej konfiguracji gdzie miernik napięcia był wpięty na sztywno przy włączniku bez kondensatora występowało większe wahanie wskazań przy pracy, więc chyba coś tam daje.)

    Wejścia aux nie ma bo przy obecnych modułach BT i użyciu kodeków APTX czy nawet SBC przy słuchaniu muzyki ze spotify czy Tidal efekt mamy taki sam jak po kablu ze względu na kompresje i pewne ograniczenia stremowania . Zaznaczam że jest to moja subiektywna opinia. Głównie to dla tego że moja hipsterska motorola Z nie ma wyjścia słuchawkowego a przelotkę już dawno zgubiłem .

    Generalnie głośnik gra przyjemnie, czysto i do 70% mocy bez słyszalnych zniekształceń ( Ja przynajmniej ich nie słyszę do tego momentu) Ten chiński woofer robiłby o wiele lepszą robotę przy skrzyni o większym litrażu i membranach które były by wstanie bardziej się wychylić obecnie przy większej mocy woofer sie dławi i trzeba nieco ujmować basu, bez świrowania całość zgrywa się całkiem przyzwoicie jak na taka Januszą Bańkę wstańkę
    Ostatnio edytowane przez H8T3R ; 30.12.2018 o 15:09

  4. #4
    Robiłeś próby z różnym dociążeniem membran biernych? Na jakiej podstawie finalny efekt uzyskałeś?

  5. #5
    Początkujący
    Dołączył
    04.02.2017
    Skąd
    Polska
    Posty
    31
    Tak , eksperymentowałem z ciężarami , wkleiłem nakrętki M5 powiększane i dokładałem oraz odejmowałem ciężar. Woofer pracuje na tyle intensywnie że po dodaniu ciężaru większego niż same nakrętki przy większej głośności pudło zaczyna jeździć na szafce.

  6. #6
    Użytkownik
    Dołączył
    17.11.2004
    Skąd
    Gliwice i okolice
    Posty
    338
    Jak rozwiązałeś kwestię ładowania? Bo też poskładałem i zrobiłem własna skrzynkę BT i użyłem przetwornicy 230/12V, do tego wejście microUSB, step UP i balancer.

  7. #7
    Początkujący
    Dołączył
    04.02.2017
    Skąd
    Polska
    Posty
    31
    Nic specjalnie skomplikowanego płytka BMS , do tego zasilacz/ładowarka o konkretnym napięciu wyjściowym w tym przypadku 16,8V . Przerobiłem już kilkanaście tych i podobnych bmsów o ile nie budujesz baterii o kosmicznych pojemnościach z bardzo starych ogniw lub takich które bardzo różnią sie parametrami między sobą , nie potrzeba Ci nic więcej. Można również korzystać z ładowarek modelarskich w konfiguracji gdzie ładowarka działa z funkcją balancera lub kiedy podaje zadane napięcie dla ogniw np 4S czyli 16,8 v przy przyjęciu że możemy ładować ogniwa do napięcia 4,2 na cele a układ BMS w baterii działa jako balancer. ( Oczywiście budując własne pakiety trzeba pamiętać o zachowaniu bezpieczeństwa i zdrowego rozsądku .)

    Link bms:
    https://bit.ly/2Asj3fk

    Link ładowarka:
    https://bit.ly/2R6iwKJ

    Unikam stosowania przetwornic dla wzmacniacza ponieważ w większości przypadków narzucają dodatkowe szumy lub powodują zjawisko "pętli uziemienia ''? Przetwornice step down , Lub LM7805 ( przy bateriach do 16,8 V) stosuje do samych modułów BT , łącząc je z przetwornicą izolowaną DC-DC BO505S .
    Ostatnio edytowane przez H8T3R ; 01.01.2019 o 13:04

  8. #8
    Użytkownik
    Dołączył
    17.11.2004
    Skąd
    Gliwice i okolice
    Posty
    338
    No ja na razie zbudowałem jeden głośnik - może go opublikuję. Założyłem, że dla pewności BMS'a zasilę z przetwornicy STEP UP z ograniczeniem prądowym. Dzięki temu przetwornica na wejście przyjmuje 5V z USB i 12V z zasilacza. Problem jest taki, że ciężko było mi znaleźć przetwornice STEP UP z ogranicznikiem prądu i żeby była w stanie wycisnąć te 16,8 z 5V. Jeżeli zastosowanie BMS'a niweluje konieczność ogranicznika prądu to już mi ułatwia sprawę

    Dlaczego nie stosować przetwornicy do zasilenia wzmaka? Obecnie mam 4x18650 w szereg i przy głośniejszym graniu słychać pierdnięcia jak przysiada zasilanie a po kilku godzinach trzeba obniżyć głośność bo pierdzi coraz bardziej.. Docelowe chce dać po dwa równolegle akulumatorki ale nie wiem, czy to załatwi sprawę.

  9. #9
    Początkujący
    Dołączył
    04.02.2017
    Skąd
    Polska
    Posty
    31
    Ograniczenie prądu , w sensie że Amperów ? Taki zwykły BMS puści tyle Amper ile dasz z zasilacza dla tego podesłałem taki który ma 2A jeżeli nie masz bardzo starych ogniw to powinno być spoko . Napięcie zasilacza jest stałe (dopasowane do konkretnej baterii 4s-16,8V, 3S 12,6V etc) i zostaje odcięte w momencie gdy BMS uzna że bateria jest naładowana.

    Nie wiem jakiego wzmacniacza używasz , ja mam głównie doświadczenie z klasą D (tpa: 3110, 3118, 3116 , Tas5613) i generalnie fajnie sprawdzają się zasilaniem z baterii .
    Ostatnio edytowane przez H8T3R ; 01.01.2019 o 16:06

  10. #10
    Użytkownik
    Dołączył
    17.11.2004
    Skąd
    Gliwice i okolice
    Posty
    338
    TDA 7492P ze zintegrowanym BT. Realnie to 2x20W przy 4R. Zrobię zdjęcia + krótki opis i chyba też się podzielę w osobnym wątku.

    https://www.aliexpress.com/item/TDA7...3da24c4dMdkvFu

  11. #11
    Początkujący
    Dołączył
    04.02.2017
    Skąd
    Polska
    Posty
    31
    Modowałeś go żeby nie szumiał ?

    http://www.360customs.de/en/2017/01/...bluetooth-4-0/

  12. #12
    Użytkownik
    Dołączył
    17.11.2004
    Skąd
    Gliwice i okolice
    Posty
    338
    Nie miałem jakichś większych problemów z szumem. Za to problem był taki, że na końcowym etapie - dokładnie na skończonej pracy i zamknięciu obudowy zanotowałem "zwis" moduł BT. jak się szybko wyłączyło i włączyło to czasem załapał. Skończyło się na tym, że przy 15-20 próbie moduł umarł (pompowanie głośników przód tył, BT się nie zgłasza....). Od początku miałem w nim przypadłość taka, że po włączeniu był stuk w obu kanałach - nawet głośny.
    Na szybko kupiłem o wiele drożej ten sam moduł ale od polskiego dystrybutora a nie z Ali. Płytka ta sama, moduł BT zgłasza się pod inną nazwą i brak stuku podczas włączania... Dziwne... Ale działa do teraz.
    Dzięki za radę co do zasilania U mnie bardzo brzydko wyszło podłączenie micro USB ale się uparłem, że ma być uniwersalnie. Na dniach wrzucę. W sumie ten zasilacz załatwia sprawę kosztem USB ale prostszego układu zasilania (przetwornice, diody schottkyego itp) i ciepła na STEP UP (oj, co się namęczyłem z ustawieniami PRek a i tak dymek poszedł

  13. #13
    Początkujący
    Dołączył
    04.02.2017
    Skąd
    Polska
    Posty
    31
    Jakiś czas temu zrobiłem jeszcze jeden podobny głośnik . różni się głównie wielkością i modułem bluetooth wersja 5.0 ( Qualcomm QCC3003) w połączeniu z dac PCM5102A. Woofer prawdopodobnie produkcji Sonos z aluminiową membraną i neodymowym magnesem , 4ohm.
    Wymiary: 20x14x11cm , tak samo wykonany ze sklejki i pomalowany czarną farbą strukturalną. Fajna opcja do mniejszych pomieszczeń , gra zaskakująco dobrze kiedy znajduje sie na linii uszu słuchającego z odległość brzmi średnio , zakładam że jest to spowodowane zbyt głębokim osadzeniem głośników oraz nieodseparowaniem ich względem siebie.

    Z całego zestawu polecam moduł BT jeżeli ktoś ma zamiar zasilić go z baterii napięciem nie większym jak 16,8 ( wbudowany moduł zasilacza zaczyna się bardzo grzać przy większym napięciu) , wbudowany przekaźnik odcina sygnał w momencie bezczynności oraz gdy pojawi się sygnał na wejściu Aux. Generalnie poziom szumów generowany przez moduł BT jest na bardzo akceptowalnym poziomie o ile gain we wzmacniaczu nie jest ustawiony kosmicznie wysoko. Jedynym poważniejszym minusem jest fakt że QCC3003 nie obsługuje APTX więc najlepszy kodek z jakiego możemy skorzystać to SBC.

    Link do modułu:
    https://bit.ly/2Avwnj0



  14. #14
    Użytkownik
    Dołączył
    17.11.2004
    Skąd
    Gliwice i okolice
    Posty
    338
    Czym tak ładnie rogi zaokrąglasz?
    Te ścięcie na otwór głośnikowy to odpowiedni frez?

  15. #15
    Początkujący
    Dołączył
    04.02.2017
    Skąd
    Polska
    Posty
    31
    Wszystkie fazowania i otwory robione frezarką górnowrzecionową i odpowiednimi frezami. Właśnie zastanawiam sie nad zainwestowaniem w nową frezarkę i bardziej fachowy cyrkiel .

    Link do cyrkla:
    https://www.aliexpress.com/item/Circ...739d3c00Sr6t6Z

  16. #16
    Użytkownik
    Dołączył
    17.11.2004
    Skąd
    Gliwice i okolice
    Posty
    338
    Czy mi się wydaje, czy nie da się tym robić bardzo małych otworów? W sensie duża odległość między mocowaniem wrzeciona a regulacją na pin centralny.

  17. #17
    Początkujący
    Dołączył
    04.02.2017
    Skąd
    Polska
    Posty
    31
    W zależności od użytego frezu jest zakres cięcia od 20mm do 690mm , także wystarczająco jak dla mnie .

  18. #18
    Użytkownik
    Dołączył
    17.11.2004
    Skąd
    Gliwice i okolice
    Posty
    338
    Dobra - znalazłem filmik z prezentacją tego cyrkla na innym ogłoszeniu:
    https://www.aliexpress.com/item/Circ...923043776.html

  19. #19
    Początkujący
    Dołączył
    04.02.2017
    Skąd
    Polska
    Posty
    31
    Cyrkiel dotarł , prezentuje sie bardzo solidnie , cała stopa aluminiowa , dali nawet przyzwoite wiertło do otworów prowadzących . Za ten hajs bomba. Zamówiłem dzisiaj jeszcze frezarkę makity do pary (3700B) .

    Ostatnio edytowane przez H8T3R ; 20.02.2019 o 16:33

  20. #20
    Początkujący
    Dołączył
    04.02.2017
    Skąd
    Polska
    Posty
    31
    Powoli wykluwa się kolejny głośnik , dodam więcej zdjęć jak dotrą wszystkie części .


Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •