Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: TPA3116 - pierwsze podejście do wzmacniacza

  1. #21
    Początkujący
    Dołączył
    09.03.2017
    Skąd
    Dleszyce
    Posty
    15
    Dziś doszła płytka z TPA - popróbuje się z nią wieczorem. Walentynki w końcu Powiem Wam jak gra w moich uszach na moich bieda kolumnach.

  2. #22
    Początkujący
    Dołączył
    09.03.2017
    Skąd
    Dleszyce
    Posty
    15
    Hej,
    Drugie podejście do tego gotowego kita i fail. Podpowiedzcie co robię źle.

    Oto pająk:


    Zasilanie podpinane do płytki to 19,5V z (zasilacz dell by Lite-On). Napięcie na śrubkach się zgadza. Multimetr potwierdza 19,5V (VCC - czerwony).
    Sygnał podawany przez złącze Jack np. z telefonu. Podpinam kolumny 8Ohm (ok 60W). I tak - pierwsza płytka świeci się normalnie i nic nie słychać prócz cyklicznego cichego pukania w jednym z kanałów. Druga płytka - coś słychać - ale w zasadzie tylko cichutkie pierdzenie z którego przebija się muzyka.

    Być może jestem debilem i coś podpiąłem źle - zauważycie to pewnie na zdjęciu. Starałem się dokładnie wszystko polutować i pozabezpieczać termo-kurczami. Czy to możliwe że dwie płytki są lipne?

    Pozdrawiam
    K.

  3. #23
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,004
    U Chińczyków wszystko jest możliwe. Próbowałeś z innym zasilaczem?

  4. #24
    Początkujący
    Dołączył
    09.03.2017
    Skąd
    Dleszyce
    Posty
    15
    Cytat Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
    U Chińczyków wszystko jest możliwe. Próbowałeś z innym zasilaczem?

    Nie, bo napięcie jest ok. Co może być z zasilaczem nie tak (poważne pytanie - nie jestem elektronikiem)?

  5. #25
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,004
    Masz zasilacz dwu czy 3 pinowy (niektóre zasilacze mają wyjście na tzw kabel koniczynkę i to są te 3 pinowe)? Słyszałem kiedyś że jak jest 3 pinowy to ma jeszcze jakiś pin kontrolny. Może to od tego? Głowy nie daje ale chyba resztę masz dobrze podłączoną i błędu nie widzę żadnego.

  6. #26
    Znawca Awatar gavron04
    Dołączył
    07.04.2013
    Skąd
    Koźmin Wlkp./ Poznań
    Posty
    1,076
    Delle mają 3 pinowe, jeden kontrolny. Pytanie jak jest u Ciebie.
    iamp i100m v6.1 + IPS BG7 v1.2 > Scan Speak Illuminator + Satori MW13P + Scan Speak 22W Revelator

  7. #27
    Początkujący
    Dołączył
    09.03.2017
    Skąd
    Dleszyce
    Posty
    15
    Znalazłem.

    Okazuje się że źródło (telefon) nie podawało prawidłowego sygnału. Podłączyłem do tel. słuchawki i to samo było w słuchawkach więc... podłączyłem inny telefon.
    Zagrało to powiem szczerze dość ładnie. Jak na 5 min odsłuchu jestem pod wrażeniem. Na moje ucho zagrało to lepiej niż stary technics SA-EX100

    Zobaczymy co dalej. Idę do stolarni dłubać jakąś obudowę.

    Jeszcze aropo zasilaczy. Znalazłem info że trzeci pin w zasilaczu służy do tego aby komputer mógł zidentyfikować zasilacz i potwierdzić czy można uruchomić ładowanie. Napięcie jest cały czas.

    Pozdrawiam
    K.
    Ostatnio edytowane przez Majster-b ; 06.03.2019 o 12:56

  8. #28
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,004
    Ten technics to gracik na stk więc nie dziwię się że było lepiej .

  9. #29
    Początkujący
    Dołączył
    09.03.2017
    Skąd
    Dleszyce
    Posty
    15
    A jaki wzmak klasy D (płytka gotowiec) jest wg Was najlepszy?

  10. #30
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,004
    Ja miałem styczność tylko z podobnymi płytkami jak ta twoja i jak dla mnie najlepiej grał tda7492.

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Na pewno jest lepszy od tpa3116. Podobno dobry jest jeszcze tda7498 ale nie testowałem. To info od znajomego.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •