Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: RCD510 Dynaudio plus wzmacniacz

  1. #1
    Użytkownik
    Dołączył
    31.08.2010
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    68

    RCD510 Dynaudio plus wzmacniacz

    Witam.
    Sytuacja jest następująca. W swoim samochodzie posiadam oryginalne radio VW RCD510 z fabrycznym systemem dynaudio i chce podłączyć wzmacniacz pod subwoofer - crunch gti2100. Radio podaje ośmiokanałowy sygnał niskonapięciowy do wzmacniacza zasilającego system Dynaudio lecz ani radio ani owy wzmacniacz nie posiadają żadnego wyjścia na dodatkowy amp.
    Więc wykombinowałem że 6 z 8 kanałów pozostawię podłączone do wzmacniacza Dynaudio a pozostałe 2 (prawy i lewy tylny midbas) najpierw podłącze do Cruncha a z niego wyjściem "line out" z powrotem do wzmacniacza Dynaudio.

    Czy coś takiego zda egzamin ? Nie będzie problemów z pętlą masy czy czymś podobnym ?

    Merci

  2. #2
    Zaawansowany Awatar cursor
    Dołączył
    19.09.2004
    Skąd
    Racibórz
    Posty
    954
    A system nie ma fabrycznego subwoofera?
    Jeśli tak, to użyj konwertera Hi-low i podłącz się bezpośrednio pod wyjście na głośnik subwoofera

  3. #3
    Użytkownik
    Dołączył
    31.08.2010
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    68
    Fabryczny wzmacniacz jest ośmiokanałowy, nie posiada wyjścia na subwoofer.

  4. #4
    Użytkownik Awatar Mercutio
    Dołączył
    14.03.2016
    Skąd
    Myślibórz
    Posty
    111
    Więc użyj konwertera do wpięcia się w tylne kanały. Nie kombinuj z obejściem na wzmak i z powrotem.
    Czekaj czekaj... Ten wzmak ma wejście wysokonapięciowe hi-input przecież. Wiec konwerter Ci nie bedzie potrzebny. Jedynie trochę kabelków.
    Ostatnio edytowane przez Mercutio ; 24.02.2019 o 17:17

  5. #5
    Użytkownik
    Dołączył
    31.08.2010
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    68
    Masz na myśli "wpięcie" się w przewody z głośnikami czy odłączenie tylnych głośników i podłączenie bezpośrednio do wejścia wysokonapięciowego ?
    W sumie zostaje jeszcze rozgałęzienie sygnału bezpośrednio z radia na wzm fabryczny i cruncha. Co o tym myślicie ?

  6. #6
    Użytkownik Awatar Mercutio
    Dołączył
    14.03.2016
    Skąd
    Myślibórz
    Posty
    111
    Jeśli zrobisz dobre połączenie /wyjście radio-cinch/ to było by to najlepsze rozwiązanie. I nie musisz wówczas odłączać sygnału tych głośników. Po prostu się pod nie podpinasz.
    Na necie można znaleźć regulatory cinch wiec jeśli masz ochotę to nawet sobie zapodasz prosty sposób na sterowanie subem.

  7. #7
    Użytkownik
    Dołączył
    31.08.2010
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    68
    Czyli rozgałęzienie bezpośrednio z radia będzie najlepszym wyjściem. Zastanawia mnie tylko czy tylne midbasy będą grały zauważalnie ciszej od przednich bo jeśli rozdzielę sygnał to napięcie zapewne przysiądzie... Może sprawdziłby się w tym przypadku preamp aby skompensować spadek napięcia na sygnale.

  8. #8
    Użytkownik Awatar Mercutio
    Dołączył
    14.03.2016
    Skąd
    Myślibórz
    Posty
    111
    O to raczej bym się nie martwił. Wyciągasz jedynie sygnał wiec nie powinieneś odczuć różnicy.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •