Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 55

Wątek: Pomoc przy budowie subwoofera.

  1. #21
    Początkujący
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Krosno
    Posty
    49
    poza tym mi jakies dziwne dlugosci portow wychodza, HELP

  2. #22
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,072
    Co Ci dziwne wychodzi? Za długie? W subach porty są długie bo strojenie jest niskie. Możesz zmniejszyć port na średnicy i wtedy zmniejszy się też jego długość ale trzeba uważać żeby nie przesadzić bo będzie świszczeć.

  3. #23
    Początkujący
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Krosno
    Posty
    49
    Cytat Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
    Co Ci dziwne wychodzi? Za długie? W subach porty są długie bo strojenie jest niskie. Możesz zmniejszyć port na średnicy i wtedy zmniejszy się też jego długość ale trzeba uważać żeby nie przesadzić bo będzie świszczeć.
    No dlugie 60-70 cm co nie wchodzi w gre bo jak zmiescic rure 60cm w 35l

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Posiedze troche i zrobie jakas skrzynie 3d ale wlasnie niewiem jak z tymi br bo to trzeba odjac od objetosci a jak wyjda dlugie to trzeba skrzynie zwiekszyc

  4. #24
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,072
    Możesz zrobić 2 rury albo port szczelinowy.

  5. #25
    Początkujący
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Krosno
    Posty
    49
    No wlasnie chce 2 rury bo mi sie podobaja ale niewiem jak to policzyc wgl

  6. #26
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,072
    Masz pomierzone parametry głośnika?

  7. #27
    Początkujący
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Krosno
    Posty
    49
    No chce stx 27.500.8 niby mam ale zapewne cos zle wpisuje

  8. #28
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,072
    Wiesz że do tego głośnika potrzeba potężny wzmacniacz bo inaczej on nie zagra? CZemu chcesz obudowe 35L skoro stx poleca 45L?
    Ostatnio edytowane przez Oskar29 ; 03.06.2019 o 22:58

  9. #29
    Początkujący
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Krosno
    Posty
    49
    Cytat Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
    Wiesz że do tego głośnika potrzeba potężny wzmacniacz bo inaczej on nie zagra? CZemu chcesz obudowe 35L skoro stx poleca 45L?
    To pa 400 nie da rady? Temu glosnikowi?

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Wiec co by trzeba bylo zakupic do niego?

  10. #30
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,072
    Ludzie tego pa400 polecali do niego więc pewnie da radę. Obudowę rób 45L tak jak zaleca stx. Zmniejszyć zawsze można a powiększyć już raczej nie. STX (jak i każda inna firma) już różne babole wypuszczali jeśli chodzi o parametry głośnika. Pomierz parametry tego głośnika i potem zrób na podstawie tego obudowę.
    Ostatnio edytowane przez Oskar29 ; 04.06.2019 o 08:10

  11. #31
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,681
    Zrób większa budę taka z 50-55L.
    Zawsze można zmniejszyć.
    Panel PA400 weź w wersji 8ohm.
    Testowałem ten głośnik na wzmacniaczu około 120W/8ohm i było mu za mało. Nie dawał rady utrzymać głośnika w ryzach.

  12. #32
    Początkujący
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Krosno
    Posty
    49
    To zloze 45l tylko kwestia br bo chcialbym 2 i myslalem 8cm lub 10cm ktos mogl by mi policzyc jakie dlugosci bym musial zrobic?

  13. #33
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,072
    Ehhh...możemy Ci policzyć do parametrów na stronie stx'a ale nie wiadomo czy to się będzie zgadzać.

    Buda 45L@30Hz. Rura b-r 10cm x 50cm. Tak wychodzi i to normalne.
    Ostatnio edytowane przez Oskar29 ; 04.06.2019 o 12:57

  14. #34
    Użytkownik
    Dołączył
    30.03.2010
    Skąd
    Kielce
    Posty
    55
    [QUOTE=Lodzix;530722]To pa 400 nie da rady? Temu glosnikowi? Da radę sam go mam u brata na pewno weź pod uwagę osobną komorę na wzmacniscz , jeżeli chodzi o sam wzmacniacz to w muzyce dobrze go trzyma przy tych moich( 50 litrach i strojony gdzieś na 35 hz) nie ma z nim problemów niestety w filmach już jest mniej kolorowo i przy większych mocach potrafi strzelić głośnik ale to przy naprawdę niskich częstotliwościach i odkręconym volume.

  15. #35
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,681
    [QUOTE=Cebanczyk;530743]
    Cytat Zamieszczone przez Lodzix Zobacz posta
    To pa 400 nie da rady? Temu glosnikowi? Da radę sam go mam u brata na pewno weź pod uwagę osobną komorę na wzmacniscz , jeżeli chodzi o sam wzmacniacz to w muzyce dobrze go trzyma przy tych moich( 50 litrach i strojony gdzieś na 35 hz) nie ma z nim problemów niestety w filmach już jest mniej kolorowo i przy większych mocach potrafi strzelić głośnik ale to przy naprawdę niskich częstotliwościach i odkręconym volume.
    Przeczytałeś ze zrozumieniem?
    Są dwie wersje PA400. Jedna na 4 druga na 8 ohm.

  16. #36
    Początkujący
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Krosno
    Posty
    49
    Dam rade w domu cos wgl pomierzyc jak juz bede mial ten glosnik? Bo nawet niewiem jak sie zabrac za takie pomiary

  17. #37
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,681
    Potrzebujesz pomiarów T-S głośnika. Dasz radę to pomierzyć.

  18. #38
    Początkujący
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Krosno
    Posty
    49
    A no to dobrze, czyli skrzynie moge zrobic. Glosnik przyjdzie pomierze i do tego sie bedzie stroic port, tak?

  19. #39
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,681
    Jak już będziesz miał głośnik to niech sobie trochę pogra w obudowie testowej.
    Później pomierzysz i dostroisz port.

  20. #40
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,072
    Nie. Pierw pomierz T-S/y a potem zrobisz pod to budę i dostroisz port.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •