Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 41 do 55 z 55

Wątek: Pomoc przy budowie subwoofera.

  1. #41
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,681
    Cytat Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
    Nie. Pierw pomierz T-S/y a potem zrobisz pod to budę i dostroisz port.
    No pewnie, głośnik się wygrzeje i znow sie wszystko rozjedzie;p

  2. #42
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,072
    No to można trochę wygrzać ten głośnik (bez obudowy będzie szybciej pewnie) i wtedy pomierzyć...czy aż tak się rozjedzie...parametry zmieniają się ale raczej nie aż tak bardzo.

  3. #43
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,681
    Jakby się parametry nie zmieniały to by się charakter grania głośnika nie zmieniał wygrzanego względem nowego. Na basie słychać to bardzo dobrze.

  4. #44
    Użytkownik Awatar kokoelloko
    Dołączył
    15.02.2014
    Skąd
    Sosnowiec
    Posty
    380
    Nie wiem jak wy ale ja wygżewam głośniki niskotonowe/średnio niskotonowe w freeair przy 30 Hz i mocy odpowiadającej maksymalnemu bezpiecznemu wychyleniu membrany zwykle przez całą noc czyli 12 godzin .
    Zostawiam to wszystko właczone z laptopem w warsztacie i na drugi dzień voila głośnik wygżany .
    Trzeba pamiętać aby podczas wygrzewania przetwornik nie tańczył po blacie i żeby wentylacja cewki nie była zasłonięta , najlepiej sprawdzi się kawałek płyty z wyciętym otworem na kosz przykręcony gdzieś do stabilnej podstawy .
    Albo podkładki/nóżki z miękkiej gumy około 20 mm wysokie przyklejone na termogluta do magnesu jak kto woli wedle uznania .
    Ps jak mamy pary głośników to polecam wygrzewać każdy z tą samą ilością czasu i tą samą mocą .
    Ostatnio edytowane przez kokoelloko ; 04.06.2019 o 19:53

  5. #45
    Użytkownik
    Dołączył
    30.03.2010
    Skąd
    Kielce
    Posty
    55
    Przeczytałeś ze zrozumieniem?
    Są dwie wersje PA400. Jedna na 4 druga na 8 ohm.[/QUOTE]

    Tak,chodziło mi o wersję 8 ohm ,od razu po kupnie pewnie będziesz musiał wymienić bezpiecznik w pa 400 bo ten oryginalny szybko pada z 3,15 A na 4 Amper.

  6. #46
    Początkujący
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Krosno
    Posty
    49
    no to zrobie te bude na 46l, odliczajac glosnik+rura co kolega wyliczyl wstepnie 50cm + wzmocnienia, w razie co dokrece w srodku wzmocnienie zeby zmniejszyc obudowe jak sie rura skurczy

  7. #47
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,072
    Już aż tak nie musisz się tej pojemności trzymać . Co innego jak masz obudowę 4-5L albo i nawet 10L a co innego jak masz obudowę 45L. Wydaje mi się że te 10cm średnicy b-r powinno być wystarczająco ale nie bierz tego za pewnik. Różne programy różnie interpretują minimalną średnicę bass reflexu. Jak chcesz to sam się pobaw i zobacz co wychodzi. http://sbp.softica.dk/2.0/en/?id= Na tej stronie masz to co potrzebne, tylko wpisz parametry T/S.
    Ostatnio edytowane przez Oskar29 ; 04.06.2019 o 20:49

  8. #48
    Początkujący
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Krosno
    Posty
    49
    no czytalem ze br to 1/3 powierzchni glosnika, ale skad ja pozniej wezme jakies dziwne rury wiec 10 to chyba najlepsza opcja. myslalem na 2 rurami ale sie nie zmieszcza w skrzyni
    Ostatnio edytowane przez Lodzix ; 04.06.2019 o 20:44

  9. #49
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,072
    Musisz też pamiętać że b-r musi mieć też czym "oddychać". Nie możesz zrobić wlotu na styk do ścianki bo będą masakryczne świsty.
    Ostatnio edytowane przez Oskar29 ; 04.06.2019 o 20:51

  10. #50
    Początkujący
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Krosno
    Posty
    49
    no to wstepnie 44.6l wyszlo niestety,ale mysle ze te niecale 0.5 to nie tragedia


    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
    Musisz też pamiętać że b-r musi mieć też czym "oddychać". Nie możesz zrobić wlotu na styk do ścianki bo będą masakryczne świsty.
    no wiadomo rura minimum polowa srednicy od czegokolwiek w srodku

  11. #51
    Użytkownik Awatar kokoelloko
    Dołączył
    15.02.2014
    Skąd
    Sosnowiec
    Posty
    380
    Możesz zagiąć w środku tunel bas reflex za pomocą kolanka i problem z odległościa od ścianki masz z głowy .

  12. #52
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,072
    Cytat Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
    Możesz zagiąć w środku tunel bas reflex za pomocą kolanka i problem z odległościa od ścianki masz z głowy .
    Właśnie tak zrobił kolega . Tylko że z kolankami trzeba też uważać bo podobno potrafią przez nie potrafi być świst (Paweł S. chyba pisał tak niedawno).

  13. #53
    Początkujący
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Krosno
    Posty
    49
    To teraz powiedzcie jak sie wziac za te pomiary

  14. #54

  15. #55
    Początkujący
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Krosno
    Posty
    49
    A to tego jig trzeba skrecic. Mialem sie juz kiedys za to wziasc ale natchnienia nie bylo

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •