Pokaż wyniki od 1 do 16 z 16

Wątek: Przewinięcie transformatora zasilającego - Rotel RX-850A

  1. #1
    Początkujący
    Dołączył
    06.03.2019
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    1

    Przewinięcie transformatora zasilającego - Rotel RX-850A

    Witam,
    Poszukuję zakładu w Warszawie lub okolicach, który przewinąłby mi trafo zasilające do amplitunera. Poleciało mi uzwojenie pierwotne lub bezpiecznik termiczny. Nie chcę sam rozbierać trafa bo mogę uszkodzić i będzie do wywalenia. Wolę aby to zrobili fachowcy i sam później zamontuje.

    Będę wdzięczny za jakieś namiary.

    Pozdrawiam,

    J

  2. #2
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,603
    Nie zastanawiałeś się nad zmianą trafa na inne?
    Używane trafko z jakiegoś ampli znajdziesz taniej niż takie przezwajanie starego.

  3. #3
    Zaawansowany
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    864
    A znajdziesz na takie napięcia jakie tam są ?

  4. #4
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,603
    A jakie tam są?
    Trzeba by znaleźć serwisówkę i sprawdzić jakie napięcia.
    Niewielka różnica napięć też może być.

  5. #5
    Zaawansowany
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    864
    Zgadzam się jakaś nie wielka różnica może być ale tam masz kilka albo i więcej napięć i wszystkie muszą być w tych w miarę wąskich widełkach .

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Tym bardziej że to amplituner więc masz co najmniej 3-4 napiecia np. sekcja radiowa, końcówka mocy, przedwzmacniacz, wyświetlacz.
    Ostatnio edytowane przez Oskar29 ; 07.03.2019 o 08:53

  6. #6
    Początkujący Awatar tytka
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Pabianice
    Posty
    38
    Bez przesady, tam transformator ma w zasadzie dwa uzwojenia.
    - Podstawowe to podwójne (do zasilania praktycznie całości) jakieś 2x33V AC (bo kondy w zasilaniu na 50V) prądu nie wiem ile, ale bezpieczniki 5A, to pewnie ze 3A potrzeba.
    - Drugie uzwojenie wtórne zasila tylko żarzenie wyświetlacza VFD.

  7. #7
    Zaawansowany Awatar Dawid-SS
    Dołączył
    20.04.2009
    Skąd
    Wieś
    Posty
    690
    Czasem może wyjść tak że firma zrobi nowy za tą kasę co naprawa wyniesie. Napisz do firm które produkują transformatory jak np toroidy, zapytaj czy usługi serwisowe też wchodzą w grę.
    Dziwne że trafo padło, prędzej ten bezpiecznik co w trafie jest. Transformatory to urządzenia o dużej wytrzymałości i przeciażalnosci.
    Jak nikt Ci się naprawy nie podejmie to rozbierz go sam bo i tak na straty pójdzie a może naprawisz sam.

  8. #8
    Początkujący Awatar tytka
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Pabianice
    Posty
    38
    Cytat Zamieszczone przez jajaceek Zobacz posta
    Poleciało mi uzwojenie pierwotne lub bezpiecznik termiczny.
    A nie bawiłeś się przypadkiem przełącznikiem zasilania 230V/120V ?

  9. #9
    Początkujący Awatar qudlaty
    Dołączył
    06.12.2014
    Skąd
    Gdansk
    Posty
    45
    Jeśli to bezpiecznik termiczny to kiedyś popełniłem takie coś

    Znalazłem drut uzwojenia z którym połączony był bezpiecznik i zrobiłem obejście
    Wymagało to wyskrobania trochę plastiku karkasu ale się udało Oczywiście nie jest to żadna porada i robisz to na własną odpowiedzialność
    Ostatnio edytowane przez qudlaty ; 07.03.2019 o 14:39

  10. #10
    Zaawansowany
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    864
    Cytat Zamieszczone przez tytka Zobacz posta
    Bez przesady, tam transformator ma w zasadzie dwa uzwojenia.
    - Podstawowe to podwójne (do zasilania praktycznie całości) jakieś 2x33V AC (bo kondy w zasilaniu na 50V) prądu nie wiem ile, ale bezpieczniki 5A, to pewnie ze 3A potrzeba.
    - Drugie uzwojenie wtórne zasila tylko żarzenie wyświetlacza VFD.
    Tylko dwa? To ciekawe. W takim razie nie jest tak źle .

  11. #11
    Początkujący Awatar tytka
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Pabianice
    Posty
    38
    Tak według instrukcji serwisowej, to nie "wypasione" trafo.


  12. #12
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,603
    To bez problemu znajdziesz takie które podejdzie do 50zł.
    Wątpię aby ktoś się podjął naprawy taniej.
    Jakiej mocy jest trafko według serwisówki?
    Może coś u siebie znajdę jeśli będziesz chciał.

  13. #13
    Początkujący Awatar tytka
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Pabianice
    Posty
    38
    Ten fragment serwisówki, który znalazłem, nie podaje mocy trafa, jest tylko podane oznaczenie TT-253GF. Ale sądząc po mocy wzmacniacza to pewnie nie więcej niż 150, góra 180VA.

  14. #14
    Zaawansowany
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    864
    180wat. Jest napisane z tyłu .

  15. #15
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,603
    Jakie napięcie pomocnicze powinno mieć? Główne w zakresie 2x30-33V powinno wystarczyć.

  16. #16
    Początkujący Awatar tytka
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Pabianice
    Posty
    38
    Z tym napięciem pomocniczym nie mam pewności, nie ma tego podanego w tych dokumentach, które mam. A z tego co pamiętam, to często do żarzenia wyświetlaczy lampowych, stosowane były napięcia na poziomie 3,5-4V AC

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •