Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Wątek: Uni Jig easy problem z konfiguracją pod Speaker Workshop

  1. #1
    Użytkownik Awatar kokoelloko
    Dołączył
    15.02.2014
    Skąd
    Sosnowiec
    Posty
    379

    Uni Jig easy problem z konfiguracją pod Speaker Workshop

    Siemanko jakiś czas temu stałem się posiadaczem powyższego Jiga w wersji easy konstrukcji Irka i mam problem z konfiguracja go w SW , jest on spięty z zew. kartą USB Audioface II jeśli chodzi o zgodność full duplex to jest ok ale gdy przychodzi do kalibracji to jest problem .
    W wątku o Arta pojawiła się wzmianka z 2011 jak go kalibrować z SW:
    Cytat Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    W środku siedzi rezystor referencyjny 22R. Do kalibracji w SW potrzebne są dwa rezy 22R (najlepiej 1%), raz łączymy je szeregowo i mamy 44R, raz równolegle i mamy 11R. Rezystor referencyjny wylicza się sam. W programie ARTA, w części LIMP wpisujemy sami wartość rezystora referencyjnego, czyli 22R.
    Cytat Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    Rezystor referencyjny jest jeden, zawsze jest jeden. Do kalibracji w SW potrzebne są jeszcze dwa rezy 22R, raz połączone w szereg, raz w równolegle. Nie są one wbudowane w UniJig'a. Podłączamy je w czasie kalibracji pod zaciski, gdzie podłącza się głośnik. rezystor referencyjny mierzy się sam, więc jego dokładność nie ma znaczenia. Bardziej ma znaczenie dokładność tych dwór rezów przy kalibracji. ir0nhide nie kombinuj, skoro nie masz wiedzy na temat, zaufaj bardziej doświadczonym i świadomym w temacie. Ważniejsza jest sama metodologia pomiarów (polecam zapoznać się z wpisem SoundWave) niż ten jeden rezystor.
    Ale niestety ten sposób u mnie nie działa jig w tryb imped. ale podczas kalibracji pokazuje mi jakieś głupoty za każdym razem co innego...







    Ktoś coś poradzi ??

  2. #2
    Cytat Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
    podczas kalibracji pokazuje mi jakieś głupoty za każdym razem co innego...
    To może być problem z kartą dźwiękową (choć nie jestem fachowcem w tym temacie).

  3. #3
    Użytkownik Awatar kokoelloko
    Dołączył
    15.02.2014
    Skąd
    Sosnowiec
    Posty
    379
    Cytat Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    To może być problem z kartą dźwiękową (choć nie jestem fachowcem w tym temacie).
    Podobno działało to spięte razem bez problemowo w SW i ARTA , na razie nie dopuszczam możliwości uszkodzenia lub braku kompatybilności ale raczej braku mojej wiedzy jak to poprawnie skonfigurować .

  4. #4
    U mnie działa bez problemu na karcie zintegrowanej, po kalibracji którą napisał Luszti.

    A jaki masz system operacyjny? (nie znam się tak na kompach aby rozpoznać to po pasku zdań)

  5. #5
    Użytkownik Awatar kokoelloko
    Dołączył
    15.02.2014
    Skąd
    Sosnowiec
    Posty
    379
    Windows 10 Pro X64 wersja 1903 (May update)

  6. #6
    Też mam unijiga. W środku są zworki. Pozwalają ustawić, który to kanał referencyjny. Sprawdz obie konfigurację.
    Zamień też kable co wchodzą do jiga, one są trochę mylnie opisane. Zobacz oba warianty. I jak mierzysz imp musisz oba pokrętła dać na minimum podczas kalibracji.



    Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna... ;-)

  7. #7
    Cytat Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
    Windows 10
    No to niestety nic nie pomierzysz w SW.

  8. #8
    Weź Arta i z głowy

    Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna... ;-)

  9. #9
    Użytkownik Awatar kokoelloko
    Dołączył
    15.02.2014
    Skąd
    Sosnowiec
    Posty
    379
    Cytat Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    No to niestety nic nie pomierzysz w SW.
    Żaden problem , postawie XP na drugiej partycji



    Cytat Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
    Też mam unijiga. W środku są zworki. Pozwalają ustawić, który to kanał referencyjny. Sprawdz obie konfigurację.
    Zamień też kable co wchodzą do jiga, one są trochę mylnie opisane. Zobacz oba warianty. I jak mierzysz imp musisz oba pokrętła dać na minimum podczas kalibracji.
    Jak wrócę do domu to od razu sprawdzę , nie testowałem z pokrętłami na minimum i nie zmieniałem kanałów L,P na P,L jeśli o to chodzi bo jeśli chodzi o podpięcie Karta dźwiękowej z Jig'iem to jest to podpięte tak


    I w takiej konfiguracji sygnał testowy jest poprawny .

  10. #10
    Zrób próbę z zamienieniem najpierw wtyczek cinch na input w interfejsie audio, jeśli nie zadziała to przywróć konfigurację na input i zamień na output na interfejsie. Któraś konfiguracja powinna ruszyć. Jeśli sygnał testowy jest OK to znaczy mniej więcej tyle, że program nie wykrywa nic na wejściu. Być może zworki w środku UniJIGa są zamienione pod działanie z Artą.
    Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + PRE Ravlus Preamplifilo + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

  11. #11
    Moderator Globalny Awatar raven1985
    Dołączył
    24.08.2009
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    4,782
    Cytat Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    No to niestety nic nie pomierzysz w SW.
    Jest nowa wersja SW skompilowana pod nowe systemy
    Ale jeszcze nie próbowałem nią mierzyć.

  12. #12
    Użytkownik Awatar kokoelloko
    Dołączył
    15.02.2014
    Skąd
    Sosnowiec
    Posty
    379
    Cytat Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    Jest nowa wersja SW skompilowana pod nowe systemy
    Ale jeszcze nie próbowałem nią mierzyć.
    Posiadam wersje 1.1.1 link z diyaudio.com więc powinno być ok



    Cytat Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    Zrób próbę z zamienieniem najpierw wtyczek cinch na input w interfejsie audio, jeśli nie zadziała to przywróć konfigurację na input i zamień na output na interfejsie. Któraś konfiguracja powinna ruszyć. Jeśli sygnał testowy jest OK to znaczy mniej więcej tyle, że program nie wykrywa nic na wejściu. Być może zworki w środku UniJIGa są zamienione pod działanie z Artą.
    Kombinowałem ze zworkami i z cinchami ale za dużo możliwych opcji do sprawdzenia w ciemno dalej przy kalibracji rezystora REF i pomiarze rezystancji wewnętrznej pokazuje cuda .
    Może ktoś pamięta jak to powinno być skonfigurowane w środku jak do ARTY a jak do SW ?


  13. #13
    A z jaką tolerancją masz te rezystory?

  14. #14
    Użytkownik Awatar kokoelloko
    Dołączył
    15.02.2014
    Skąd
    Sosnowiec
    Posty
    379
    1% zestawy 44 i 11 ohm pomierzone z uwzględnieniem rezystancji przewodów dokładnie to 43.4 i 11.2 ohm

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •