Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Wątek: Przełącznik kolumny a wzmacniacze

  1. #1
    Użytkownik
    Dołączył
    16.02.2014
    Skąd
    Strzyżów
    Posty
    493

    Przełącznik kolumny a wzmacniacze

    Witam przydałby się solidny przełącznik. Dwa wzmacniacze jedna para kolumn?

  2. #2
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,882
    w czym problem? dobry przekaznik by chyba wystarczyl
    ewentualnie 2 styczniki

  3. #3
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,052
    Czasami sprzedają ludzie takie przełączniki DIY. IMO prościej po prostu kupić banany i przepiąć kable ale jak ktoś lubi się bawić...

  4. #4
    Użytkownik
    Dołączył
    16.02.2014
    Skąd
    Strzyżów
    Posty
    493
    … chodzi właśnie o to żeby nie przepinać kabli, w wzmacniaczach są zaciski śrubowe. Potrzebuje tylko podpowiedzieć jaki typ przekaźnika lub przełącznika kupić, resztę sobie ogarnę.

  5. #5
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,882
    przepinanie kabli sie nie sprawdza kiedy chcesz np porownac 2 wzmacniacze

    przekazniki na duuuze prady

  6. #6
    Użytkownik
    Dołączył
    16.02.2014
    Skąd
    Strzyżów
    Posty
    493
    Wiem o amperach, bardziej pytam o rodzaju styków, materiał z jakiego są zrobione.

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Myślę o układzie w którym wzmacniacz "I" jest załączony, a włączając wzmacniacz "II" przełącza się za pomocą gniazda 230V zasilającego np. CD.

  7. #7
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,882
    a to ladnie sobie wymysliles
    ja myslalem o osobnym sterowaniu tylko do przekaznika
    a tak to fabrycznym pilotem przelaczysz wzmacniacz
    pytanie tylko jak szybko to zadziala?

  8. #8
    Znawca Awatar scythe1123
    Dołączył
    21.08.2009
    Skąd
    Trójmiasto
    Posty
    1,425
    To w zasadzie kupujesz dwa przekaźniki z cewka na 230V i z głowy

  9. #9
    Znawca Awatar ampli
    Dołączył
    06.10.2013
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    1,207
    Ja miałem tak zrobione, że zastosowany był przekaźnik R15, jeden wzmacniacz był wpięty do styków no, jeden do nc, również masy wzmacniaczy, cewka zasilona z trafa jednego wzmacniacza, także jego włączenie odłaczało sygnał z tego, co był wpięty na nc.

  10. #10
    Użytkownik
    Dołączył
    16.04.2012
    Skąd
    B-ca
    Posty
    243
    Ja miałem kiedyś zrobione tak na zasilaniu z sieci. Jeden przekaźnik włączał zasilanie "główne" a drugi przełączał zasilanie na poszczególne wzmacniacze. Wyjścia wzmacniaczy podpięte równolegle do kolumn. Zaletą tego typu rozwiązania jest opóźnione załączanie kolumn we wzmacniaczach. Brak ryzyka, że to się wszystko zewrze. Wada natomiast to kilkusekundowa przerwa w odsłuchu co u mnie nie było wadą bo nie do tego celu ten układ służył. Przy okazji remontu pokoju wpadłem na pomysł reorganizacji całego audio i co za tym idzie i układu. Rozebrałem to wszystko i do dziś nie złożyłem od nowa.
    Pozdrawiam.

  11. #11
    Użytkownik
    Dołączył
    01.01.2016
    Skąd
    Sochaczew
    Posty
    92
    Możesz zastosować przekaźnik -> RM84 <- albo taki jaki stosuje się w automatyce do bram czyli -> FINDER 40.52/RM94 <- tylko tu wersja na 12V. Te findery to naprawdę dobre przekaźniki. Do całości możesz dla łatwiejszego podłączenia dokupić podstawkę z kablami. Do całości prosty zasilacz beztransformatorowy i możesz zasilać ten przekaźnik wprost z sieci 230VAC.

  12. #12
    Użytkownik
    Dołączył
    16.02.2014
    Skąd
    Strzyżów
    Posty
    493
    Tak naprawdę szukam dobrego przekaźnika pod względem styków, nie cewki.

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    I tak zostaje przełączanie wejść, CD ma dwa...

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •