Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Składam wzmacniacz 200W

  1. #1
    Użytkownik Awatar Oliver
    Dołączył
    28.12.2017
    Skąd
    Białystok
    Posty
    174

    Składam wzmacniacz 200W

    Od może dwóch lat składam już wzmacniacz A-136 na układach 2 x ( 2SC5200 i 2SA1943 ). Mam już prawie wszystko, brakuje mi radiatorów. Wzmacniacz posiada zasilanie -/+55V przy 4Ohm. Mam zagwozdkę z radiatorem. Chętnie wstawiłbym radiator C26260/30 0,85K/W , tylko że temperatura wychodzi ponad 200 stopni przy 250W. Może ta teoria jest daleka od prawdy. Ma ktoś większe doświadczenie i potrafi podpowiedzieć ? Znam wzory do obliczeń radiatorów jakby ktoś chciał nie potrzebnie podsunąć linka. We wzorach jest zachowana liniowość, znając życie czym cieplejszy radiator od otoczenia tym szybciej powinien oddawać ciepło. Zależy mi na zastosowaniu radiatora bez wiatraka kosztem większego radiatora.

  2. #2
    Początkujący
    Dołączył
    31.07.2018
    Skąd
    wroclaw
    Posty
    29
    również jestem w trakcie składania wzmacniacza na tych samych tranzystorach

    co do radiatorów zastosowałem o rozmiarze 150x300x20 czyli 2 cm wysokie żeberka, szerokość 30cm, wysokość 15cm
    200 stopni to może ten wzmacniacz będzie miał przy 250W po kilkudziesięciu minutach, jednak zastanówmy się, czy w pokoju gdzie będziesz go słuchał, użyjesz takiej mocy, moim zdaniem potrzebujesz max 50-60W dla pokoju rzędu 30m2, co da Ci temperatury w granicach 40-50 stopni

    czy złożyłeś już swój wzmacniacz? Ja po złożeniu natknąłem się na nieco inny problem. Mianowicie wzmacniacz pomimo zastosowania 4x2SC5200 i 4x2SA1943 czyli mocy niecałe 200W, gra dość cicho.
    Testowałem podpinając do wejścia telefon (spotify) i ustawiając głośność na max.
    To samo ustawienie dla wzmacniacza Rotel 60W gra o wiele wiele głośniej.

    co może być tego przyczyną?

  3. #3
    Projektant
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Olsztyn
    Posty
    1,824
    Cytat Zamieszczone przez uraharu Zobacz posta
    również jestem w trakcie składania wzmacniacza na tych samych tranzystorach

    co do radiatorów zastosowałem o rozmiarze 150x300x20 czyli 2 cm wysokie żeberka, szerokość 30cm, wysokość 15cm
    200 stopni to może ten wzmacniacz będzie miał przy 250W po kilkudziesięciu minutach, jednak zastanówmy się, czy w pokoju gdzie będziesz go słuchał, użyjesz takiej mocy, moim zdaniem potrzebujesz max 50-60W dla pokoju rzędu 30m2, co da Ci temperatury w granicach 40-50 stopni

    czy złożyłeś już swój wzmacniacz? Ja po złożeniu natknąłem się na nieco inny problem. Mianowicie wzmacniacz pomimo zastosowania 4x2SC5200 i 4x2SA1943 czyli mocy niecałe 200W, gra dość cicho.
    Testowałem podpinając do wejścia telefon (spotify) i ustawiając głośność na max.
    To samo ustawienie dla wzmacniacza Rotel 60W gra o wiele wiele głośniej.

    co może być tego przyczyną?
    Wzmocnienie układu. Możesz zastosować preamp chociażby z advanceelectronic. U Gavrona może wyhaczysz np. płytkę do pre 1.1 Borysa albo coś podobnego.
    Ostatnio edytowane przez Adam_85 ; 02.12.2019 o 18:19

  4. #4
    Zaawansowany
    Dołączył
    16.02.2014
    Skąd
    Strzyżów
    Posty
    500
    Jakie ma napięcie wejściowe?

  5. #5
    Początkujący
    Dołączył
    31.07.2018
    Skąd
    wroclaw
    Posty
    29
    Cytat Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
    Jakie ma napięcie wejściowe?
    napięcie wzmacniacza wejściowe 48V symetryczne, transformator ma moc 200W
    kolumny 8ohm

  6. #6
    Użytkownik
    Dołączył
    11.03.2015
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    306
    Cytat Zamieszczone przez uraharu Zobacz posta
    napięcie wzmacniacza wejściowe 48V symetryczne, transformator ma moc 200W
    kolumny 8ohm
    Na takim transformatorze to możesz wyciągnąć max 160W, a żeby grało przyzwoicie to 120W
    Te 48V to chyba napięcie zasilania ?
    Ostatnio edytowane przez kolmen ; 02.12.2019 o 22:18

  7. #7
    Początkujący
    Dołączył
    31.07.2018
    Skąd
    wroclaw
    Posty
    29
    Cytat Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
    Na takim transformatorze to możesz wyciągnąć max 160W, a żeby grało przyzwoicie to 120W
    Te 48V to chyba napięcie zasilania ?
    zadowoli mnie nawet 100W, tylko póki co na maksymalnej głośności z telefonu nie wiem, czy uzbierałoby się 20W (watomierz pokazuje mi 13-14W pobieranej mocy )

    tak, 48V DC to napięcie zasilania wzmacniacza jakie dostarczam

    załączam przy okazji jak wygląda płytka wzmacniacza



    sama płytka wzmacniacza posiada już sekcję przedwzmacniacza na opampie OP07 (pojedynczy)

    czy konieczne będzie dodanie preampa, aby uzyskać chociażby 60W mocy ?

  8. #8
    Zaawansowany
    Dołączył
    16.02.2014
    Skąd
    Strzyżów
    Posty
    500
    Witam chodziło mi o czułość np. 0,7 V

  9. #9
    Początkujący
    Dołączył
    09.07.2018
    Skąd
    Świnoujście
    Posty
    39
    Witam
    A czy taki radiator się nada. Potrafi odebrać bardzo dużo ciepła. Można wykorzystać tylko element bierny bez całej reszty. Posiadam dwa i jeden jest mi zbędny. Pozdrawiam. Roberto.

    https://ssl.diyaudio.pl/showthread.p...macniacza-mocy

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •