Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Wzmacniacz z aliexpress

  1. #1
    Początkujący
    Dołączył
    31.07.2018
    Skąd
    wroclaw
    Posty
    29

    Wzmacniacz z aliexpress

    Co sądzicie o tego typu wynalazkach z aliexpress ?

    https://pl.aliexpress.com/item/32854156853.html
    https://pl.aliexpress.com/item/32867478638.html

    Składał już ktoś podobne zestawy?

  2. #2
    Znawca Awatar ampli
    Dołączył
    06.10.2013
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    1,241
    Może być ciekawe jak na budżetowe rozwiązanie, pytanie jakie są szanse na oryginalne trany w takim kicie, chyba raczej wolałbym gdzieś samego PCB szukać i kupić z pewnego źródła półprzewodniki, ewentualnie te wymienić, gdyby miały się wysmażyć, tylko wtedy opłacalność robi się średnia...

  3. #3
    Znawca
    Dołączył
    17.02.2011
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    1,155
    Tranzystory i kondensatory od chińczyków są często dosyć wątpliwej jakości i warto je wymienić na coś innego. Jeśli chodzi o kondy to nawet jamicony zwykłe będą dużo pewniejsze, tranzystory wiadomo tylko ori. Resztę elementów od chińczyka można wykorzystać.

  4. #4
    Początkujący
    Dołączył
    31.07.2018
    Skąd
    wroclaw
    Posty
    29
    dzięki za opinie,
    zamierzam złożyć wzmacniacz oparty na tych płytkach
    https://pl.aliexpress.com/item/32854156853.html

    wymieniłem kondensatory na elna similic II
    zamieniłem tranzystory na oryginalne dla pewności (chociaż te chińskie wyglądają na oryginały, wizualnie nie idzie ich odróżnić, wagowo także identycznie z oryginałami)
    wymieniłem rezystory na Fukushima Futaba
    zamieniłem opampa na Staccato

    w zeszły weekend testowo uruchomiłem powyższy wzmacniacz na chińskich częściach, grało to o dziwo bardzo czysto, przestrzennie, z głębokim basem, dlatego postanowiłem doinwestować płytkę
    jedyny minus, po podpięciu zasilania, podłączeniu jako źródło sygnału telefon (spotify) i ustawieniu głośności na maxa, wzmacniacz pomimo deklarowanej mocy grał dość cicho, a watomierz pokazywał około 15W na kanał
    nie ustawiałem jeszcze prądu spoczynkowego, ani tego (cytując odpowiedź sprzedawcy)

    First adjust the differential input current is 2MA: Adjust VR1 (500R) Adjustable resistance makes C, D two point voltage of 1.5-2V (R9 (1K) resistor across the voltage); At this time the input differential current of 1.5- 2MA, this value is the best sound quality
    czy ktoś się orientuje co może być tego przyczyną?

  5. #5
    Początkujący
    Dołączył
    14.02.2013
    Skąd
    Puławy
    Posty
    39
    Cytat Zamieszczone przez uraharu Zobacz posta
    źródło sygnału telefon (spotify)
    To jest przyczyna, wychodzi z niego ok. 0,775V, a końcówka w max wysterowaniu potrzebuje 2V.

  6. #6
    Początkujący
    Dołączył
    31.07.2018
    Skąd
    wroclaw
    Posty
    29
    Cytat Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz posta
    To jest przyczyna, wychodzi z niego ok. 0,775V, a końcówka w max wysterowaniu potrzebuje 2V.
    tam chyba wychodzi nawet mniej - 0,6-0,7 to średnio mA
    czy to można załatwić potencjometrem VR1, o którym pisał sprzedawca, czy trzeba zamontować przedwzmacniacz?

  7. #7
    Początkujący
    Dołączył
    14.02.2013
    Skąd
    Puławy
    Posty
    39
    Myślę, że jak zrobisz w/g tego co pisze sprzedawca, to będziesz miał maksymalną moc.
    Może ten film Ci coś pomoże?
    https://www.youtube.com/watch?v=TkpOa9IWjtA
    Ostatnio edytowane przez YasiekCorp ; 07.12.2019 o 14:20

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •