Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Mały wzmacniacz 2xLM3886+UPC1237

  1. #1
    Użytkownik Awatar UKey83
    Dołączył
    25.12.2011
    Skąd
    Jaworzno
    Posty
    60

    Mały wzmacniacz 2xLM3886+UPC1237

    Przesyłam kilka fotek niedawno uruchomionego małego wzmacniacz na LM3886, założenia:
    - mały, "rzetelny", przenośny do odsłuchów - może jeszcze jakieś kolumny uda mi się zbudować
    - dwa kanały na LM3886 z zabezpieczeniem zwarciowym i termicznym na UPC1237, max moc wyjściowa bez zniekształceń to 65Wrms (1 kanał obciążony) na 4ohm, pasmo od 7Hz (-3dB)
    - wspólny zasilacz na trafie toroidalnym 200VA mostku, 4x10000uF (ok 37V bez obciążenia), filtr przeciwzakłóceniowy
    - dwa wejścia - direct lub przez niebieskiego alpsa z sygnalizacją aktywności na przedniej i tylnej ściance
    - automatyczne wymuszone chłodzenie
    - sygnalizacja zadziałanie zabezpieczeń, włączenia wentylatora





    Co tu pisać - gra jak LM3886, zabezpieczenia działają itd...
    REX:
    - jak widać kupiłem gotowe kity - oprócz zasilacza - ze względu na brak czasu - te miały już na pokładzie upc1237 ale niestety bez zastosowania jego głównego przeznaczenia czyli ochrony przed zwarciem (co w sumie trochę dziwne). Co prawda LM ma wbudowane takowe ale nie raz już nie zadziałało właściwie (niema to jak rozłączyć obciążenie przekaźnikiem). Mała przeróbka kitu, kilka dodatkowych elementów i zabezpieczenie chroni również układ przed zwarciem i przesterowaniem
    - tak mały radiator za pierwszym razem okazał się zbyt mały - dla obciążenia 4ohm - wzmacniacz przy większym wysterowaniu wyłączał się. Musiałem dodać mu żeber w postaci pociętego płaskownika, dodatkowe żebra przyklejone klejem termo przewodzącym.
    - w celu lepszej wentylacji obudowy różna pokrywa została rozcięta - zastosowałem blachę - siateczkę z blachy inox żeby poprawić odprowadzanie ciepła
    - wymieniłem kupiony wcześniej "zwykły" wentylator na wysokoobrotowy - w sumie najmocniejszy w tym rozmiarze w ofercie avt - robi trochę hałasu ale nad rozgrzanym wzmacniaczem można suszyć włosy z drugiej strony to nie wzmacniacz na imprezę
    - niestety nie zauważyłem że kupiony kit - sterownik wentylatora niema pętli histerezy - przy niewielkim wysterowaniu kiedy dochodzi już do uruchomienia wentylatora potrafi on "wariować" a nie chce mi się już tego poprawiać
    w sumie projekt uważam za udany - koszty jakieś 300zł...
    Na fotach brak gałki - co kupię to nie taka... zależy mi na takiej fi 30mm "głęboko osadzanej" może ktoś wie gdzie takie do alpsa dostanę?

  2. #2
    Użytkownik
    Dołączył
    01.01.2016
    Skąd
    Sochaczew
    Posty
    124
    Pokażesz co zmieniłeś/dodałeś w układzie zabezpieczenia na UPC1237 ? Ze zdjęć ciężko coś wywnioskować.

  3. #3
    Użytkownik Awatar tytka
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Pabianice
    Posty
    87
    Osobiście doceniam wkład włożonej pracy, oraz Twoją chęć samodzielnego wykonania takiego wzmacniacza.
    Ale jeśli mam być szczery, to zrobiłbym go zupełnie inaczej.

    Przede wszystkim, wygląda na to, że wybrałeś zbyt małą obudowę w stosunku do tego, co w niej upakowałeś. Panuje tam taki ścisk, że ten wzmacniacz musi być gorący i to nawet nie kwestia niezbyt dużego radiatora. Te otwory wentylacyjne nad radiatorem i wentylator, niewiele pomagają. Jak jeszcze wentylator poprawia przepływ powietrza z części radiatora przy ściance tylnej, to już nie bardzo poprawi przy jego części za ścianką przednią (oczywiście ze względu wspomnianego ścisku).

    Jakoś niby wszystko poukładane w środku, kable pospinane, ale gdy na to patrzę obnoszę wrażenie sporego nieładu we wnętrzu.

    Tak z ciekawości, po co te okrągłe konektory:


  4. #4
    Początkujący Awatar nowy666
    Dołączył
    13.06.2019
    Skąd
    jezioro pełne leszczy
    Posty
    14
    za mała obudowa i ta plątanina kabli wpływa na jakość dźwięku.
    https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata

  5. #5
    Użytkownik Awatar UKey83
    Dołączył
    25.12.2011
    Skąd
    Jaworzno
    Posty
    60
    Cytat Zamieszczone przez tytka Zobacz posta
    Osobiście doceniam wkład włożonej pracy, oraz Twoją chęć samodzielnego wykonania takiego wzmacniacza.
    Ale jeśli mam być szczery, to zrobiłbym go zupełnie inaczej.

    Przede wszystkim, wygląda na to, że wybrałeś zbyt małą obudowę w stosunku do tego, co w niej upakowałeś. Panuje tam taki ścisk, że ten wzmacniacz musi być gorący i to nawet nie kwestia niezbyt dużego radiatora. Te otwory wentylacyjne nad radiatorem i wentylator, niewiele pomagają. Jak jeszcze wentylator poprawia przepływ powietrza z części radiatora przy ściance tylnej, to już nie bardzo poprawi przy jego części za ścianką przednią (oczywiście ze względu wspomnianego ścisku).

    Jakoś niby wszystko poukładane w środku, kable pospinane, ale gdy na to patrzę obnoszę wrażenie sporego nieładu we wnętrzu.

    Tak z ciekawości, po co te okrągłe konektory:

    Zapewne jakby wzmacniacz był do innych celów niż te które opisałem powyżej też zrobiłbym x4 taką obudowę, dodał drugi transformator, trzeci na zasilania reszty układów i zrezygnował z wymuszonego chłodzenia itd. Myślę że obudowa byłaby za mała gdybym części które chce w niej upakować nie zmieściły by się fizycznie. To jest wzmacniacz klasy AB więc ma się grzać póki co przestał się wyłączać przy normalnej eksploatacji więc uważam że wszystko jest ok (po przeróbkach). Obudowa nie parzy. Te końcówki oczkowe to sposób zapewnienia docisku bezpiecznika termicznego do radiatora - są to dwie zlutowane węższym wyprowadzenie końcówki - jedna jest przykręcona śrubą mocującą us do radiatora a druga jest tak wyprofilowana żeby przy dokręcaniu śruby dociskała bezpiecznik do radiatora.

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez nowy666 Zobacz posta
    za mała obudowa i ta plątanina kabli wpływa na jakość dźwięku.
    No cóż - nie jestem audiofilem i nie mam słuchu absolutnego ale po włączeniu zasilania jest cisza. Oscyloskop przy zwartym wejściu wzmacniacza nie wykazuje przebiegów zbliżonych do sieciowych i harmonicznych (przynajmniej mój 8bitowy ).

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez matrix Zobacz posta
    Pokażesz co zmieniłeś/dodałeś w układzie zabezpieczenia na UPC1237 ? Ze zdjęć ciężko coś wywnioskować.
    Poniżej fragment zabezpieczenia z wykorzystaniem funkcji zabezpieczenia przeciwzwarciowego:


    W tym przypadku żeby wymusić zadziałanie tej funkcji do zacisków trzeba "dostarczyć" spadek napięcia w granicach +/- 0,6-0,7V przy maksymalnym poziomie napięcia wyjściowego. W przypadku wzmacniaczy tranzystorowych jest to napięcie ściągane przeważnie z rezystorów emiterowych/źródłowych w tym przypadku trzeba na wyjściu dodać rezystor o niewielkiej rezystancji (w zależności od przewidywanej amplitudy napięcia wyjściowego przy pełnej mocy) i mocy kilku watów.

  6. #6
    Użytkownik Awatar tytka
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Pabianice
    Posty
    87
    Cytat Zamieszczone przez UKey83 Zobacz posta
    Myślę że obudowa byłaby za mała gdybym części które chce w niej upakować nie zmieściły by się fizycznie.
    Ciekawe podejście, "mieściły fizycznie". To znaczy, że obudowę uznał byś za zbyt małą dopiero wtedy, gdyby elementy przeznaczone na urządzenie zaczęły się z niej wysypywać przy próbie luźnego sypania ich do niej
    Przy doborze obudowy, należy mieć na uwadze rodzaj urządzenia które wykonujemy. Np przy budowie wzmacniaczy, zasilaczy itp, gdzie występują elementy grzejące się podczas pracy, należy zapewnić wewnątrz obudowy odpowiednią przestrzeń, zapewniającą swobodny przepływ powietrza.


    Cytat Zamieszczone przez UKey83 Zobacz posta
    To jest wzmacniacz klasy AB więc ma się grzać
    No tak, tylko znacznie mniej niż klasy A.


    Pewnie, że w tej obudowie można by zrobić poprawny wzmacniacz stereo na LM3886 z zabezpieczeniami, ale sorry, nie jest to ten wzmacniacz.
    Skoro z założenia miał to być "mały, "rzetelny", przenośny do odsłuchów", to po co miejsce zabierają tam 4 kondensatory 10'000uF (a zdaje się bezpośrednio przy LM-ach jeszcze 4 szt 1000uF)?
    Z moich doświadczeń wynika, że te LM-y potrafią całkiem dobrze zagrać przy pojemnościach w zasilaniu od 2x3'300uF na kanał, więc myślę że np tak, można by zaoszczędzić nieco wolnego miejsca w niedużej obudowie.
    W każdym bądź razie uważam, że konstrukcję tą można było znacznie lepiej wykonać, wystarczyło tylko wcześniej dobrze przemyśleć parę aspektów.

    Aby nie było, że tylko się mądrzę, a nie wiele wiem, to poniżej, mój wymysł. Gabarytowo znacznie mniejszy od Twojego (150*70*200 mm). Co prawda o mniejszej mocy, ale za to trzy kanałowy, ma regulację barwy i balansu, wbudowanego prostego DAC-a, proste zabezpieczenie przeciwzwarciowe, oraz cyfrowe sterowanie. Z założenia miał być, mały przyzwoity i w miarę "wypasiony".


  7. #7
    Początkujący Awatar nietoperz
    Dołączył
    21.11.2019
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Posty
    8
    tu można kupić końcówki na lm 3886
    http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...LM3886-68W./44
    a tutaj moje 5 lm3886 na kolumnę
    https://ssl.diyaudio.pl/showthread.p...l=1#post537047
    Ostatnio edytowane przez nietoperz ; 11.01.2020 o 17:02

  8. #8
    Użytkownik Awatar UKey83
    Dołączył
    25.12.2011
    Skąd
    Jaworzno
    Posty
    60
    Ciekawe podejście, "mieściły fizycznie". To znaczy, że obudowę uznał byś za zbyt małą dopiero wtedy, gdyby elementy przeznaczone na urządzenie zaczęły się z niej wysypywać przy próbie luźnego sypania ich do niej
    To znaczy że uznałbym ją za małą gdyby model 3D wskazał że nie pomieszczę wszystkiego co chce do tej obudowy. Skoro pomieściłem i dało sie to sensownie złożyć to znaczy że obudowa jest wystarczająca.

    Przy doborze obudowy, należy mieć na uwadze rodzaj urządzenia które wykonujemy. Np przy budowie wzmacniaczy, zasilaczy itp, gdzie występują elementy grzejące się podczas pracy, należy zapewnić wewnątrz obudowy odpowiednią przestrzeń, zapewniającą swobodny przepływ powietrza.
    To nie jest mój pierwszy, trzeci czy nawet dziesiąty wzmacniacz. Rozumiem rady, dziękuję. Dlatego zastosowałem wysokoobrotowy wentylator oraz odpowiednią "siatkę" wbudowaną w pokrywę wzmacniacza.
    Jeżeli przetestowałem że wzmacniacz nie wyłącza się np z powodu nadmiary ciepła to uznaję że wystarczająca przestrzeń jest zapewniona.

    Pewnie, że w tej obudowie można by zrobić poprawny wzmacniacz stereo na LM3886 z zabezpieczeniami, ale sorry, nie jest to ten wzmacniacz.
    Proszę o konkretne argumenty.

    Skoro z założenia miał to być "mały, "rzetelny", przenośny do odsłuchów", to po co miejsce zabierają tam 4 kondensatory 10'000uF (a zdaje się bezpośrednio przy LM-ach jeszcze 4 szt 1000uF)?
    Z moich doświadczeń wynika, że te LM-y potrafią całkiem dobrze zagrać przy pojemnościach w zasilaniu od 2x3'300uF na kanał, więc myślę że np tak, można by zaoszczędzić nieco wolnego miejsca w niedużej obudowie.
    A w jakim celu miałbym potrzebować tą wolną przestrzeń ?
    Dałem tyle bo uważam że daje to wystarczający zapas energii w stosunku do ilości zajmowanego miejsca.

    W każdym bądź razie uważam, że konstrukcję tą można było znacznie lepiej wykonać, wystarczyło tylko wcześniej dobrze przemyśleć parę aspektów.
    Proszę o podanie tych aspektów żebyśmy mięli o czym porozmawiać.

    Aby nie było, że tylko się mądrzę, a nie wiele wiem, to poniżej, mój wymysł. Gabarytowo znacznie mniejszy od Twojego (150*70*200 mm). Co prawda o mniejszej mocy, ale za to trzy kanałowy, ma regulację barwy i balansu, wbudowanego prostego DAC-a, proste zabezpieczenie przeciwzwarciowe, oraz cyfrowe sterowanie. Z założenia miał być, mały przyzwoity i w miarę "wypasiony".
    Regulatory nie są mi potrzebne bo to jest wzmacniacz do testowania budowanych kolumn głośnikowych.
    Widać że jest bardzo dopracowany. Gratuluję. Też mam podobne konstrukcje na sumieniu. ps. Jak lutujesz smd używaj więcej topnika.
    Pozdro

  9. #9
    Moderator Globalny Awatar raven1985
    Dołączył
    24.08.2009
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    4,806
    Cytat Zamieszczone przez tytka Zobacz posta
    mój wymysł
    Fajny ten WS-ik

    Cytat Zamieszczone przez tytka Zobacz posta
    a zdaje się bezpośrednio przy LM-ach jeszcze 4 szt 1000uF)?
    z elektrolitów przy LM-ach bym nie rezygnował ze względu na stabilność , ale prawda nie muszą mieć 1mF z drugiej strony 1mf też nie zaszkodzi jak już jest na nie miejsce na płytce
    Cytat Zamieszczone przez tytka Zobacz posta
    Z moich doświadczeń wynika, że te LM-y potrafią całkiem dobrze zagrać przy pojemnościach w zasilaniu od 2x3'300uF na kanał,
    Nie wiem jak grają z taką pojemnością tak na oko jednak wydaje mi się, że przy znamionowym obciążaniu będą już spore tętnienia
    W praktyce problem pojawi się zapewne tylko blisko max. mocy i niskich częstotliwościach.
    Niemniej nie wykluczał bym, że będzie to miało jakieś znaczenie dlatego dał bym koło 2*10mf na kanał.

    Co do tematowego wzmacniacza można by zrobić trochę porządku z "kabelkologią" i będzie git
    Nie włączał bym też rezystora szeregowo z głośnikiem , raczej w zasilanie jak już .
    Nie wiem ile tam masz rezystancji, 0.1-0.2 będzie ok, więcej może dać jakieś tam zmiany charakterystyki w funkcji impedancji podłączonych kolumn.
    Dodanie histerezy w sterowniku wentyla może być kwestią 1 rezystora wiec być może warto

  10. #10
    Użytkownik Awatar tytka
    Dołączył
    20.01.2019
    Skąd
    Pabianice
    Posty
    87
    Cytat Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    z elektrolitów przy LM-ach bym nie rezygnował ze względu na stabilność
    O rezygnacji z tych kondensatorów nie wspominałem. Natomiast temat kondensatorów w zasilaczu, podjąłem dlatego, bo uważam, że przy tej konstrukcji można by to przemyśleć. Stosując dwie sztuki, zamiast czterech, można było wygospodarować nieco miejsca dla poprawienia kanałów wentylacji.


    Cytat Zamieszczone przez UKey83 Zobacz posta
    Proszę o konkretne argumenty.
    Cytat Zamieszczone przez UKey83 Zobacz posta
    Proszę o podanie tych aspektów żebyśmy mięli o czym porozmawiać.
    Cytat Zamieszczone przez UKey83 Zobacz posta
    To nie jest mój pierwszy, trzeci czy nawet dziesiąty wzmacniacz.
    Może spójrz na projekt z tego linku, który znalazłem. Gabarytowo bardzo podobny, a jak wygląda w środku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3136202.html
    Nie jest to idealna konstrukcja, ale zdecydowanie bardziej mi się podoba, niż Twoja.

    Cytat Zamieszczone przez UKey83 Zobacz posta
    Regulatory nie są mi potrzebne
    Nie pisałem, że są potrzebne w Twoim projekcie.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •