Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Wątek: Jaki DAC usb z wyjściem optycznym ale nie na kosci BurnBrown

  1. #1
    Początkujący
    Dołączył
    08.01.2020
    Skąd
    Radomsko
    Posty
    12

    Jaki DAC usb z wyjściem optycznym ale nie na kosci BurnBrown

    Witam
    Potrzebuje kupić jakis DAC ktory najlepiej żeby miał wyjście optyczne i nie był zbudowany na przetwornikach PCM BurnBrown. Nie bardzo on chce działać pod androidem 6.0.1 a do niego będzie podpięty. Co polecacie? Wolałbym żeby to był budżetowy sprzęt niż za 1 czy 2 tys zl

  2. #2
    Moderator Globalny
    Dołączył
    28.12.2008
    Skąd
    Łódź
    Posty
    3,833
    A rzeczywiście potrzebujesz przetwornik cyfrowo-analogowy? Czy wystarczy Ci konwerter USB->TOSLINK/SPDIF?
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

  3. #3
    Początkujący
    Dołączył
    08.01.2020
    Skąd
    Radomsko
    Posty
    12
    potrzebuje podpiąć go do tabletu przez USB i miec wyjście optyczne do procesora DSP

  4. #4
    Użytkownik
    Dołączył
    11.03.2015
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    317
    Do tego dac nie potrzebny wystarczy konwerter za 30 pln

  5. #5
    Użytkownik
    Dołączył
    26.04.2008
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    255
    Od kiedy sygnał analogowy idzie przez kabel optyczny?

  6. #6
    Użytkownik
    Dołączył
    11.03.2015
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    317
    Np:
    https://allegro.pl/oferta/modul-konw...oax-8005856636
    Chyba , że potrzebujesz coś wysokich lotów

    - - - - - aktualizacja - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
    Od kiedy sygnał analogowy idzie przez kabel optyczny?
    Po co komu analogowy ?

  7. #7
    Użytkownik
    Dołączył
    26.04.2008
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    255
    DAC = Digital to Analog Converter. Przetwornik sygnału cyfrowego na analogowy. A Ty chcesz z USB wypuścić sygnał cyfrowy z tego co widzę, więc gdzie tu logika?

  8. #8
    Użytkownik
    Dołączył
    11.02.2016
    Skąd
    Kraków/Warszawa
    Posty
    203
    Ma innego dac-a ktory mu nie pracuje z telefonem jak pamietam.. moze go zostawic... tylko inaczej wejdzie sygnalem cyfrowym...

    Wysłane z mojego telefonu

  9. #9
    Początkujący
    Dołączył
    08.01.2020
    Skąd
    Radomsko
    Posty
    12
    Chłopaki, tak jak pisałem w temacie, dac z wyjściem optycznym, ale nie na kości BurnBrown. Ten z linku jest właśnie na BB
    Jeśli są konwertery USB na optyk to takie coś mnie urządza, ale czegoś takiego nie znalazłem

  10. #10
    Użytkownik
    Dołączył
    11.03.2015
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    317
    Masz tylko wejście optyczne ? Jeżeli masz też wejście cyfrowe koaksjalne to możesz użyć np tego :
    https://ssl.diyaudio.pl/showthread.p...rumowe-Amanero

  11. #11
    Początkujący
    Dołączył
    08.01.2020
    Skąd
    Radomsko
    Posty
    12
    Procesor to helix c-dsp, jest tu wejście optyczne i analogowe, koaksjalnego nie ma. Analogowego nie chce używać ze względu na kamerę cofania która jest "dopinana" do huba poprzez podanie zasilania na pracującym tablecie, co często powoduje strzał w głośnikach. Niektóre dac'i to niwelowały, ale np pcm2704 strasznie strzelał. Na optyku było idealnie bez najmniejszych zakłóceń

  12. #12
    Początkujący
    Dołączył
    08.01.2020
    Skąd
    Radomsko
    Posty
    12
    znalazłem cos takiego - myślicie ze to będzie dobre?
    https://pl.aliexpress.com/item/40001...chweb201603_53

  13. #13
    Początkujący
    Dołączył
    08.01.2020
    Skąd
    Radomsko
    Posty
    12
    a i jeszcze jedno czy z takim konwerterem jak podałem będzie działać Volume z tabletu? Na Dac'u działa

  14. #14
    Moderator Globalny
    Dołączył
    28.12.2008
    Skąd
    Łódź
    Posty
    3,833
    Volume powinno działać bo ściszasz strumień w systemie operacyjnym czyli regulujesz głośność cyfrowo.
    Z tymi chińskimi konwerterami na układach CMedia jest taki problem, że soft na nich nie do końca jest optymalny. Kolega .3lite z tego forum nasiedział się żeby w swojej wersji tego konwertera poprawić ten software.
    Ja osobiście wolałbym użyć konwertera .3lite'a i dorobić do niego wyjście toslink co nie jest zasadniczo problemem, bo spdif i toslink są z punktu widzenia protokołu takie same, zmienia się tylko medium przesyłu danych (światło w światłowodzie lub prąd w miedzi lub innych metalach).
    Przede wszystkim sprawdziłbym najpierw czy ten konwerter Ci zadziała w stereo, pożyczyły od kogoś coś lokalnie...bo jak kupisz z Chin to już raczej tego nie zwrócisz.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

  15. #15
    Początkujący
    Dołączył
    08.01.2020
    Skąd
    Radomsko
    Posty
    12
    znalazłem opis ze powinno to działać
    może sie komuś przyda
    W linku jest jeszcze jeden konwerter
    https://forum.android.com.pl/topic/2...era-usb-spdif/

  16. #16
    Użytkownik
    Dołączył
    26.04.2008
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    255
    Cytat Zamieszczone przez Dawidd Zobacz posta
    Chłopaki, tak jak pisałem w temacie, dac z wyjściem optycznym
    Nie istnieje takie urządzenie. Czego nie możesz zrozumieć? DAC albo wyjście optyczne, to jest proste jak budowa cepa.

  17. #17
    Użytkownik
    Dołączył
    11.03.2015
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    317
    Cytat Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
    Nie istnieje takie urządzenie. Czego nie możesz zrozumieć? DAC albo wyjście optyczne, to jest proste jak budowa cepa.
    Istnieją takie dace , nie denerwuj się

  18. #18
    Użytkownik
    Dołączył
    11.02.2016
    Skąd
    Kraków/Warszawa
    Posty
    203
    No ale faktycznie.. kupowac dac.. zeby po optyku wejsc do procesora z kolejnym dac w srodku... to troche dookola...

    Wysłane z mojego telefonu

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •