Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Wątek: Subwoofer do Renault captur

  1. #1
    Użytkownik
    Dołączył
    12.12.2009
    Skąd
    Ruda śląska
    Posty
    241

    Subwoofer do Renault captur

    Witam. Zastanawiam się nad pewna kwestią... Czy mogę zbudować subwoofer do samochodu i zamknąć go w podwójnej podłodze bagażnika? Wydaje mi się że chyba jego skuteczność mocno spadnie... Mam rację?

    Druga sprawa już bardziej techniczna. Chciałbym zastosować głośnik Stxa W.20.300.2x2.MC. Zastanawiam się jaką wersję głośnika wybrać 2x2 czy 2x4? dysponuję wzmacniaczem alpine mrv-f250 2x100w 4ohm w mostku.

    Skrzynia będzie mała 15-17L zamknięta.

    Chętnie posłucham sugestii i porad.

  2. #2
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    24,118
    Cytat Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
    2x2 czy 2x4? dysponuję wzmacniaczem alpine mrv-f250 2x100w 4ohm w mostku.
    w tym przypadku bym bral 2x4ohm i podlaczyl pod oba mostki

  3. #3
    Użytkownik
    Dołączył
    26.02.2016
    Skąd
    Wyszków
    Posty
    112
    Switch Input Channel ustawiasz na 1+3 i 2+4.
    Dobrze by było ustawić taką samą moc dla mostka nr1 i nr2.
    Czyli na mostkach ustawiasz po 100W.
    Wtedy każda z cewek dostanie niemal taką samą moc przy określonym poziomie Volume.
    Nie wiem jak z jakością/dokładnością w ustawieniu filtra LPF. Ewentualnie jak masz możliwość ustawienia cięcia suba w radio, to na wzmaku Off i tniesz z radia.
    Jak nie da rady, to wzmakiem...
    Ostatnio edytowane przez grzeczny_52 ; 04.06.2020 o 09:57

  4. #4
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    24,118
    Cytat Zamieszczone przez grzeczny_52 Zobacz posta
    Nie wiem jak z jakością/dokładnością w ustawieniu filtra LPF
    o wlasnie, w takim przypadku obie pary kanalow musza miec LPF lub wlasnie sygnal z radia

  5. #5
    Użytkownik
    Dołączył
    12.12.2009
    Skąd
    Ruda śląska
    Posty
    241
    Z tego co widzę to obie pary mają filtr. W radiu nic takiego nie znajdę, żeby coś filtrować. Właściwie to mam zamiar się wpiąć pod głośniki z tyłu przez ten konwerter Hi-LO. Regulację głośności suba będę miał wtedy rozwiązaną przez regulację przód-tył. Nie mam bladego pojęcia czy za tym wyświetlaczem w Capturze znajdę jakieś wyście niskiego sygnału, szczerze wątpię. A co sądzicie o tym głośniku w małej zamkniętej skrzyni? Zda to egzamin?

  6. #6
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    24,118
    Cytat Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
    A co sądzicie o tym głośniku w małej zamkniętej skrzyni? Zda to egzamin?
    jak ma uzupelniac pasmo i byc szybki to spisze sie bardzo dobrze
    ale jak ma masowac plecy i robic wrazenie na innych to lepiej wsadz w b-r

  7. #7
    Użytkownik
    Dołączył
    08.01.2010
    Skąd
    Wodzisław Śląski
    Posty
    146
    Siemka ja dzisiaj kupiłem obudowę chyba ma z 8 litrów closed i stara wersja głośnika 2x2ohm.Powiem że mnie zaskoczył i schodzi nawet nisko jak na takiego małego pyrtka.Robi robotę.Ja tą obudowę kupiłem z możliwością zwrotu,ale powiem tak zostaje!!! Lepiej gra niż RF P1 10 cali w closed.Znaczy jakościowo mi sie przynajmniej wydaje.Nie wiem jak ta nowa wersja głośnika gra ,ale każdy tak pisze,więc jak już byś go miał to opisz wrażenia z odsłuchu.

    Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez lukiel84 ; 10.06.2020 o 15:12

  8. #8
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    24,118
    w tak malej obudowie to az dziwne
    ale skoro sie podoba to nie zmieniaj
    chyba ze z ciakawosci

  9. #9
    Użytkownik
    Dołączył
    12.12.2009
    Skąd
    Ruda śląska
    Posty
    241
    Mam jeszcze jedno pytanie. Czy "-" może być wspólny? Już objaśniam o co chodzi. W subie mam gniazdko takie jak w zasilaczu komputerowym a ze wzmacniacza idzie kabel który na końcu ma wtyczkę. Zrobiłem tak w razie potrzeby szybkiego wyciągnięcia suba z bagażnika, kabel może leżeć a zwarcia nie zrobi. Natomiast taka wtyczka ma 3 piny i 3 przewody ma kabel. Dlatego pytam czy mogę zewrzeć minusy żeby mieć tylko 3 przewody do suba czy też muszę to inaczej rozwiązać?

  10. #10
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,838
    Zrób lepiej to na gnieździe i wtyczce Speakon.

  11. #11
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    24,118
    ale do glosnika czy zasilanie?
    bo do glosnika NIE MOZE byc!

  12. #12
    Znawca Awatar ampli
    Dołączył
    06.10.2013
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    1,299
    W samochodówce połączenie minusów na wyjściu radia/wzmacniacza = zwarcie, bo większość takich sprzętów idzie w mostku.

  13. #13
    Użytkownik
    Dołączył
    12.12.2009
    Skąd
    Ruda śląska
    Posty
    241
    Czyli ze wzmacniacza 4 żyły pójdą i muszę mieć w subie Port ze czterema zaciskami?

  14. #14
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,838
    Tak

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •