Pokaż wyniki od 1 do 20 z 20

Wątek: Subwoofer na SB34SWPL76-4

  1. #1
    Użytkownik
    Dołączył
    20.08.2010
    Skąd
    Białystok
    Posty
    285

    Subwoofer na SB34SWPL76-4

    Witajcie kompany broni
    W końcu pomyślałem by założyć ten temat który podgoni rozwój mojego projektu. Założenia są takie by zrobić panel i całą obudowę pod 12" SB34SWPL76-4, choć to może ulec zmianie, bo nie widzę w tym budżecie nic innego ciekawego. Subwoofer ma grać w ponad 40m2.
    Zakładałem by wykorzystać to co mam i jak najmniej zamawiać, bo sporo komponentów posiadam.
    Panel musi posiadać na pewno APO, filtr dolnoprzepustowy, końcówkę mocy i zabezpieczenia, końcówka dość prosta holton 500W projektu Mirley, trafo posiadam chyba z Sharp7700, ostatecznie zobaczę ile mocy da się wyciągnąć, i może zmienię trafo.
    APO, jako że musiałem zakupić kondensatory futrujące zasilanie, zakupiłem od Advanceelectronic, włącznie z filtrem dolnoprzepustowym.
    A skoro dotarły w tym tygodniu to zacząłem lutowanie:

    Powoli będę uzupełniał postępy, więc cierpliwości
    Wszelkie propozycje mile widziane.

  2. #2
    Moderator Globalny Awatar marian
    Dołączył
    06.01.2007
    Skąd
    Bydgoszcz
    Posty
    5,922
    Ja tylko napiszę, że jak już robisz taki konkretny sub, to pomyśl o dołożeniu EQ jak np. w Hypexie.
    Nie napisałeś w jakiej obudowie będzie ten głośnik, ale obstawiam że w zamkniętej z racji gabarytów, więc tym bardziej przyda się taki EQ.
    Oczywiście płynna regulacja fazy również.
    Wejście wysokopoziomowe też bym zrobił.

  3. #3
    Użytkownik
    Dołączył
    20.08.2010
    Skąd
    Białystok
    Posty
    285
    Witaj Marian
    To w jakiej obudowie nie pisałem ponieważ najpierw zrobię panel, i ocenię jakie gabaryty będzie potrzebował w obudowie, bo będzie w oddzielnej komorze. EQ nie będzie potrzebny, część ustawień masz w amplitunerze, w panelu jak pisałem będzie filtr dolnoprzepustowy, ma już wzmocnienie (Volume), faze, i częstotliwość odcięcia. Wejście wysokopoziomowe nie będzie wymagane z racji amplitunera, sub out.
    A głośnik wymaga ok 40,5l BR, strojony na ok 24Hz wg WinISD. Więc będzie BR
    http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...subwoofera./37
    Ostatnio edytowane przez Meteo ; 11.06.2020 o 10:53

  4. #4
    Początkujący
    Dołączył
    05.01.2018
    Skąd
    Poznań
    Posty
    39
    Osobiście napędzam napędzam subwoofer 15`, estradową końcówką mocy klasy D spiętą w mostek -2 KW. Mam wszelkie możliwe regulacje: ocięcie,nachylenie, korektor, płynna faza i jeszcze więcej.

  5. #5
    Użytkownik
    Dołączył
    20.08.2010
    Skąd
    Białystok
    Posty
    285
    Filtr i Apo gotowe

  6. #6
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,838
    Z tym APO to możesz mieć problem. Musisz doszukać się które rezystory trzeba zmienić bo oryginalnie jest ustawiona bardzo dużą czułość i układ jest załączony prawie cały czas.
    Napisz do Advance emaila. Jak odpiszą które wartości zmienić to wrzucił to odpowiedz inni też skorzystają.

  7. #7
    Użytkownik
    Dołączył
    15.09.2004
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Posty
    407
    Sprawdź najpierw w praktyce bo ja nie wiedziałem o tej przypadłości i już któryś rok śmiga mi bez problemu. Ale może coś się zmieniło przy nowych partiach.

  8. #8
    Użytkownik
    Dołączył
    20.08.2010
    Skąd
    Białystok
    Posty
    285
    Cytat Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
    Z tym APO to możesz mieć problem. Musisz doszukać się które rezystory trzeba zmienić bo oryginalnie jest ustawiona bardzo dużą czułość i układ jest załączony prawie cały czas.
    Napisz do Advance emaila. Jak odpiszą które wartości zmienić to wrzucił to odpowiedz inni też skorzystają.
    Zobaczę jak będę odpalał moduły

  9. #9
    Użytkownik
    Dołączył
    20.08.2010
    Skąd
    Białystok
    Posty
    285
    To kontynuujemy
    Oczywiście trochę więcej trawiłem, ale to na inną chwilę będzie:

    Wzmacniacz prawie cały polutowany:

    Teraz szukam blachy alu jak najtaniej, wychodzi ok 30zł brutto za wymiar 300x400.

  10. #10
    Użytkownik
    Dołączył
    20.08.2010
    Skąd
    Białystok
    Posty
    285
    Blacha, jest, przymiarki są, w następnym tygodniu dotrze radiator

    W między czasie kupiłem trochę materiału Mdf:

    Front podwójny:

    Trochę wzmocnień, ale będzie więcej:
    Ostatnio edytowane przez Meteo ; 26.06.2020 o 10:00

  11. #11
    Użytkownik
    Dołączył
    20.08.2010
    Skąd
    Białystok
    Posty
    285
    Kleimy dalej:



    Wzmocnienie tunelu i jednocześnie dystans









  12. #12
    Użytkownik
    Dołączył
    20.08.2010
    Skąd
    Białystok
    Posty
    285
    BR wyfrezowany:

    Od spodu pomalowałem sprayem czarnym strukturalnym, i tak tego nikt nie będzie widział:

    Fornir dotarł i został zgrubnie pocięty.

  13. #13
    Użytkownik
    Dołączył
    20.08.2010
    Skąd
    Białystok
    Posty
    285
    Tutaj łączą się 3 liście forniru, różne resztki bez składu i ładu, czyli fornir z tyłu gdzie będzie panel

    Ofornirowane

    I na koniec otwory techniczne xD



    Osmo pierwsza warstwa:

  14. #14
    Moderator Globalny Awatar marian
    Dołączył
    06.01.2007
    Skąd
    Bydgoszcz
    Posty
    5,922
    Cytat Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
    Tutaj łączą się 3 liście forniru
    Elegancko

  15. #15
    Użytkownik
    Dołączył
    20.08.2010
    Skąd
    Białystok
    Posty
    285
    Płyta wstępnie powiercona, gniazda powycinane:

    Na razie wszystkie kable zarobione, i powoli, zależnie od czasu, uruchamiam moduły:

    Softstart nie da się zepsuć przy lutowaniu, więc działa.
    Filtr do subwoofera działa, zmieniłem wartości kondensatorów C11 i C10 na 180nF, odpowiadają za filtr subsonic, tak działa od ok 22hz, wg. oryginału C11 i C10 100nF, czyli ok 33Hz. Jak odkręcimy na max górne odcięcie filtra, to od ok 120Hz amplituda wzmacniania spada, teoretycznie powinno być powyżej 150Hz, ale to nie przeszkadza.
    APO działa poprawnie, zmieniłem czas wyłączenia na ok5 min, czyli zmiana rezystora R9 z 1,3Mohm, na 1,5Mohm. Co do czułości to puki co się nie wypowiem, wyjdzie w czasie, dotknięciem palcem wejścia układ się załącza.

  16. #16
    Zaawansowany Awatar ruffpl
    Dołączył
    24.01.2011
    Skąd
    z kieszenia...
    Posty
    897
    Co to za fornir? Jakiś dąb, oliwa czy coś?

  17. #17
    Użytkownik
    Dołączył
    20.08.2010
    Skąd
    Białystok
    Posty
    285
    Cytat Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
    Co to za fornir? Jakiś dąb, oliwa czy coś?
    Orzech sycylijski

  18. #18
    Użytkownik
    Dołączył
    20.08.2010
    Skąd
    Białystok
    Posty
    285
    Wzmacniacz przeszedł próbę działania, i mocy.
    Tak się zastawiam co robić dalej.
    Co do trafa, daje ono +- 68V, były chyba różne napięcia w sharp 7700, na necie da się znaleźć że powinno mieć ok 53Vac, mój ma 48Vac.
    Moc jaką oddaje wzmacniacz na sztucznym obciążeniu:
    16ohm ok 95W
    8ohm ok 162W
    4ohm ok 290W
    Chyba zostaje mi znaleźć inne trafo, mocy powyżej 600VA i +- 2x57Vac, myślałem by wykorzystać to co mam, ale jednak nie jest wystarczające.

    Zabezpieczenia działają, zwłaszcza clip indicator, led się świeci
    Ostatnio edytowane przez Meteo ; 07.07.2020 o 14:10

  19. #19
    Użytkownik
    Dołączył
    20.08.2010
    Skąd
    Białystok
    Posty
    285
    Tuż przed clipem, widać że głośniki jeszcze by zjadł trochę watów.

  20. #20
    Zaawansowany Awatar toopcool
    Dołączył
    28.04.2011
    Skąd
    Piech/Bar
    Posty
    613
    Fotki z głośnikiem poprosimy !!

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •