Poka¿ wyniki od 1 do 16 z 16

W±tek: Projekt g³o¶ników do PC brzmi±cych na wiêksze

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    22.11.2020
    Sk±d
    Gdynia

Projekt g³o¶ników do PC brzmi±cych na wiêksze

Witam wszystkich,

Szukam fajnego, niedrogiego projektu (do 500z³/para za przetworniki) g³o¶niczków pod komputer, mog± byæ to ala niedu¿e monitory 2 dro¿ne, lub jaki¶ fajny 1 dro¿ny wynalazek 😊Szuka³em w projektach, ale ciê¿ko mi znale¼æ projekty w tej kategorii, znalaz³em n. P. to:

https://ssl.diyaudio.pl/showthread.p...ojekt-by-borys

Niestety nie widzê ¿adnych opinii innych u¿ytkowników na temat tego projektu.

Lubiê bas, s³ucham wy³±cznie elektronicznej muzyki, ale zdajê sobie sprawê, ¿e z ma³ych g³o¶ników nie wyci±gnê niewiadomo jakiego basu poni¿ej 50hz.

Jako nowy u¿ytkownik, niestety nie znalaz³em ¿adnych dzia³ów dla pocz±tkuj±cych, gdzie by³ by na przyk³ad w±tek z poleceniami projektów ³atwych w budowie, albo w±tek gdzie mo¿na siê przywitaæ. Nie istnieje tutaj co¶ takiego, czy ¼le szukam?

Jako ¿e jestem nowym u¿ytkownikiem, kilka s³ów o mnie : nazywam siê Adrian i mam 30 lat. Przygodê z Audio DIY zacz±³em oko³o 10 lat temu, zbudowa³em wtedy dwa projekty oparte na gotowych planach(Start Air Kit 2S( Vifa HT250 F/4 +Peerless SDS 6-25/08) oraz ma³e g³o¶niczki, nazwy zestawu nie pamiêtam) , ale brak czasu odbi³ siê niestety na braku dalszych konstrukcji.

Tym czym aktualnie g³ównie s³ucham muzyki + filmów do TV, to zestaw Canton Chrono 507DC plus Canton Sub 601.

Do komputera u¿ywam aktualnie s³uchawek AKG NC60 BT, w³a¶nie z braku fajnych g³o¶ników pod PC.

By³ bym bardzo wdziêczny za podpowiedzi 😊

Pozdrawiam,

Adrian
    Ostatnio edytowane przez Yoshimatsu ; 22.11.2020 o 16:32

Zaawansowany Awatar toopcool
    Do³±czy³
    28.04.2011
    Sk±d
    Piech/Bar
    Witay.
    Zapoznaj siê z tym projektem:
    http://yb-audio.pl/realizacje/pixie/

Basik na dobrym poziomie i ca³a reszta równie¿.

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    22.11.2020
    Sk±d
    Gdynia
    Dziêki za podpowied¼, jednak cena oko³o 1.5 tysi±ca zdecydowanie wykracza poza bud¿et, które chcê przeznaczyæ na projekt 😊 Nie chcia³ bym wydaæ wiêcej ni¿ 500z³/para za same przetworniki. Wiem, ¿e nie jest to du¿o, liczê jednak, ¿e jaki¶ fajny projekt siê znajdzie.

Pozdrawiam

Adrian
    Ostatnio edytowane przez Yoshimatsu ; 22.11.2020 o 16:31

Zaawansowany Awatar toopcool
    Do³±czy³
    28.04.2011
    Sk±d
    Piech/Bar
    Wychodzi 650 z³ za przetworniki ( 2 x SB29RDC-C000-4 + 2 x SB12NRX25-4 ) mo¿e jeszcze jakie¶ promocje na BF siê trafi± wiêc nie by³o by tak ¼le.
    Du¿o nie zaoszczêdzisz na g³o¶nikach ( na tañszym projekcie ) ale na jako¶ci ju¿ bêdzie spora ró¿nica .
    Ostatnio edytowane przez toopcool ; 22.11.2020 o 16:35

Moderator Globalny
    Do³±czy³
    28.12.2008
    Sk±d
    £ód¼
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    22.11.2020
    Sk±d
    Gdynia
    Cytat Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
    Wychodzi 650 z³ za przetworniki ( 2 x SB29RDC-C000-4 + 2 x SB12NRX25-4 ) mo¿e jeszcze jakie¶ promocje na BF siê trafi± wiêc nie by³o by tak ¼le.
    Du¿o nie zaoszczêdzisz na g³o¶nikach ( na tañszym projekcie ) ale na jako¶ci ju¿ bêdzie spora ró¿nica .
    Sugerowa³em siê cen± 1030z³ na stronie, dziêki za wyja¶nienie. Projekt wygl±da naprawdê ciekawie, jednak cena nadal trochê boli. Je¶li by¶ musia³ poleciæ co¶ tañszego, co by to by³o?

W³a¶nie przez ten zestaw tutaj trafi³em 😉 Wygl±da naprawdê ciekawie, nie by³em jednak pewien, czy nie znajdê czego¶ innego, gdzie poczujê "wow, tego szuka³em". Dlatego otworzy³em ten w±tek, ¿eby zobaczyæ jeszcze jakie¶ inne opcje.

Pozdrawiam

Adrian
    Ostatnio edytowane przez Yoshimatsu ; 22.11.2020 o 16:44

Jest jeszcze projekt na STXach https://ssl.diyaudio.pl/showthread.p...C-T-9-100-8-MS , ale co¶ czujê, ¿e projekt ze spotu bêdzie ciekawszy i je¶li masz wiêcej gotówki to warto do³o¿yæ
    Wy³±czone PW - kontakt tylko za pomoc± maila.

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    22.11.2020
    Sk±d
    Gdynia
    O, dziêki, te¿ ciekawa opcja 😊 Najgorsze bêdzie teraz podj±æ decyzjê i ¿yæ potem z jej konsekwencjami...
    Ostatnio edytowane przez Yoshimatsu ; 22.11.2020 o 18:34

Opinii o ps95 jest sporo, ale niekoniecznie na Polskich forach audio.
    Wy³±czone PW - kontakt tylko za pomoc± maila.

Projektant
    Do³±czy³
    04.10.2012
    Sk±d
    Warszawa
    Pytanie jak blisko masz te g³o¶niki, ko³o monitora? Ja sobie do sypialni zrobi³em maluchy 1 dro¿ne na TB1320 SIF. I muszê ci powiedzieæ ¿e naprawdê dobrze graj±. Jest jaka¶ góra, jest jaki¶ bas, choæ nie schodzi nisko. S± do¶æ mocno kierunkowe, szybko ze zmian± k±ta gubi± wysokie tony. Ale za to stereofonia z nich jest do¶æ spektakularna. I generalnie s± muzykalne, daj± sporo takiej zwyczajnej frajdy ze s³uchania.

Projektant
    Do³±czy³
    16.10.2011
    Sk±d
    Hajnówka
    Sprawd¼ sobie takie co¶. Po tanio¶ci na próbê.
    G³o¶niki Tang Band W3-594 mo¿esz znale¼æ w satelitach od zestawów komputerowych Logitech. Chyba tych z logo THX.

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    22.11.2020
    Sk±d
    Gdynia
    Cytat Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
    Pytanie jak blisko masz te g³o¶niki, ko³o monitora? Ja sobie do sypialni zrobi³em maluchy 1 dro¿ne na TB1320 SIF. I muszê ci powiedzieæ ¿e naprawdê dobrze graj±. Jest jaka¶ góra, jest jaki¶ bas, choæ nie schodzi nisko. S± do¶æ mocno kierunkowe, szybko ze zmian± k±ta gubi± wysokie tony. Ale za to stereofonia z nich jest do¶æ spektakularna. I generalnie s± muzykalne, daj± sporo takiej zwyczajnej frajdy ze s³uchania.
    G³o¶niki bed± sta³y zaraz obok monitora, wiêc jakie¶ 50 cm od mojej pozycji. Jakie wygl±daj± te maluszki które sobie zbudowa³e¶?

Cytat Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
    Sprawd¼ sobie takie co¶. Po tanio¶ci na próbê.
    G³o¶niki Tang Band W3-594 mo¿esz znale¼æ w satelitach od zestawów komputerowych Logitech. Chyba tych z logo THX.
    O, te¿ ciekawa opcja, i brzmi to naprawdê fajnie?

Ja natkn±³em siê na mega ciekawe projekty Niemca, który u¿ywa 4 calowych 1 dro¿niaków (Tang Band W4-655EA lub jego lekko zmodyfikowan± wersjê Omnes Audio BB4 black EA) bez fizycznego filtra, ale filtrowane przez PC za pomoc± darmowego programu "Equalizer APO":

http://www.uibel.net/bauvor/bv_box/o...chreibung.html

Maj± nisk± g³o¶no¶æ maksymaln±, co nie przeszkadza przy u¿yciu jako g³o¶niki desktop, ale schodz± poni¿ej 40 Hz

Strasznie mnie ten projekt zaciekawi³, spotkali¶cie siê z innymi podobnymi projektami z filtrem przez PC?

Pozdrawiam,

Adrian
    Ostatnio edytowane przez Yoshimatsu ; 23.11.2020 o 10:42

Projektant
    Do³±czy³
    04.10.2012
    Sk±d
    Warszawa
    EQU APO jest OK, ale nic nie szkodzi zrobiæ filtr pasywny, do tych moich W4 to tylko kawa³ek cewki i rezystora do kompensacji BS, niby on ma jak±¶ górkê na charakterystyce, ale mi nie przeszkadza, nic z ni± nie robi³em.
    Moje wygl±daj± tak (wiem, lokalizacja kompletnie nie zgodna z zasadami, ale sypialenkê mam mikr±, albo tak, albo wcale):

Takimi filtrami mo¿na wycisn±æ bas, ale musisz wszystko pozosta³e ¶ciszyæ bardzo mocno i obawaæ siê o wytrzyma³o¶æ mocow±, one maj± bodaj tylko kilkana¶cie watów.
    Ostatnio edytowane przez Micwoj ; 23.11.2020 o 11:12

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    22.11.2020
    Sk±d
    Gdynia
    Wygl±da ciekawie Twój g³o¶niczek

Zgadza siê, ogólna g³osno¶æ w projekcie Uibela jest zmniejszona na rzecz basu, co jednak przy u¿ytkowaniu na biurku i ods³uchu z oko³o 50cm ma siê nie dawaæ we znaki. Tak ja mówisz, je¶li bêdê chcia³ u¿ywaæ ich poza PC, zastosujê pasywn± wersjê filtra.

Zdecydowa³em siê zbudowaæ ten w³asnie projekt z aktywnym filtrem, przetworniki zamówione, bêdê dawa³ znaæ w w±tku w dziale projektów

Dziêki wszystkim, którzy siê tutaj udzielili, na pewno nie poprzestanê na jednym projekcie

Pozdrawiam

Adrian
    Ostatnio edytowane przez Yoshimatsu ; 23.11.2020 o 12:12

Projektant
    Do³±czy³
    04.10.2012
    Sk±d
    Warszawa
    No i super. A TLkê czy tego niemca?
    Cytat Zamieszczone przez Yoshimatsu Zobacz posta
    Wygl±da ciekawie Twój g³o¶niczek
    EE tam, leniwy projekt na weekend Tylko musia³em remont zrobiæ w sypialni, bo ¿ona za¿±da³a ¿ebym schowa³ kable. No to jak schowa³em, to "przy okazji" odwali³em malowanie. I z ma³ych kolumienek siê zrobi³ ma³y remoncik

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    22.11.2020
    Sk±d
    Gdynia
    Ten projekt od Niemca, poni¿ej 40Hz mnie przekona³o

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •