Poka¿ wyniki od 1 do 17 z 17

W±tek: Przetarte górne zawieszenie g³o¶nika stx

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    29.11.2020
    Sk±d
    Radom

Przetarte górne zawieszenie g³o¶nika stx

Hej. Nie wiedzia³em gdzie za³o¿yæ temat, najbardziej pasowa³o mi tu.

Dzi¶ przysz³y g³o¶niki stx które wykorzystam w projekcie Zap audio.

Wszystkie by³y spakowane na odwal siê, lecz jeden wyjatkowo niechlujnie .

I ten g³o¶nik ma przetarcie na górnym zawieszeniu

Czy zwracaæ ten g³o¶nik? Czy daæ sobie spokój ? Co Ty by¶ zrobi³ ?

Moderator Globalny Awatar marian
    Do³±czy³
    06.01.2007
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Na forum pytasz zamiast napisaæ do STX-a?

Cytat Zamieszczone przez Jaro85 Zobacz posta
    Wszystkie by³y spakowane na odwal siê, lecz jeden wyjatkowo niechlujnie .
    ¯eby g³o¶nik by³ tani w detalu, opakowanie nie mo¿e du¿o kosztowaæ.
    Seria AWX ma ju¿ styropianowe wyt³oczki.
    Reszta le¿y po stronie kuriera.

Zamawia³e¶ ju¿ fornir?
    Mo¿esz siê zdziwiæ jak rulon przyjdzie w samym pudle, bez jakichkolwiek zabezpieczeñ.

Co do samego przetarcia, ja bym odda³ bo s³abo to wygl±da.

Projektant
    Do³±czy³
    16.10.2011
    Sk±d
    Hajnówka
    Napisz do STX.
    Bardzo s³abo to wygl±da😕

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    29.11.2020
    Sk±d
    Radom
    Forniru jeszcze nie zamawia³em
    Wymieni³em z nimi ju¿ kilka maili, bardzo im zale¿y na zdjêciach pudelka zewnêtrznego mimo. Ewidentnie dali dupy przy pakowaniu, a staraj± siê znale¼æ jaki¶ szczegó³ , by zarzuciæ mi, ¿e przyj±³em uszkodzon± paczkê. Tak by³ g³o¶nik spakowany, trzy kawa³ki styropianu wrzucone do ¶rodka

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    29.11.2020
    Sk±d
    Radom
    Ju¿ wiem czemu im zale¿a³o na zdjêciach pude³ka
    Odpowied¼ z dzi¶:

"Witam,

Opakowanie zewnêtrzne zosta³o uszkodzone w transporcie, czego wynikiem s± liczne wgniecenia i za³amania kartonu.
    W zwi±zku z powy¿szym proszê o przys³anie protoko³u, spisanego z kurierem, w celu rozpoczêcia procesu reklamacji.
    Pozwolê równie¿ przypomnieæ wiadomo¶æ, jaka do Pana zosta³a w dniu wysy³ki:
    W zwi±zku z przypadkami uszkodzeñ przesy³ek przez firmy kurierskie,
    proszê o sprawdzanie otrzymanych przez Pañstwa paczek w obecno¶ci kuriera.

Przy pokwitowaniu odbioru paczki, proszê o dopisanie w miejscu sk³adania podpisu „z zastrze¿eniem”.

Je¿eli przyjmiemy przesy³kê bez owego dopisku, to Pañstwa roszczenia z tytu³u ubytku lub uszkodzenia towaru wygasaj±. Zg³aszanie uwag w trakcie odbioru, u³atwi proces reklamacyjny. Nale¿y pamiêtaæ o sporz±dzeniu protoko³u szkody oraz zrobieniu zdjêæ uszkodzeñ.

Firmy kurierskie próbuj± zrzuciæ odpowiedzialno¶æ za uszkodzenia na nadawcê, dlatego te¿ proszê
    dopilnowaæ ¿eby kurierzy nie umieszczali w protoko³ach informacji, sugeruj±cych ¿e przesy³ka by³a niewystarczaj±co zabezpieczona (tzn. bez wewnêtrznych wype³nieñ) lub opakowanie zewnêtrze i wewnêtrzne by³o w idealnym stanie.

Aby¶my mogli rozpocz±æ jakiekolwiek kroki w postêpowaniu reklamacyjnym, wymagane jest niezw³oczne przes³anie do nas drog± mailow± (stx@stx.pl) protoko³u szkody (nie pó¼niej ni¿ 5 dni od daty otrzymania przesy³ki) wraz z zdjêciami uszkodzonych produktów, opakowania oraz ewentualnych zabezpieczeñ wewnêtrzych np. profilii styropianowych.
    Pozdrawiam,

Filip Mroczek

STX"

Niestety Pan Mroczek nie ma do czynienia z pierwszym lepszym leszczem.

Otó¿ z wprowadzonym przepisem art. 548 § 3 zd 1 k.c. je¿eli rzecz sprzedana ma zostaæ przes³ana przez sprzedawcê kupuj±cemu bêd±cemu konsumentem, niebezpieczeñstwo uszkodzenia rzeczy przechodzi na kupuj±cego z chwil± jej wydania kupuj±cemu.
    Odpowiedzialno¶æ za uszkodzony towar podczas transportu ponosi sprzedaj±cy, i ja od sprzedaj±cego jako konsument mogê domagaæ siê wymiany towaru na nowy b±d¼ zwrotu kosztów.
    Ta wiadomo¶æ o spisaniu protoko³u bla bla bla, te¿ jest guzik warta.

Jutro czekam na odpowied¼ ostateczn± i zaczynam dzia³aæ, ¶mia³o mogê im za³o¿yæ sprawe w s±dzie.
    Ostatnio edytowane przez Jaro85 ; 12.01.2021 o 18:27

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    10.11.2004
    Sk±d
    Plewi(o)ska k/Poznania
    Czyli nic w tej materii siê nie zmieni³o. Szkoda bo mia³em nadziejê ¿e jest normalnie.

Ja ju¿ nie raz przerabia³em zrzucanie winy na moja osobê przez szanowne STX, lacznie z sugerowaniem celowego uszkodzenia towaru.

Nie odpuszczaj.

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    29.11.2020
    Sk±d
    Radom
    Nie ma takiej mo¿liwo¶ci bym odpu¶ci³, tu nie chodzi o pieni±dze lecz o sam fakt przerzucenia winy na mnie, a tego bardzo nie lubiê. Bêdê aktualizowa³ ten temat na bie¿±co .

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    10.11.2004
    Sk±d
    Plewi(o)ska k/Poznania
    Kiedy¶ kupi³em sporo estradówek w których puszcza³ klej na cewce. Do kompletu mia³y zbyt d³ugie lice które przy odrobinie pecha robi³y zwarcie w czasie pracy . I to te¿ niby by³a moja wina .. Jednak robota by³a robiona za konkretne pieni±dze a ja nie mia³em czasu na kopanie siê zkoniem . Nawet udowodni³em wszystko kiedy¶ na innym forum i nadal by³a to moja wina .. klient jest winny ¿e kupi³ co kupi³ .... Podczas delegacji kupi³em g³o¶niki Visatona pod Berlinem . Jeden bas dziwnie brzêcza³y jakby mia³ co¶ w szczelinie. Zapyta³em w samym ¼ródle o zestaw naprawczy. Poprosili o adres i przys³ali g³o¶nik z przeprosinami. Nikt nie chcia³ ¿adnych dowodów .
    Nie pisa³em nawet ¿e kupi³em uszkodzony g³o¶nik i ¿±dam czegokolwiek .
    Zakupy Aliexpres czy Hobby King - bywa³y pojedyñcze reklamacje . Najwiêksze "hamstwo z ich strony " to pro¶ba o zdjêcia. Naprawdê nigdy nie dosta³em informacji z paragrafami itp. Zawsze bezwarunkowo brali na siebie i oni przepraszali mnie a ja ich Taki patent bo do³±czali ró¿ne gifty ..
    Ostatnio edytowane przez laryngolog ; 12.01.2021 o 19:48

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    29.11.2020
    Sk±d
    Radom
    Sprawa wygl±da tak, ¿e stx zmieni³o zdanie i chce by wys³aæ im wszystkie cztery sztuki, nie wiem co kombinuj±, dopiero nie chcieli jednej sztuki.
    Wy¶lê im cztery g³o¶niki jako reklamacje z tytu³u Rêkojmi, powo³am siê na Art. 548 §3., Art. 559 oraz Art. 556 §2. I za¿±dam wymiany towaru na nowy , wolny od wad.

W regulaminie maj± zapisane:

1. Klient mo¿e zrezygnowaæ z zamówienia, je¶li produkty zamówione przez klienta nie zosta³y przygotowane do wysy³ki.
    2. W celu rezygnacji Klient musi skontaktowaæ siê telefonicznie b±d¼ mailowo z Firm±.
    3. Klient mo¿e odst±piæ od umowy bez podawania przyczyny i bez ponoszenia kosztów w terminie 14 dni kalendarzowych.
    4. Bezpo¶redni koszt zwrotu produktu w wyniku odst±pienia ponosi Klient, jednocze¶nie ponosz±c odpowiedzialno¶æ za zmniejszenie warto¶ci produktu bêd±ce wynikiem korzystania z niego w sposób wykraczaj±cy poza konieczny do stwierdzenia charakter produktu, jego cechy lub funkcjonowanie.
    5. Klient, który odst±pi³ od umowy musi niezw³ocznie, nie pó¼niej ni¿ w terminie 14 dni kalendarzowych zwróciæ produkt.
    6. Firma zwróci nale¿no¶æ klientowi, który odst±pi³ od umowy niezw³ocznie, nie pó¼niej ni¿ w terminie 14 dni kalendarzowych.

Mo¿e czujê podstêp ale wydaje mi siê , ¿e mog± chcieæ wykorzystaæ punkt 3 regulaminu.
    Ostatnio edytowane przez Jaro85 ; 13.01.2021 o 15:20

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    04.03.2013
    Sk±d
    Józefów
    Zacznê od najprostszej z mo¿liwych opcji i zaproponujê panu zwrócenie wszystkich g³o¶ników jakie przyj±³ pan od kuriera. Oczywi¶cie zwrócimy 100% za towar oraz za koszty wysy³ki w obydwie strony. Bardzo proszê pana o przyjêcie mojej propozycji i podziêkowanie sobie za wspó³pracê handlow±.

Dla ciekawych poznania przyczyn powy¿szej sytuacji:
    Odbieraj±c przesy³kê klient powinien sprawdziæ jej stan i zawarto¶æ w obecno¶ci kuriera. Gdyby zastosowa³ pan t± jak¿e oczywist± sugestiê nie odebra³ by pan uszkodzonego towaru a tak to mamy teraz problem, kto uszkodzi³ opakowanie i w rezultacie towar (na zdjêciach wys³anych przez pana s± widoczne uszkodzenia na kartonie zewnêtrznym i co najistotniejsze na kartonie wewnêtrznym uszkodzonego g³o¶nika)
    Sprzedajemy w ci±gu roku kilkadziesi±t tysiêcy g³o¶ników i kolumn g³o¶nikowych, ³±czna ilo¶æ reklamowanych bez wzglêdu na przyczynê to 0,05 %. Oczywi¶cie zdarzaj± siê nam przypadki wys³ania towaru niezgodnego w 100% z zamówieniem i chocia¿ bardzo rzadko to równie¿ niepe³nowarto¶ciowych produktów ale przecie¿ ka¿dy normalny jest ¶wiadomy faktu, ¿e g³o¶niki produkuj± i przygotowuj± do wysy³ki ludzie, którzy maj± prawo do b³êdu. Natomiast tolerowanie a wrêcz hodowanie szkodników, którzy bezmy¶lnie niszcz± cudz± pracê jest czym¶ z czym zgodziæ siê nie mogê. Codziennie odbieraj± z naszej firmy dziesi±tki paczek kurierzy z ró¿nych firm. Prawie zawsze sposób obchodzenia siê z paczkami jest taki sam czyli rzucanie kartonów jak przys³owiowymi workami ziemniaków. Oczywi¶cie mo¿emy pój¶æ w kierunku dodatkowych zabezpieczeñ przesy³ek ale przed debilizmem nie ma wystarczaj±cych zabezpieczeñ a klienci bêd± ponosiæ bezsensowne koszty zwi±zane z dodatkowymi pancernymi opakowaniami przy okazji przyczyniaj±c siê do degradacji ¶rodowiska.
    Z panami którzy kupili i kupuj± dalej nasze produkty ale jednak nie s± z nich zadowoleni nie bêdê dyskutowa³. Na masochizm równie¿ nie ma lekarstwa. Jedynie mogê prosiæ aby zmienili dostawców na takich, którzy bezwarunkowo tolerujê ich wszystkie ¿±dania. Natomiast wszystkich klientów, którzy poczuli siê ¼le potraktowani przez nasz± firmê w wyniku b³êdów pracowników oraz moich chcia³bym serdecznie przeprosiæ.

Z powa¿aniem
    S³awomir Trzaskowski
    Ostatnio edytowane przez S. Trzaskowski ; 14.01.2021 o 12:48

Znawca Awatar scythe1123
    Do³±czy³
    21.08.2009
    Sk±d
    Trójmiasto
    Ogólnie to nigdy z kurierami nie uda³o mi siê "otworzyæ paczki przy kurierze", oni daj± paczkê i id± dalej i mówi±, ¿e na reklamacje jest ile¶ tam czasu. A z reklamacji nic nie wynika³o bo ja jako odbieraj±cy nie mam prawa do dowiedzenia siê jaki jest rezultat reklamacji, wiêc zosta³em zrobione w jajo kilka razy (mo¿liwie, ¿e sprzedaj±cy, nie mówiê tu o STX bo nigdy nie kupowa³em u nich niczego, wzi±³ hajs z ubezpieczenia a ja zosta³em z uszkodzonym sprzêtem)

Druga sprawa to zapakowanie g³o¶ników - trzy kawa³eczki styropianu to nie wygl±da na wype³nienie przesy³ki.

Kurierzy niestety nie szanuj± paczek, raz dosta³em paczkê z odtwarzaczem CD od miniwie¿y gdzie w ¶rodku transformator wygi±³ blaszane ³apy które go trzyma³y i wyrwa³ przewód z PCB - ¿eby do czego¶ takiego dosz³o to musia³a spa¶æ chyba z 2 metrów bo transformatorek w odtwarzaczach CD jest ma³y i ma ma³± masê.

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    10.11.2004
    Sk±d
    Plewi(o)ska k/Poznania
    Z panami którzy kupili i kupuj± dalej nasze produkty ale jednak nie s± z nich zadowoleni nie bêdê dyskutowa³. Na masochizm równie¿ nie ma lekarstwa.

Oj czujê ¿e to do mnie jednak mogê byæ te¿ mylony z inn± osob± bo dawno przesta³em kupowaæ.

A mo¿e zakopaæ topór wojenny (ja zajmujê siê ju¿ inn± bran¿± a reszta hobbystycznie)
    Pan S³awomir siê uniós³ trochê. Mo¿e co¶ od siebie napiszê. Du¿o robi³em dla klientów . Nie raz wraca³y mi zestawy g³o¶nikowe sprzedawane przez allegro bo klient chcia³ za pobraniem i nie odbiera³ przesy³ki.. to by³o z 15lat wstecz. Wiele razy wraca³y g³oßniki pogiête w transporcie .
    Jedyne co mog³em to to sobie pokurwowaæ na zapleczu.
    Nie jeden to przerabia³. Pan STX równie¿.
    Gdy zacz±³em robiæ dla dedykowanego odbiorcy naumia³em siê tak pakowaæ ¿e paczkê uszkodzi dopiero zrzucenie z 2piêtra. Dos³ownie .
    Za wszystko p³aci klient . I jest zadowolony.
    Mamy konflikt interesów bo produkt ma byæ tañszy ni¿ z Azji...nie da siê. Za krótki jestem by doradzaæ innym ale.. Skoro idzie opchn±æ Altusa za kilka tysiêcy to mo¿e warto siê zastanowiæ na czym zarabiaæ?

Kiedy¶ by³em kozak ale Azjaci nauczyli mnie pokory. Teraz do nich wysy³am produkty . Niezbyt czêsto ale to jak trafienie w totka. ¯yczê Panu eszteixowi u¶miechu luzu i oby mnie nigdy nie wygryz³ z mojego kawa³ka kie³basy ..

Naprawdê mo¿na by³o zakoñczyæ wpis przed tym co zacycowa³em .. to napisa³em ja gadu³a i maruda

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    29.11.2020
    Sk±d
    Radom
    Cytat Zamieszczone przez S. Trzaskowski Zobacz posta
    Zacznê od najprostszej z mo¿liwych opcji i zaproponujê panu zwrócenie wszystkich g³o¶ników jakie przyj±³ pan od kuriera. Oczywi¶cie zwrócimy 100% za towar oraz za koszty wysy³ki w obydwie strony. Bardzo proszê pana o przyjêcie mojej propozycji i podziêkowanie sobie za wspó³pracê handlow±.

Dla ciekawych poznania przyczyn powy¿szej sytuacji:
    Odbieraj±c przesy³kê klient powinien sprawdziæ jej stan i zawarto¶æ w obecno¶ci kuriera. Gdyby zastosowa³ pan t± jak¿e oczywist± sugestiê nie odebra³ by pan uszkodzonego towaru a tak to mamy teraz problem, kto uszkodzi³ opakowanie i w rezultacie towar (na zdjêciach wys³anych przez pana s± widoczne uszkodzenia na kartonie zewnêtrznym i co najistotniejsze na kartonie wewnêtrznym uszkodzonego g³o¶nika)
    Sprzedajemy w ci±gu roku kilkadziesi±t tysiêcy g³o¶ników i kolumn g³o¶nikowych, ³±czna ilo¶æ reklamowanych bez wzglêdu na przyczynê to 0,05 %. Oczywi¶cie zdarzaj± siê nam przypadki wys³ania towaru niezgodnego w 100% z zamówieniem i chocia¿ bardzo rzadko to równie¿ niepe³nowarto¶ciowych produktów ale przecie¿ ka¿dy normalny jest ¶wiadomy faktu, ¿e g³o¶niki produkuj± i przygotowuj± do wysy³ki ludzie, którzy maj± prawo do b³êdu. Natomiast tolerowanie a wrêcz hodowanie szkodników, którzy bezmy¶lnie niszcz± cudz± pracê jest czym¶ z czym zgodziæ siê nie mogê. Codziennie odbieraj± z naszej firmy dziesi±tki paczek kurierzy z ró¿nych firm. Prawie zawsze sposób obchodzenia siê z paczkami jest taki sam czyli rzucanie kartonów jak przys³owiowymi workami ziemniaków. Oczywi¶cie mo¿emy pój¶æ w kierunku dodatkowych zabezpieczeñ przesy³ek ale przed debilizmem nie ma wystarczaj±cych zabezpieczeñ a klienci bêd± ponosiæ bezsensowne koszty zwi±zane z dodatkowymi pancernymi opakowaniami przy okazji przyczyniaj±c siê do degradacji ¶rodowiska.
    Z panami którzy kupili i kupuj± dalej nasze produkty ale jednak nie s± z nich zadowoleni nie bêdê dyskutowa³. Na masochizm równie¿ nie ma lekarstwa. Jedynie mogê prosiæ aby zmienili dostawców na takich, którzy bezwarunkowo tolerujê ich wszystkie ¿±dania. Natomiast wszystkich klientów, którzy poczuli siê ¼le potraktowani przez nasz± firmê w wyniku b³êdów pracowników oraz moich chcia³bym serdecznie przeprosiæ.

Z powa¿aniem
    S³awomir Trzaskowski
    Proszê Pana te wgniecenia na pude³ku o których Pan pisze powsta³y , gdy karton wyl±dowa³ u mnie w ¶mieciach. Gdy odbiera³em paczkê od kuriera nie by³o ¿adnych uszkodzeñ.
    Za powsta³e uszkodzenie w wiêkszo¶ci winny jest przewoznik, ale gdyby g³o¶nik by³ dobrze zapakowany, przetrwa³ by podró¿. Widaæ na zdjeciu, ¿e g³o¶nik wypchn± karton od ¶rodka

Celem tego tematu nie by³o zrobienie wam anty reklamy, lecz pytanie do u¿ytkowników forum czy g³o¶nik odes³aæ .
    Czarê goryczy przela³a wiadomo¶æ od pana Filipa, jasno sugeruj±ca, ¿e na wymianê nie mam co liczyæ.

Teraz chcecie bym odes³a³ wszystkie g³o¶niki, kto¶ pomy¶li super.
    Tak szczerze , czy to nie jest chêæ zrobienia mi na z³o¶æ ?
    Obudowy na kolumny mam zrobione, elementy do zwrotnicy kupione. Je¶li wy¶le wam wszystkie g³o¶niki wszystko muszê zaczynaæ od nowa.

W mailach prosi³em o wymianê tylko tej jednej sztuki , pisa³em ¿e do reszty nie mam zastrze¿eñ. Chcia³em wys³aæ go na swój koszt, a z tytu³u rêkojmi chyba wszyscy wiedza, ¿e koszta przesy³ki pokrywa sprzedaj±cy. Nie mo¿e mi Pan zarzuciæ , ¿e nie chcia³em doj¶æ do porozumienia.

Teraz natomiast mam wybór taki, ¿e wysy³am wszystko, i pakuje siê w wiêksze koszta, b±d¼ zostawiam tak jak jest i mieæ nadziejê ¿e zawieszenie nie pêknie .
    Ostatnio edytowane przez Jaro85 ; 14.01.2021 o 23:12

Do³±czy³
    06.01.2007
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Teraz chcecie bym odes³a³ wszystkie g³o¶niki, kto¶ pomy¶li super.
    Tak szczerze , czy to nie jest chêæ zrobienia mi na z³o¶æ ?
    Obudowy na kolumny mam zrobione, elementy do zwrotnicy kupione. Je¶li wy¶le wam wszystkie g³o¶niki wszystko muszê zaczynaæ od nowa.
    Nie musisz, mo¿esz zamówiæ w innym sklepie.

Co do odes³ania wszystkich g³o¶ników, to mo¿e chodziæ o to, ¿e ten "nowy" mo¿e byæ z innej serii i mo¿e mieæ np. delikatnie inny odcieñ kopu³ki przeciwpy³owej.
    No i co wtedy by¶ zrobi³?
    Kolejn± aferê.

Pocz±tkuj±cy
    Do³±czy³
    29.11.2020
    Sk±d
    Radom
    Niestety , s± tylko dostêpne w STX, kupno z innego ¼ród³a nie jest mo¿liwe.
    W³a¶nie bym nie robi³ afery i nie ma co porównywaæ przetartego zawieszenia do innego odcienia kopu³ki.

Do³±czy³
    06.01.2007
    Sk±d
    Bydgoszcz
    s± tylko dostêpne w STX
    No to zamówisz jeszcze raz.
    Firma Twoje dane ma, wiêc zawczasu zapakuj± porz±dniej

...nie ma co porównywaæ przetartego zawieszenia do innego odcienia kopu³ki.
    No nie wiem, raczej wkurza³o by to oko.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •