-
Co¶ mi tu nie gra! Czy warto przemodelowaæ zwrotnicê?, pro¶ba o pomoc.
Cze¶æ!
Kilka lat temu zbudowa³em kolumny podstawkowe opieraj±c siê na projekcie "Dreydels"
Nie maj±c pojêcia o elektronice skupi³em siê bardziej na aspekcie wizualnym ufaj±c, ¿e uznany projekt zagra dobrze.
Przez lata cieszy³ ucho, graj±c pod wzmacniaczem pe³nym regulatorów, jednak po przej¶ciu na wzmacniacz bez regulacji barwy graj± jak zza zas³ony. Bez do³u i góry.
Pobawi³em siê eq i uzyska³em d¼wiêk, który mnie zadowala (zrzut ekranu) Jak widaæ dó³ i góra s± podbite.
Czy zostawiæ to w ten sposób, czy zmieniaj±c niektóre elementy w zwrotnicy jestem w stanie uzyskaæ podobny efekt i lepsz± jako¶æ? Je¶li tak to proszê zaproponowaæ co i ja.
Za³±czam schemat zwrotnicy.
Dziêki!

-
Znawca
Rs150 ma 8 ohm?
Z tego co widze rs150 moze byc za mocno filtrowany, potwierdza to twoja korekta. Potem dostosowac wysokotonowy.
Trzeba pomierzyc, zeby zobaczyc co sie dzieje. Najprawdopodobniej zwrotnica nie jest optymalnie zestrojona
Ostatnio edytowane przez jamess8 ; 08.01.2021 o 17:19
-
Tak rs150 jest 8 ohm a seas 6ohm. Nie bardzo mam mo¿liwo¶æ pomiaru tak¿e chcia³bym zawierzyæ swojemu s³uchowi. Czy jest mo¿liwa prosta wymiana elementów, która podbije podobne pasmo jak na wykresie eq o oko³o 6dB? w zwrotnicy jest chyba L Pad, ale nie wiem jakie t³umienie bo w kalkulatorze nie mogê odtworzyæ takich warto¶ci jak u mnie.
-
Znawca
Bez pomiarów nie ma sensu. Na s³uch to mozna robiæ drobne korekcje kiedy ju¿ mamy poprawnie zgrane glosniki. A tutaj to jest wielka niewiadoma.
Jedynie mo¿esz zmieniæ t³umienie wysokotonowego, ale je¿eli zgranie jest kiepskie to i tak nie wiele to poprawi.
Ostatnio edytowane przez jamess8 ; 08.01.2021 o 19:01
-
Nie mam faktycznych pomiarów, ale podstawi³em wszystkie elementy do programu Vituix. To chyba fajny symulator?
Twórca by³ chyba bardzo uczulony na ¶rednicê i wysokie...
My¶licie, ¿e da siê tutaj powalczyæ? Czy d±¿yæ do tego by wykres by³ p³aski przy zachowaniu miejsca podzia³u?
Chcia³bym unikn±æ wymiany cewek je¶li siê uda.
Znalaz³em te¿ pomiar autora projektu dla rs150. Trochê równiej to wygl±da jak u mnie w programie.

Ostatnio edytowane przez jaciomp ; 08.01.2021 o 23:06
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
- Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
- Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
- Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
-
Zasady na forum