Strona 2 z 23 PierwszyPierwszy 123456712 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 446

Wątek: Wzmacniacz N-Mosfet by IREK

  1. #21
    Użytkownik
    Dołączył
    08.05.2005
    Skąd
    wrocław
    Posty
    139
    Witam,
    Chcialem zapytac czy dla trafa 2x45V (po wyprostowaniu ok 63V) moga być tranzystory IRF640? Nie bede tego dlugo wykorzytywal, tylko chcialem sprawdzic jak wzmacniacz chodzi z takim napieciem zasilania, a jak sie spodoba to najwyzej wymienie na IRFP240 lub 250.

    pozdrawiam

  2. #22
    Trafo z takim napieciem to sie stosujue do wzmacniacza 300W/4omach. IRFP640 wytrzymaja napieciowo ale spala sie przy probie mocy.

  3. #23
    Użytkownik
    Dołączył
    08.05.2005
    Skąd
    wrocław
    Posty
    139
    Ok dzieki, o to mi chodziło.
    pozdrawiam

    [ Dodano: 2005-09-22, 22:25 ]
    Witam
    Znowu ja ;)

    Zrobilem wszystko od nowa, płytke, nowe elementy, wszystko sprawne.
    Wzmacniacz odpalił za pierwszym razem- prąd ustawilem 50mA, nap na wyjsciu =0v. Powyciagalem rezystory z zasilania, poldaczylem normalne glosniki i grało.
    Grało tak ze 2 minuty, po czym zapragnalem zgłośnic zeby sprawdzic jak tam moc.
    Zgłasnialem powoli i w pewnym momencie (jeszcze chyba nawet polowy nie bylo) zrobil mi sie maly pożar: R33 + R28 + przebity T13 i T8 (IRF640).

    Trafo 2x34V.

    czego może to być wina?
    Dodam tylko ze w poprzednim egzemplarzu dzieje sie dokladnie to samo.. moze gdzies na schemacie lub płytce jest błąd?

    pozdrawiam

    [ Dodano: 2005-09-24, 09:52 ]
    Cały czas czekam na pomoc... pliz

  4. #24
    Na plytce raczej nie ma bledu bo jeden z kolegow tez robil ten wzmak i od razu mu odpalil i gra.

    Mozliwe ze zle przykreciles tranzystory do radiatora moze masz kiepskie podkladki albo po prostu podlaczyles glosnik 4omowy.

  5. #25
    Użytkownik
    Dołączył
    08.05.2005
    Skąd
    wrocław
    Posty
    139
    Ok, sprobuje je dac bez podkladek na oddzielne radiatory, moze cos pomoze..
    A odnosnie 4 omow - nie moge dac takiego obciazenia?
    W gazecie jest napisane ze moze byc spokojnie 4 lub 8 ohm.
    A kolumny uzyte do testow byly 8 ohm, wiec to nie wina tego.

    pozdrawiam

    [ Dodano: 2005-09-25, 09:19 ]
    łojoj, to chyba byla wina zlego odizolowania ;/
    Teraz wszystko działa, tylko mam taki maly problem. Jak dam na 80-90% głośności układ wyłacza sie co chwile na jakies 5 sekund po czym znowu zaczyna dzialac - jak podejrzewam jest to jakies zabezpiecznie. Mozna z tym cos zrobic?
    Podpiete sa 2 kolumny 8 ohm rownolegle.

    pozdr

    [ Dodano: 2005-09-25, 09:29 ]
    dobra, juz wiem o co chodzi;>
    2x4700 w zasilaniu to jednak za mało ;-)

    [ Dodano: 2005-09-25, 09:59 ]
    Jednak nie, dalej mam ten sam problem...
    Dałem 2x10000uF i przy subwooferze na stx 32-300-4 wylacza sie przy 30% mocy.
    Nie jest to chyba wina trafa, bo testowalem na 150W i na 450W i to samo.


    I jeszcze pytanie bonusowe... skąd na płytce moge wziac +-12V do zasilania preampa?

  6. #26
    he, he, kolumny s 8om, ale podpite równolegle....czuli 4om, a caBkiem mo|liwe, ze mniej.
    jak chcesz zasilac 4omowy glo[nik/kolumny, to zmniejsz napicie zasilania...


    <lol> podpite, napicie....oczywiscie mialo byc: podpiete i napiecie. Cos nie tak z moja klawiatura ;)

  7. #27
    Użytkownik
    Dołączył
    08.05.2005
    Skąd
    wrocław
    Posty
    139
    Nie rozumiem dlaczego: W EDW pan Irek napisał ze wzmacniacz przeszedl testy na zasilaczu z ktorym uzyskiwal 140W/4 ohm, wiec zasilanie jest +-60V, a u mnie tylko +-50V wiec wszystko przeciez powinno byc ok?

    A kolumny celowo sa tak podpiete, przeciez nie bede ich dawał szeregowo...

  8. #28
    Zaawansowany
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Złotoryja
    Posty
    916
    Sprawdź dokładnie wszystkie wartości elementów od zabezpieczenia prądowego, może tam coś skopałeś?

  9. #29
    Konstruktor
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    2,234
    wartości elementów od zabezpieczenia prądowego są uzaleznione od uzytych tranzystorów - ciekawe dla jakiego modelu wartości podało AVT - jak ich znam do dla wersji ktorą sprzedają czyli z najtańszymi tranzystorami.

  10. #30
    Użytkownik
    Dołączył
    12.04.2005
    Skąd
    stolica
    Posty
    174
    Cytat Zamieszczone przez bprzem
    Nie rozumiem dlaczego: W EDW pan Irek napisał ze wzmacniacz przeszedl testy na zasilaczu z ktorym uzyskiwal 140W/4 ohm, wiec zasilanie jest +-60V, a u mnie tylko +-50V wiec wszystko przeciez powinno byc ok?

    A kolumny celowo sa tak podpiete, przeciez nie bede ich dawał szeregowo...
    Z -+60dc moc bedzie ponad 200W
    140W@4ohm ja bym wiecej jak +-45V niedawał

    sam zrobiłem coraz popularniejszy wzmacniacz janka z elektrody, tam sa po 3 pary na strone (tranzystory po 5zł) i na obciazeniu 2ohm przy zasilaniu +-50 nic go nieboli ino 200
    watowe trafo sie poci.

    Powodzenia

  11. #31
    Moj wzmacniacz na mosfetach uzyskuje 100W przy zasilaniu +-31V dla 4om i +-43V dla 8om. Napiecia oczywiscie pod obciazeniem. Wiecej nie radze bo to palenie tranzystorow. Jesli sa jeszcze w wersjiN z supercienkimi podkladkami mikowymi i duzym radiatorem to wytrzymaja.

    Za wczesne dzialanie ogranicznika pradowego moze sie wiazac z popalonymi rezystorami zrodlowymi. Po tylu wybuchach co miales moze ktorys z rezystorow jest spalony i wypadkowa rezystancja jest za duza.
    Przy tak duzym zasilaniu i 4omach bedziesz mial sporo wiecej niz 100W dlatego nie dziwie sie ze tranzystory sie pala a wzmacniacz sie wylacza. Musisz dac minimum IRFP240 a rezystory zrodlowe zeby wypadkowo mialy 0,05oma czyli 3x0,15oma na tranzystor.

    Na plytce tego wzmacniacza nie ma zasilacza +-12V. Jest on na wersji z przekaznikiem ktory oprocz opuznionego zalaczania i szybkiego wylaczania glosnika realizuje jeszcza zabezpieczenie DC. Zapomnieli zamiescic zdjecia tego modelu.

  12. #32
    Użytkownik
    Dołączył
    08.05.2005
    Skąd
    wrocław
    Posty
    139
    Rezystory ograniczajace prad mam 3x0,22ohm i tranzystory IRF640 - moze dolozyc jeszcze jeden 0,22Ohm, wtedy bedzie prawie jak 3x0,15 .

    Coolombo wartosci sa dokladnie takie jak na schemacie/spisie elementów, czyli :
    R16,R30- 22K
    R20,R33- 100

    zmienilem za to R14 i R18 na 330ohm przez co mozna dac troche wiecej glosniej (ale uklad dalej sie wylacza) - czy moge jeszcze zwiekszyc ten opornik czy to nie tedy droga?

  13. #33
    Z tego co pamietam to R14 i R18 oryginalnie sa 270om i sa to oporniki od bootstrapu i nie maja nic wspolnego z wylacznikiem pradowym.

    Sprawdz czy ktorys z 0,22oma nie jest przepalony. Mozesz dodac jeszcze jeden wtedy przesuniesz prog ograniczenia pradowego.

  14. #34
    Użytkownik
    Dołączył
    08.05.2005
    Skąd
    wrocław
    Posty
    139
    No niestety, nie jest przepalony, wszystkie sprawne.
    Dodałem jeszcze po jednym 0,22 ale nie pomaga.
    Rezytory sa juz IRFP240, zasilanie jakies +-48V, mniej juz nie moze byc.

    Swoja drogą z tego co widze na mierniku uklad wylacza sie przy okolo 0,3A...
    Oraz zauwazylem cos bardzo dziwnego - jak jest sam bas, moge dac glosniej, gdy tylko wchodza wysokie tony wzmacniacz sie wylacza- o co mu chodzi....?

    [ Dodano: 2005-09-28, 11:32 ]
    Aktualizacja,

    sprawdzilem generatorem i do ok 200Hz wzmacniacz działa normalnie, nie wylacza się. Im wyzsza czestotliwosc tym szybciej nastepuje wylaczenie. (inaczej: przy 200Hz moge przekrecic potencjometr glosnosci do oporu i wszystko jest ok, a potem aby wzmacniacz działał musze dawac coraz ciszej). Teraz to juz w ogole nie wiem co robic ;>

    pozdrawiam

    [ Dodano: 2005-09-29, 21:49 ]
    moze chociaz mala podpowiedz gdzie szukac bledu ?

  15. #35
    Wyslij mi ten wzmacniacz bo tak to mozemy sobie pisac do smierci.
    Adres podam Ci przez maila.

  16. #36
    Użytkownik
    Dołączył
    01.10.2004
    Skąd
    F13
    Posty
    304
    I jak z tym wzmacniaczem w koncu?
    Dziala?

    Pozdr

  17. #37
    wzmaka nie dostalem wiec nie wiem co kolega z nim zrobil.

  18. #38
    Początkujący
    Dołączył
    04.02.2005
    Skąd
    cierpice city
    Posty
    37
    ja terz miałem problemy z uruchomieniem tego wzmaka.
    (spaliłem chyba z10 IRFR640N)
    ALE wkońcu go uruchomiłem:
    (nie montowałem zabespieczenia i włącznika (R-1,2,3,4,5,6,8,16,20,30,33;C-1; T-14,12,1,2,5; Dz-1,2; D-5,1,4;(jedną nurznkie R9 wlutowałem w miejsce kolektora T5 a nie emitera(petrz schemat))
    (D2-lm285-1,2 R7-220R))
    +bardzo dokładny montarz
    T 8 i 13 to IRF640n trafo 300W 2x45V zmiennego(ok.+-63,5V)
    i... ...CHODZI Głośniki 800W(muz.) równolegle 2x4ohm i szregowo 4ohm >[6ohm]
    ten wzmak robi z nimi co chce ;) ;) ;)

    chodził przez 1,5h i nic tylko bez wentylatora dosyci się grzeje :) :)

  19. #39
    Z takim zasilaczem to masz ponad 250W mocy na 4omach! i pewnie ze 200W/6omach.
    wcale sie nie dziwie ze napaliles tyle tranzystorow :)
    Powinienes od razu kupic IRFP250N, choc rozumiem ze zastosowales IRF640 bo sa duzo tansze od IRFP250 ale i duzo slabsze.

  20. #40
    Początkujący
    Dołączył
    04.02.2005
    Skąd
    cierpice city
    Posty
    37
    Z takim zasilaczem to masz ponad 250W mocy na 4omach! i pewnie ze 200W/6omach.
    wcale sie nie dziwie ze napaliles tyle tranzystorow :)
    Powinienes od razu kupic IRFP250N, choc rozumiem ze zastosowales IRF640 bo sa duzo tansze od IRFP250 ale i duzo slabsze.
    załorzenie to dwie końcówki na IRFP260N (bo takie mam a wzmak będzie głównie do basu)
    dałem IRF640N tylko do uruhomienia morzna je dostaci nawet za 2,5zł ,więc gdy się spali jest miejsz strata
    a IRFP240 250 260 ok. 10zł.

    mam jeszcze pytanko:
    Jle miej wiencej on wyciągnie na +-64V/300W, IRFP260N i 8ohm (dwa kanały)?

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •