Strona 4 z 23 PierwszyPierwszy 12345678914 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 80 z 446

Wątek: Wzmacniacz N-Mosfet by IREK

  1. #61
    Zaawansowany
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Złotoryja
    Posty
    916
    Kumpel zamówil ten wzmacniacz w avt, wszystko juz prawie polutowane, tylko ci geniusze przysłali w zestawie rezystory 0,22R/5W :| hehe ciekawe gdzie je przylutować, razem wszystkie 6szt. zajęłoby pewnie powierzchnie połowy płytki ;)

  2. #62
    coolombo, od spodu ;]

    [ Dodano: 2005-12-24, 14:08 ]
    za to nord dałby 1/8W :D

  3. #63
    Użytkownik
    Dołączył
    20.03.2005
    Skąd
    Ostrów Maz.
    Posty
    57
    Aby nie zakładać nowego watku doczepie sie tutaj:P
    Mam pytanie odnośnie tranzystorów BC i MPSA do tego wzmaka, w http://tme.pl sa 2 rodzaje z literkami A oraz B. Czym one sie różną? wzmocnieniem? Które lepsze?:) I jeszcze odnosnie IRFP wziąć 260N czy 250N wychodzi ze 260N sa mocniejsze i tansze ale czy lepsze?

    Wesołych Świąt:)

  4. #64
    BC w zasadzie sa zawsze z litera B i jest to wzmocnienie. MPSA nie slyszalem zeby byly z jakas litera.
    IRFP260N sa owszem mocniejsze ale wieksza pojemnosc bramki zmniejsza szybkosc. Wszystko zalezy jakie moce i jakie przeznaczenie wzmaka.

  5. #65
    Użytkownik
    Dołączył
    20.03.2005
    Skąd
    Ostrów Maz.
    Posty
    57
    Masz racje, pomyliłem sie:) Wzmacniacz bym chciał zastosować do kolumn.

  6. #66
    Zaawansowany
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Złotoryja
    Posty
    916
    Cytat Zamieszczone przez takero
    coolombo, od spodu ;]

    [ Dodano: 2005-12-24, 14:08 ]
    za to nord dałby 1/8W :D
    Nie no nie żartuj, przylutować 6 takich klocków, pasuje to wszystko jak pięść do nosa :P

  7. #67
    Zaawansowany
    Dołączył
    01.07.2004
    Skąd
    wrocław
    Posty
    502
    no wlasnie zdobycie malych rezystorow 0.22R jest chyba najwiekszym problemem przy budowaniu tego wzmaka, ja w koncu dorwalem metalizowane 0.6W w jednym tylko sklepie mieli, ciekawe czy 0.15R beda rowniez mieli;), a wracajac do tematu to nie ma co kombinowac z tymi 5W tylko kupic normalne male

  8. #68
    Użytkownik
    Dołączył
    08.05.2005
    Skąd
    wrocław
    Posty
    139
    we wroclawiu w axelu(?) na dworcowej maja, ja tam zawsze kupuje - 20gr sztuka.

  9. #69
    Zaawansowany
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Złotoryja
    Posty
    916
    Dobrze wiedzieć, pośle brata na zakupy ;)

  10. #70
    Użytkownik
    Dołączył
    03.02.2005
    Skąd
    w-wa
    Posty
    75
    Zastosowanie akurat w tym przypadku rezystorów metalizowanych 0,6W zamiast drutowych 2W nie jest dobrym pomysłem, istnieje spore ryzyko przepalenia się tych rezystorów co przy odrobinie pecha może doprowadzić do pojawienia się napięcia stałego na wyjściu

  11. #71
    Użytkownik
    Dołączył
    08.05.2005
    Skąd
    wrocław
    Posty
    139
    To dlaczego w EDW jest napisane zeby dac tam 0,5W ?
    bezsensu...

  12. #72
    Zaawansowany
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Złotoryja
    Posty
    916
    Właśnie odpaliłem wzmaka, ruszył od kopa nie było żadnych problemów, prąd spoczynkowy po rozgrzaniu podskoczył pare mA, ostatecznie ustawiłem na około 60mA. Napięcie stałe na wyjsciu około 1mV. Zabezpieczenie działa, układ wyłącza sie jak jest przeciążony.

    Co jak co ale irek robi naprade konkretne i funkcjonalne układy, jak ktoś ma problemy z uruchomieniem takiego wzmaka to ja niewiem, niech lepiej wogole się za elektronike nie zabiera ;) Tak samo było z opdaleniem przetwornicy, prosto i bezproblemowo :)

  13. #73
    bimber rezystory drutowe tak samo moga sie przepalic jak i metalizowane.
    Dla wersji 200W i rezystorow 6x0,15oma moc wydzielana z kazdego z nich to skromne 0,2W. Dla slabszej wersji 100W i 6x0,22oma moc ta wynosi tylko 0,15W. Przy sygnalach muzycznych moce te sa jeszcze nizsze.
    Istnieje mozliwosc wstawienia typowych rezystorow drutowych 0,1-0,22oma ale nalezy wtedy zmodyfikowac uklad zabezpieczenia pradowego. Druciaki 5Watowe nie mialy sensu w tym projekcie bo niepotrzebnie zajmowaly by miejsce i podgrzewaly uklad.

  14. #74
    Użytkownik
    Dołączył
    03.02.2005
    Skąd
    w-wa
    Posty
    75
    Mój błąd, zapomniałem że rezystory są połączone po trzy równolegle.
    Irek zrobiłem kiedyś układ wzmacniacza lampowego gdzie elektrolit w zasilaczu po odłączeniu napięcia siecowego był rozładowywany przez dwa połączone szeregowo rezystory MŁT 1W, rezysory przepalały się po kilku dniach, po zastąpieniu ich jednym drutowym 2W o takiej samej oporności układ działał prawidłowo kilka lat.

  15. #75
    To wszystko zalezy od wykonania rezystora. Sa specjalne wersje wytrzymujace duze prady udarowe.
    Sam druciak nie zawsze pomoze bo rozni producenci roznie je wykonuja. W firmie stosujemy druciaki do miekkiego startu trafa ale nie wszystkie rezystory sie nadaja. Musimy je selekcjonowac zaleznie od producenta bo niektore wykonania sa od razu jakby bezpiecznikami i przy duzym pradzie udarowym od razu sie przepalaja. Mozna to poznac po grubosci drutu jakim sa nawiniete. Stare polskie RDCO, takie zielone nie maja pod tym wzgledem sobie rownych.

  16. #76
    Użytkownik
    Dołączył
    20.03.2005
    Skąd
    Ostrów Maz.
    Posty
    57
    mam male pytanie, jak ustawiam prad spoczynkowy to mam podac sygnał(np. muzyka) i ustawiac go jak jest podłaczony głośnik?

  17. #77
    Użytkownik
    Dołączył
    08.05.2005
    Skąd
    wrocław
    Posty
    139
    Nie, sygnału nie podpinaj. Głosnik juz mozna podpiac, lub dla bezpieczenstwa jakies sztuczne obciazenie (rezystory).

  18. #78
    Użytkownik
    Dołączył
    20.03.2005
    Skąd
    Ostrów Maz.
    Posty
    57
    ok dzieki, a jeszcze jedno pytanko wejsie ma byc podpiete do komputera badz innego źródła czy nie?

    odpowiedź dostałeś posta wyżej...

    Cytat Zamieszczone przez bprzem
    Nie, sygnału nie podpinaj...
    [takero]


    ok

  19. #79
    Użytkownik
    Dołączył
    19.11.2004
    Skąd
    Mikołów
    Posty
    77
    jesli chodzi o trafa zasilające ten układ...
    to mam nastepujacy problem,
    posiadam dwa indentyczne trafa TS180/4 ktore daja nastepujace napiecia i prady
    20v 3A
    20V 3A
    25.6 3A
    25.6V 3A

    Chcialbym poklaczyc uzwojenia tych traf szeroegowo oraz rownolegle tak zeby z jednego trafa uzyskać 45.6V 6A
    i analogicznie w drugim trafie
    co da razem 2*44.6V tylko jakie natezenie...

    no i ile przy takiej konfiguracji i kncowce stereo otrzymam na wyjsciu przy 4R

    dzięki bardzo

  20. #80
    nie bardzo wiem jak polaczysz te uzwojenia zeby osiagnac 45.6V 6A bo to daje 274W a trafo ma przeciez tylko 180W.
    Te 20V to pewnie odczep z uzwojenia 25.6V.
    Z napiecia trafa 2x25.6V osiagniesz ok 100W/4omach.
    Zasilanie 2x45.6V na trafie da napiecie po wyprostowaniu >2x64V!

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •