Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Wątek: Combo gitarowe Karpia

  1. #1
    Użytkownik
    Dołączył
    08.06.2005
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    71

    Combo gitarowe Karpia

    Combo gitarowe

    Założenia
    Konstrukcja miała być tania, chodziło o wykorzystanie części, które już miałem i walały się bezużyteczne. Niektóre materiały są dosłownie ze śmietnika na osiedlu

    Napęd
    Na przedwzmacniacz wybrałem projekt Pana Janka z elektrody. Jest to kopia jakiegoś Fendera. Końcówka mocy to tda7294. Mój wybór był takie bo po pierwsze miałem w domu trafo 2x24 200W więc mu pasowało, a po drugie to prostota budowy. Całą elektronika znajduje się na chasis z kawałka obudowy AT znalezionej na śmietniku. Płytki trawiłem sam i są to pierwsze które mi się ogóle udały :P Gniazda pochodzą z starych wzmacniaczy tak samo jak gałki porty bezpieczników i radiator.

    Głośniki
    ARZtki kupiłem dawno temu z myślą o piecu, ale leżały prawie rok zanim dojrzałem do pracy. ARZ są bardzo tanie i to główny powód zakupu. Głośniki są 8 omowe połączone równolegle.

    Obudowa
    Obudowę wykonałem z płyty wiórowej. Płytę również znalazłem na śmietniku był to jakiś duży blat w bdb stanie grubość 1,7 cm Obudowa jest skręcana i klejona wikolem. Przednia ścianka jest obciągnięta tkaniną z starych tonsili, która się porwała. Cała obudowa została oklejona materiałem na bazie wełny, co teraz uznaje za bardzo głupi pomysł ze względu na mole i ogólną delikatność materiału. Narożniki i uchwyt z allegro
    Tylną ściankę na razie zostawiłem w spokoju żeby ją dobrać na spokojnie na ucho.

    Wrażenia
    Dużo błędów widzę teraz ale nie ma sensu ich poprawiać trzeba się bardziej starać następnym razem
    A co do odsłuchu to potrafi naprawdę głośno grać trzeba będzie sprawdzić w jakiejś sali Wydaje mi się że trochę za mało wysokich tonów przetwarza ale to może być wina gitary :P
    Co do tej tylnej ścianki to chyba wstawię tylko małą listwę na dole dla estetyki bo brzmienie mi pasuje jak na razie takie
    Póżniej dorzuce jeszcze jakąś próbke dźwiękową.


    Kosztorys
    elektronika 50zł
    głośniki 60zł
    narożniki i uchwyt 30zł
    wikol i wkręty 15zł
    Pozostałe części miałem



  2. #2
    Konstruktor
    Dołączył
    16.01.2005
    Skąd
    sosnowiec
    Posty
    2,362
    Bardzo mi sie podoba,ładnie wykonane!

  3. #3
    Zaawansowany
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Malbork/Gdańsk
    Posty
    917
    Nie masz problemów z szumem czy brumem z tego preampa ?

  4. #4
    Użytkownik
    Dołączył
    08.06.2005
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    71
    No właśnie ani trochę przy maxymalnie rozkręconym wejściu i wyjściu nic nie słychać naprawdę żadnego szumu ani brumu a wszyscy dookola mi mówili żebym zostawił ten schemat bo będzie szum straszny ale elektroda chwaliła wiec się skusiłem No i się nie zawiodłem.
    Dzisiaj wstawie wam próbke jakąś ale niestety nie mam dobrego mic i jak nagrywam to nie jest tak pięknie jak na żywo.

  5. #5
    Zaawansowany
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Malbork/Gdańsk
    Posty
    917
    Kurde, a ja zrobiłęm i szumi jak ja p... :/ Masakra, walczę z tym już od długiego czasu.

  6. #6
    Użytkownik
    Dołączył
    08.06.2005
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    71
    obudowy potencjometrów łączysz z masą ? Janek mówił że trzeba koniecznie ale ja nie mam i nie przeszkadza w niczym. A zasilasz z jednego trafa razem z końcówką ? Jak z osobnego to może tutaj jest problem. Jak jest na tym samym trafie to nie ma bata. Chyba że coś w pobliżu wpływa na układ.

    Apropo tych mas na obudowach potków to bez masy brum pojawiał się w momencie dotykania pokrętła potencjometrów niektórych ale jak założyłem gałki to jest izolacja więc nie brumi nic zupełnie.

    [ Dodano: 2007-05-19, 14:31 ]
    Tutaj jest próbka :
    nagranie
    Prosze o wyrozumiałość w kwestii umiejętności muzycznych
    w nagraniu słychać niestety lekki przester nie wiem skąd to się bierze bo z pieca tego nie słychać. Przester musi się pojawiać na mikrofonie albo karcie dźwiękowej jednak nie mogłem się z nim uporac :P

  7. #7
    Początkujący
    Dołączył
    22.05.2007
    Skąd
    Gdansk
    Posty
    1

    nooo :D

    no kurna elegancko wyglada wzmacniacz. ja bym z tylu dal taka tylko plyte z dolu ale nie zakrywal calosci(tak przynajmniej widzialem w profesjonalnych wzmacniaczach) a z przodu ta pyte na gorze bym tez na czarno pomalowal bo taka biala to troche wiesniacko wyglada. a co do dzwieku to jestem bez kitu zaskoczony bo pamietam jakies moje projekty w gimnazjum jak wyciagalem wzmacniacze z gramofonow i sie podlaczalo to do glosnikow to troche inaczej to brzmialo. A co do zdolnosci muzycznych to tez jestem zaskoczony bo nigdy nie spodziewalem sie ze do tego na powaznie podejdziesz, a tutaj buuum i Karpiu gra eleganckie pioseneczki. Jak wroce (a wracam za miesiac) to sprobuje reaktywowac zespol i postaram sie zeby jakies male miejsce sie znalazlo dla Ciebie.
    Wez sie poucz troche skal roznych - bez kitu pomaga w rozwijaniu sie muzycznie http://www.drpsychotic.com/strike_a_...ikeachord.html - tutaj daje linka dla zainteresowanych

  8. #8
    Konstruktor
    Dołączył
    16.01.2005
    Skąd
    sosnowiec
    Posty
    2,362
    wlasnie biała wyglada super,kontrastuje z reszta,i jest widoczna dobrze.
    nie zmieniac :mrgreen:

  9. #9
    Użytkownik
    Dołączył
    08.06.2005
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    71
    Koloru napewno nie zmienie bo dokladnie jak Tasior napisał ma kontrastować

    Mam już prawie gotowy efekt Marshall guv'nor tylko obudowa jeszcze nie dopracowana

  10. #10
    Użytkownik
    Dołączył
    07.02.2006
    Skąd
    Dolny Śląsk
    Posty
    370
    Super konstrukcja. Tak trzymać, porządnie zrobione.

  11. #11
    Początkujący
    Dołączył
    17.06.2007
    Skąd
    Częstochowa
    Posty
    3
    Bardzo ładnie wykonany piecyk. Ja właśnie robie podobny, na tych samych głośnikach i preampie, tylko na końcówkę mocy wstawiłem LM3886T. Jeszcze nie jest złożony, ale już gra i tak jak wspominałeś o tych wysokich tonach mi też brakuje . Może by dołożyć jakiś GDWT . esh0 zasilasz preamp ze stabilizatora? Jak nie to może dla tego szumi.

  12. #12
    Zaawansowany
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Malbork/Gdańsk
    Posty
    917
    Ogólnie to sobie poradziłem - teraz zasilam wszystko z jednego trafa, trochę inaczej masa poprowadzona i jest dużo lepiej. Ale końcówka mi teraz padła - nie mam pojęcia dlaczego

  13. #13
    Użytkownik
    Dołączył
    08.06.2005
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    71
    Oprucz tego że mało góry to jeszcze nieskie tony znowu głośnikom nie dają żyć chyba będę musiał cały tył zamknąć bo czasami mocno po dupie dostają.
    Zamiast wkładać kolejny głośnik do mojej istniejącej paki lepiej pozbieram na porządny przetwornik (tzn coś w granicach rozsądku czyt 200 zł) np używany celestion i zobaczyę jak pogra z napędem isniejącego komba. Jak będzie ok to coś wymyśle ale dobrze byłoby złapać się za prostą lampę 5W wsadzić w heada i wtedy zawsze można eksperymentować z różnymi głośnikami różnymi pakami preampami itp itd

  14. #14
    Początkujący
    Dołączył
    17.06.2007
    Skąd
    Częstochowa
    Posty
    3
    Za 220zł można na allegro kupić nowego celestiona i do tego już by można jakąś lampę, chociażby hybrydę i piecyk będzie dorównywał drogim markowym sprzętom, ale arz'ki nie grają aż tak źle. Niektóry jeszcze ograniczają pasmo wycinając tubki i jest ok.

  15. #15
    Użytkownik
    Dołączył
    08.06.2005
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    71
    wycięcie tubek obcina pasmo z góry ? mi to nie na rękę :P szukam czystego i wyraźnego brzmienia i z arz chyba takiego nie wyciagne

  16. #16
    Konstruktor
    Dołączył
    23.08.2004
    Skąd
    z lat 80-tych
    Posty
    2,282
    Cytat Zamieszczone przez karpiu
    szukam czystego i wyraźnego brzmienia i z arz chyba takiego nie wyciagne
    Korekcja elektryczna,da się.Ale zgubisz na SPL-u choć spokojnie mozna dociągnąć do 18 kilo.

  17. #17
    Użytkownik
    Dołączył
    08.06.2005
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    71
    Czy to warte zachodu ? wykonywanie korektora albo i nie jednego ustawianie babranie ... nie przekonuje mnie to :/

    [ Dodano: 2007-06-27, 12:04 ]
    Po dłuższym okresie użytkowania stwierdzam że wsadzanie 2 arz do jednej paczki nie ma żadnego sensu. Podbicie niskich częstotliwości przy dwóch przetwornikach jest na tyle duże że w moim przypadku eliminuje przydatność pieca. Nie ma takiego układu tylnej ściany który by zmniejszył podbicie niskich rejestrów przy dwóch przetwornikach za to przy jednym przetworniku totalnie chora jest tak duża i ciężka obudowa no i wzmiacniacz takiej mocy z ogromnym ciężkim trafem.
    Jednym słowem konstrukcja Pana Janka na jednym ARZ z wzmakiem 30W to najlepsze co można wyciągnąć z tych głośników a pakowanie większej liczby przetworników powoduje uwypuklanie niskich tonów.
    Chyba rozważę możliwość zerwania okleiny z obudowy i wykonanie nowej mniejszej w którą wsadzę tylko jedną arz i do tego mniejszy wzmacniacz dodam a do końcówki tda dorobię preamp lampowy i zrobię head mały

    [ Dodano: 2007-07-14, 20:22 ]
    Mała aktualizacja. Od p. Janka dowiedziałem się że należy w miejsce rezystora 22k wlutować potencjometr 100k i dobrać odpowiednią rezystancję dla odpowiedniego stosunku basu do sygnału. W trakcie regulacji eksperymentowałem znowu z tylna ścianką i najlepszy efekt uzyskałem przy pełnej ściance czyli obudowie zamkniętej. Efekt jest naprawdę świetny jestem teraz w 100% usatysfakcjonowany.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •